Разединени, всички политици призоваха: Съединението прави силата (Обзор)

06.09.2024 21:30
Кметът на столицата Васил Терзиев, общински съветници и депутати се включиха в честванията на Съединението в София пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг. СНИМКИ: ПЛАМЕН КОДРОВ
Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен в присъствието на кмета Костадин Димитров.
Големи и малки се включиха в честванията в цялата страна.

Ниагарският водопад грейна в цветовете на трикольора ни

“Съединението прави силата!” Този девиз от сградата на Народното събрание напомниха в словата си политиците навръх 6 септември, макар и разединени и на прага на поредните седми за България парламентарни избори в рамките на 3 години.

Българите отпразнуваха 139 г. от съединението на Княжество България с Източна Румелия в петък. Празникът бе отбелязан в цялата страна, а кулминацията по традиция бе в Пловдив - денят е и празник на града. На площад “Съединение” там заедно вечерта застанаха президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев.

“На 6.09.1885 г. България показа, че между българите не може да има изкуствено определена граница! Днес се стремим към премахването на последната граница, изкуствено отделяща ни от ЕС. Обединени ще успеем!”, написа по-рано през деня Главчев във фейсбук.

“Този ден е символ на единството, силата и духа на българския народ. Съединението ни напомня колко важно е да работим заедно за общото благо и напредъка на нашата родина. Най-пловдивският ден в българската история ни дава увереност, че обединени можем да преодоляваме предизвикателствата и да постигаме целите си”, поздрави пък кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Тържествен молебен в храм “Света Богородица” за празника отслужи Пловдивският митрополит Николай. “Дните, които преживяваме, са непознати в цялата българска история по степента на разединение, разцепление и нравствен упадък. Всъщност може би така са изглеждали последните дни на Второто българско царство”, заяви той. И се обърна към “градските първенци на Пловдив с думите на свети апостол Павел”: “Приемайте се един други, както и Христос ви прие за божия слава. Имате едно сърце и душа.”

Видео с единственото послание “Съединението прави силата!” като поздрав за празника публикува пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

А съпредседателят на ПП Кирил Петков призова: “Съдбата на България зависи от нас. Нашата обща отговорност е да градим бъдещето ѝ, всеки българин има задължението и привилегията да бъде част от тази обща задача”.

“Само единни и обединени можем да продължим по евро-атлантическия път на България и да се противопоставим на прокарването на чужди интереси. Съединението прави силата!”, бе едно от посланията на шефа на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

В София пред костницата на княз Александър Батенберг цветя положиха кметът Васил Терзиев, депутати, общински съветници и редица граждани. За 6 септември в цветовете на българското знаме грейна и едно от чудесата на света - водопадът Ниагара.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>