В Пловдив не достигат учители, продавачи, експерти по маркетинг и реклама

06.09.2024 13:26 Цветелина Стефанова
Търговската гимназия в Пловдив

В следващите от 3 до 5 г. ще са необходими на бизнеса над 32 хил. специалисти

Бизнесът в Пловдив ще има нужда от над 32 хил. кадри през следващите от 3 до 5 г.

Най-търсени ще са продавачи, специалисти в маркетинга и рекламата, педагози и шивачки. Това показва последното проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на бизнеса от работна сила.

Най-много ще са свободните места за хората в сектор "Търговия" - 3672.  Заявените от бизнеса свободни позиции за "Маркетинг и реклама" са 2033.

Топ 3 се допълва от педагозите

- 1629 души. Бизнесът ще има нужда и от шивачки, счетоводители и строители. 840 ще са нужните зъболекари и други специалисти в денталната медицина. Усеща се и глад за рехабилитатори, като заявените места са 480.

Традиционно ще се търсят и всякакви кадри за производството, както и за сектор "Ресторантьорство" и "Хотелиерство". Интересът на младите към тази сфера обаче продължава да спада. Причината е, че тези позиции не са привлекателни за тях, затова и бизнесът все повече иска да внася кадри от чужбина.

Едва 268 ще са необходими за "Информатика и
компютърни науки"

Още в края на 2023-а на трудовия пазар започна да се забелязва, че търсенето на кадри в IT сферата намалява. Тогава обясненията бяха, че след пандемията и наложилата се работа от вкъщи, които доведоха до рязък скок в търсенето на IT, е нормално да настъпи успокоение и дори спад.

Междувременно започнаха да се освобождават кадри, след като години наред компаниите в бранша привличаха дори неопитни хора, да ги обучат и да ги задържат. Има и глобална причина - изкуственият интелект започна да върши голяма част от работата им.

Нито едно място не е заявено от работодателите за специалност "Право" през следващите години. Няма да се търсят и филолози, историци, философи, теолози, социолози, психолози и експерти в политическите науки. Почти 3000 пък ще са свободните места за хора без специална квалификация.

В сравнение с 2023 г. работодателите в област Пловдив

ще търсят близо 6 хил. работници и служители по-малко тази година 

и отстъпват на IV място по дял на търсенето. Пред тях са Бургас, София и Варна.

Най-търсените професии в момента в Пловдив са машинни оператори, готвачи, шивачи, шофьори за обществен превоз, строители, леяри, счетоводители, заварчици, монтьори.

Проучването показва, че според 87,4% от началниците в Пловдив най-важното умение, което трябва да притежават служителите им, е да имат самоконтрол и дисциплина. За 86,6% подчинените им трябва да работят добре в екип. Само 7,9% посочват, че е необходима дигитална компетентност.

Търсят сериозни, лоялни и ангажирани към работния процес служители. Склонни са да наемат хора с по-ниска квалификация, ако са готови да се учат и да се адаптират.

Други от От Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

Над 230 хил. лв. събра за два дни благотворителният фестивал "Нощ на Ангелите" в Пловдив

231 672 лв. се събраха от благотворителния фестивал "Нощ на Ангелите", който се проведе на 14 и 15 септември на Гребната база в Пловдив. Със събраните средства ще бъдат подкрепени каузите на 3 деца –

Шефски рокади в пловдивския кучкарник и в зала "Колодрума". Каква е причината за тях?

Дългогодишният директор на Зооветеринарния комплекс Георги Божев преместен като координатор в "Чистота" 18-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-град на последните парламентарни избори Йордан Алексиев е

За осми път пръскат срещу комари в Пловдив, май е за последно

Обработката приключва на 3 октомври в кварталите "Прослав" и "Коматево" Извънредно пръскане срещу възрастни комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция", информират от общината

Откриха 6 флакона с райски газ в колата на 20-годишен пловдивчанин

Безакцизни електронни цигари открили полицаи от Трето РУ в колата на 20-годишен пловдивчанин. При претърсване в спрения за проверка автомобил униформените иззели 37 устройства със съдържание на

>