Наши роми гурбетчии станаха “французите”, “испанците”, “германците”

07.09.2024 11:01
СНИМКА: АРХИВ
По улиците на "Столипиново" скъпите коли с чужди номера са честа гледка.  СНИМКА: НИКОЛА МИХАЙЛОВ
Една от къщите в Квартала на богатите във Върбовка СНИМКА: ДИМА МАКСИМОВА

Работата и животът в ЕС научи малцинството на езици, хигиенни навици, почит към образованието и нормален живот. За разлика от тези, които продължават да живеят тук в незаконни къщи, не ходят на училище и няма какво да работят

Хубави къщи, коли, улици, все повече деца, които ходят на училище – така се променят голяма част от ромските квартали в последните години. Но в дъното на тази промяна е не държавната политика за интеграция, а хората от тези общности, които работят в чужбина.

Държавата вече открито си признава, че тя се провали, но Европа успешно интегрира българските роми. И ги научи на това, което България все не успява - лична хигиена, любов към образованието, трудолюбие, внимание към средата, в която живеят.

“Немалка част от ромското население живее и работи в страни от Европейския съюз.

При завръщането си ромите подобряват и благоустрояват жилищата си,

като обръщат внимание на санитарно-хигиенните условия в домовете си”, констатира докладът за интеграция на ромите за 2023 г., който наскоро бе приет от правителството. А “24 часа” провери как всъщност емигрантите променят махалите.

Голямата миграция при ромите започна малко след приемането на България в ЕС. Към днешна дата в Европа сезонно или постоянно работят няколкостотин хиляди души. И именно техните пари задвижват промяната в кварталите тук.

“Французите”, “германците”, “испанците” - такова е вече разделението в махалите. Децата на работещите в Европа роми редовно ходят на училище, но в чужбина. И знаят няколко езика, но не и български.

Но пък български, оказва се, не владеят и много от ромските деца, които живеят и учат в България и би трябвало да се образоват на официалния език. Тези деца не владеят и чужди езици, защото вкъщи говорят на ромски. А незнанието на българския е една от основните причини те да не се справят в училище. Само за периода май 2019 г. до юни 2023 г. държавата е предоставила уроци по български на 48 354 деца от ромската общност - още докато са били в детската градина през инициативата “Активно приобщаване в системата на предучилищното образование”. За нея са дадени 81,6 млн. лв., става ясно от доклада.

Проблем е не само езикът.

В Русе например посочват, че често заради заетостта си родителите

оставят децата на грижата на баби и дядовци,

без да проявяват интерес към постиженията им в училище. Освен това между родители и учители постоянно възниквали конфликтни ситуации по въпросите за обучението, хигиената на децата и процедурата по извиняване на отсъствията.

В Пловдив пък проблем е, че голяма част от училищата са сегрегирани. В много общини дефицити в знанията създало и преминаването на онлайн обучение по време на пандемията. Ранната раждаемост също пречи на образованието.

“Дългогодишните традиции и обичаи при ромското население са вкоренени дълбоко и спират еманципирането на ромите (особено на момичетата), обричат ги на живот в затворени общности, ранен брак и многодетство, но без образователни или професионални квалификации, които дават предимство на пазара на труда”, казват от община Пловдив.

Решение как да привлече децата е успяла да намери местната власт в Момчилград. “Децата от ромски произход, които се обучават в начален етап на основно образование, посещават редовно училище и не допускат неизвинени отсъствия. Това е така, защото им се предлагат безплатни услуги като транспорт,

безплатна храна, безплатни учебници, целодневно обучение”

казват те.

Ниската грамотност и липсата на квалификация пък водят до следващата причина за мизерията на малцинството - ромите трудно си намират работа. През 2023 г. средномесечният брой на безработните сред тях е бил 27 141 души, посочват от Агенцията по заетостта. В сравнение с 2022 г. е нараснал с по 2463 лица средномесечно, или с 10%. Това от агенцията обясняват с намаленото търсене на труд в нископроизводителните сектори, в които заетостта на ромите преобладава.

Средният брой на безработните през 2023 г. за България е 151 496 души. В сравнение с 2022 г. той се увеличава с 3692 лица, показват данните на Агенцията по заетостта. Така средногодишното равнище на регистрирана безработица за страната изобщо е било 5,3%.

