Дойде време за нови имена на националните празници

06.09.2024 16:58 Георги Банов
Поклонение пред криптата на княз Александър I.

Къде да търсим съединение в държава, която си има всичко по две

България празнува Съединението с огромни опашки на ГКПП към Гърция. Не пред паметниците или пък пред гробницата на княз Александър I. Там бяха малцина. Хилядите бяха на границата.

Нищо ново в държава, която загуби съединението си през последните години. В която има всичко по две - депесета, бесепета, цесеката, имаше и два синода. В държава, където Ед Шийрън трябваше да дойде, за да разбере, че не струва. В която се разпространяват черни списъци на инакомислещи. В която има една малка уличка, която се казва "Съединение" в столицата, а булевардите са кръстени на кого ли не. В която хейтът и оплюването са национален спорт. Съединението потъна някъде в триъгълника на властта. И толкова здраво се е покрило, че никой не може да го открие.

Заради това е време да сменим имената на националните ни празници. Не датите, те са си хубави, просто имената.

3 март е ден на Освобождението. Кой, как и защо ни е освободил, все спор. Значи може да стане Ден на вдигнатия юмрук. Всички го ползват напоследък. Леви, десни, президенти, министри. Ето готов обединителен момент.

След това някъде през април е Разпети петък и Великден. Единият става Ден на веганите, а другият - Празник на козунака и агнешкото. Точка по въпроса. Стига с това Възкресение. Някой виждал ли го е?

Идва май. Трудно ми е за имения ми ден. Бил Ден на храбростта и Българската армия. Ми то ни едното, ни другото. Значи, ако оставим козунака за Великден, може да празнуваме Деня на агнешкото. Или да си оставим Гергьовден просто защото аз празнувам.

24 май. Ден на българската азбука. И наука, и култура. Да, ама тя е от Северна Македония, както казва другарят Путин. А според половин България другарят Путин е вся и всьо. Заради това става Ден на шльокавицата. Zdr ko pr? И точка. Идва септември. Съединение? С кого? С пловдивчани да мразят софиянци и обратното? С бургазлии, които са си били винаги отделна губерния? Или онези курорти по Южното Черноморие, които направихме бетонна джунгла? Не! Ден за преклонение пред гръцкото море. Колко хубаво звучи. Пък и половин България ще се преклони там. Ето съединение.

Перфектно. След това незасимимост? Пак от кого и защо? Независими сме дрън-дрън. Заради това си става Ден за последен шанс за гръцко море. Почивка и дълъг уикенд. Прекрасно.

Имаше и някакви будители. Тези пък нито един българин не ги знае. Само учениците са доволни, че почиват. Тогава да го направим неучебен ден и такъв на будилника. А най-добре на алармата от смартфона.

Дели ни и Коледа. От едната страна Дядо Коледа, от другата Дядо Мраз. Някой се бил родил, ама това било през лятото. Както казваше Шелдън Купър в "Теория на големия взрив" - честити сатурналии! Заради това след като има Ден на агнешкото, то нека стане Ден на свинското.

И на другите могат да се измислят по-интересни заглавия. 8 март, понеже съм скромен, няма да предлагам да стане Ден за почит към Георги Банов и Георги Милков. Просто може да е Ден на цветаря. Защото ден година храни, нали?

И така с новите празници ще постигнем заветите на дедите си. Ще вървим обединени и съединени напред. А не както в момента.

Други от Анализи

Търси се българският Орбан

2024-а - 35 години след свалянето на Живков, кръгът се затваря. Време е за нов политически елит Ще останат 2 основни партии и 3 - 4 по-малки, защото всички се познаваме и трудно постигаме консенсус

"Африка веднага!": Щитът за Европа

ЕС 2040: миграционен кошмар или икономически рай? Решаваме сега ... Тези дни Европа е като врящ казан и основният въпрос е как да се спре притокът на мигранти

Най-много българи живеят в Германия, но оттам идват 20 000 гласа, а от Турция - 45 000

От 1,6 млн. наши зад граница на изборите през юни вот дадоха едва 9% - 140 хил. души Най-активно гласуват в Люксембург, Ирландия и Швейцария Задават се поредните парламентарни избори на 27 октомври

Стефка или Ярослава? За световен рекорд в атлетиката се спазват над 30 правила

Едно от най-важните в скока на височина е измерването втори път с верифициран инструмент Над 30 са правилата за ратифициране на рекорд в леката атлетика според правилника на световната федерация

​Как работи "машината за лъжи на Путин"

Целта е германците да бъдат сплашени за бъдещето, поръчителят е Кремъл, а изпълнител - руската "Агенция за социален дизайн" (SDA). Няколко германски медии разкриват как работи "машината за лъжи на

>