Акад. Георги Марков: И от самолет да го видя Пловдив, ще го позная

06.09.2024 12:55 Мила Гешакова
АКАД. ГЕОРГИ МАРКОВ

В регионалните приложения "Рестарт" на в. "24 часа" търсим хора, родени в съответния град, но които вече не живеят в него. Те разказват за родното си място с много любов, ясни спомени и, разбира се, за хората, които са останали там

Роден съм в Пловдив, но само на един месец мама ме е изпратила при баба и дядо в Калофер. Там са минали моите първи 7 години. Но много обичам Пловдив и винаги с хубаво го споменавам.

Майка ми е работила като акушерка в Калояново, а баща ми е служил на летището в Граф Игнатиево като инженер. Забелязали се на пловдивската гара в неделна вечер. Така че според мен има нещо съдбовно в събирането им като двойка.

В Пловдив живееше сестрата на моя дядо и част от моите роднини. Но това са ранни детски спомени от съботи и недели, в които сме им гостували. Част от тези семейни събирания имам запечатани на снимки.

Но и тогава, и сега, ме е впечатлявал Старият Пловдив. Защото,

когато дойдохме в София, бях много разочарован - та тук нямаше една стара възрожденска къща!

По-късно, през 70-те години, когато вече бях в БАН, помня, че работихме с различни регионални исторически музеи, включително и с пловдивския.

Имаше много конференции, особено за Съединението - често съм бил там именно по повод тържествените чествания на тази дата.

Сравнявам Пловдив с Велико Търново - мога да го видя от самолета и веднага ще го позная. Самата природа го е надарила и затова е много различен.

Пловдив е трябвало да стане столица на Санстефанска България

Моя приятелка пловдивчанка се шегува: "Ако Пловдив беше станал столица на България, дори без да е Санстефанска, щяхме да сложим една митница на Вакарел, че да му мислите вие, шопите, в София!"

Свидетелство за привлекателността на Пловдив са и много исторически личности, които са го посещавали. Тук княз Дондуков открива военното училище. Мария Луиза, която идва от императорска фамилия, неслучайно е погребана в католическата църква в града под тепетата.

Преди да дойде тук, е била и в Австрия, и в Германия, и във Франция, но се е влюбила в Пловдив. Фердинанд също често е идвал с нея тук. Княз Александър е харесвал Варна, затова е построил двореца "Евксиноград".

Знаменателно е идването на Жером-Адолф Бланки, френски икономист и привърженик на свободната търговия. През 1841 г. е изпратен да проучи положението в Западна България, след като властите потушават въстание на българите в Нишко и Пиротско.

След завръщането си публикува книгата "Пътуване из България през 1841 г.".

Други от Новина в снимка

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Отговорът на фотозагадката от 16-и септември е Деян Неделчев, по-известен като Икебаната. Въпросът беше: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Фотозагадка: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден?

Кой е този български поп певец на първия си учебен ден? Жокер: Таланта му открива преподавателят му по фагот в Русенското музикално училище. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Гледките на 4-те сезона: Балчик в края на лятото

Вера Младенова ни изпраща красив кадър, който заснема в Балчик.  "Гледките на четирите сезона" – така се нарича новият читателски фотоконкурс. Най-хубавите ваши снимки от красиви гледки в контекста

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра?

Отговорът на фотозагадката от 11 август е Михаил Миков. Въпросът беше: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра? Жокерът беше: Бивш лидер и министър, част от 5 парламента

Фотозагадка: Кой е този войник - политик, завърнал се в голямата игра?

Кой е този войник - политик, завърнал се в голямата игра? Жокер: Бивш лидер и министър, част от 5 парламента. След 2 години пауза отново е на сцената. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

>