“Предотвратяването и намаляването на това явление може да стане преди всичко чрез осигуряване на необходимите общообразователни и професионални знания и умения за постигане на равен достъп до пазара на труда и реална заетост. Работодателите и програмите за заетост не включват транспортни разходи и/или организиран транспорт за сметка на фирмите. Такива биха повишили интереса към работни места извън територията на общините”, препоръчва докладът.

Миналата година в програми за ограмотяване и образователни курсове са се включили 2534 души. А в Ателие за търсене на работа - общо 6914 роми, като от тях 4010 са били жени. През обучение за професионална квалификация и/или ключови компетентности са минали пък 775 роми. И отново по-голямата част са били жени - 476.

Липсата на пари е причина за непълноценно хранене, а оттам и за

непълноценно хранене, а оттам и здравословни проблеми

сред ромското население. Това се разбира от докладите на лекари, които преглеждат в мобилни кабинети в махалите в Благоевград, Търговище, Сливен и Пазарджик.

“От проведените профилактични прегледи се установи, че водещата причина за основните диагнози са наднорменото тегло и намалената физическа активност на пациентите. Това е причинно-следствена връзка със социално-икономическия им статус”, казват те.

Наред с лекарите, хигиенни материали и презервативи са раздавали медиатори. Те са помогнали и на над 2 хил. души да възстановят здравноосигурителните си права, да стигнат до болница, да попълват документи и др.

Най-големият проблем в махалите си остават множеството незаконни жилища и лошите хигиенно-битови условия. Докладът констатира и че липсва ангажираност от страна на местните власти за узаконяване и урегулиране на парцелите и постройките. “От една страна, трудностите, с които се сблъскват общините, са свързани предимно с неритмичното финансиране по проекти. От друга страна, наличието на голям брой незаконни жилища и липсата на алтернатива при премахването им е предизвикателство пред местните власти. В резултат е възможно социално напрежение и

превръщането им в бездомници

Наблюдава се липса на съдействие и неразбиране относно необходимостта от узаконяване или от евентуални нови строежи, съобразени с нормативната уредба”, е обяснението, което от община Пловдив дават за проблема.

Ръст на незаконните ромски жилища отчитат в Белица. В тамошния кв. “Русовица” живеят около 1200 души. 20 на сто от семействата са без електричество в домовете, а 25% - без вода. Около 1/3 са без канализация, а вода ползват от външни чешми. Преобладава обаче строителство на семейни къщи и може да се твърди, че около 80% от ромите поддържат жилищата си в добро състояние, казват от общината.

В Гърмен ромите пък са 1828 души. Една част от тях живеят в селата Огняново, Дъбница, Хвостяне, Дебрен и Долно Дряново. Те са социализирани, живеят в собствени домове, намират работа по-лесно, децата им редовно посещават училищата и детските градини, казва местната власт.

Втората група местни роми са в кв. “Кремиковци” - извън регулацията на с. Гърмен. Там живеят около 948 души и

над 90% от къщите нямат документи

Само 15 жилища са търпими, а до момента 37 парцела са закупени от собствениците. От общината обаче отбелязват, че от страна на ромите се наблюдава все по-голяма заинтересованост за узаконяване на жилищните постройки.

Като положителен пример в доклада е даден град Банско, който “непрекъснато подобрява инфраструктурата във всички квартали, в т.ч. и ромския”. Битово устроени, с къщи в регулация с изградени ВиК системи и електричество са ромските жилища и в общините Симитли и Сатовча.

Други от От страната и света

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

Елена Йончева се срещна с отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Елена Йончева се срещна с двамата отвлечени български моряци от кораба "Галакси Лийдър". Това става ясно от прессъобщение разпространено до медиите. Моряците са при хутите от ноември миналата година

Националната гвардейска част обявява 118 свободни места

118 вакантни длъжности за войници в Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени със заповед на командира на военното формирование. 100 от тях са за длъжност „гвардеец"

Иван Кондов и посланикът на Франция "за" Пътна карта за партньорство между страните

Готовност за подписване в най-скоро време на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция към Споразумението, подписано през 2008 година

>