Над 100 компании прилагат дуално обучение в Пловдив с елитни училища в града

06.09.2024 10:22 Радко Паунов
СТЕФАН СТОЯНОВ

Да си подготвиш кадри още от училище, осъзнаха колко е важно големи пловдивски компании преди 10-ина години. И не престават да отделят ресурс за дуални паралелки. Резултатите са факт. Децата влизат отрано във фирмите и усвояват процеса на работа, а след това имат възможност и да избират, когато завършат училище.

"Над 100 са вече компаниите в Пловдив и региона, които участват в дуални форми на обучение. Най-голяма промяна в тази област направи Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура.

Много добре в тази област работи и ПГ по хранителни технологии и техника. Като цяло над 10 гимназии в Пловдив се справят много добре с тази форма, а бизнесът заради конкуренцията и намаляващия избор на работна ръка започна да обръща внимание на учебния процес", посочва Стефан Стоянов, три мандата зам.-кмет по образованието във втория град, а сега докторант в Пловдивския университет.

По думите му Пловдив продължава да е един от водещите образователни центрове в страната. Един от минусите му е, че няма достатъчно развито частно образование. А за един голям град, в който непрекъснато живеят чужденци, това е важно.

"Училищата, които преподават в смесена форма, са едва няколко. Детските градини също не са добре развити в това отношение. А децата от смесени бракове имат нужда от такива заведения", смята Стоянов.

Категоричен е, че мрежата от частни училища трябва да се разширява, а сегашните да стават по-добри. Това е стъпка за интернационализиране на града, важна е и за бизнеса.

Пловдив в момента има нужда от 5-6 нови ясли, за да може младите семейства да ползват услугата. Училищата като цяло са на добро ниво. Неслучайно в тях се обучават деца от целия Южен централен район.

От гледна точка на дигитализацията има много успешни учебни заведения. Сред тях е ЕГ "Иван Вазов", както и поне още 10-ина, които са много напред във въвеждането на облачните технологии.

"Със STEM центровете към края на следващата учебна година има шанс да достигнем до 10% от децата, които работят с професионални компютри в гимназиите, а това е голям напредък", убеден е Стефан Стоянов.

Пловдив е и вторият университетски център у нас след столицата с близо 35 000 студенти. Но не във всички се преподава на чужд език освен на български. Много добър пример е Медицинският университет, който въведе програми и на английски и в момента около 30% от студентите му са чужденци, и то предимно от Европа.

"Добре е такива програми да въведат и останалите вузове, ако искат да са конкурентоспособни. Няма да е лошо и да канят преподаватели от чужбина като гост-лектори", препоръчва Стоянов.

Други от Просветни

№3 в българския шах Надя Тончева иска да учи биоинформатика

Дай шахче, дай шахче. Така 6 и половина годишната Надя Тончева изнудва баща си преди години. Тогава са на планина, много деца, много шум, много движение. И той казва: Дайте да ви покажа нещо

Училищният двор - сърцето на квартала в София. След последния звънец да събира за спорт, отмора или забавления

Училищният двор ще се превърне в сърцето на всеки квартал в София. След последния звънец той да бъде притегателен център за всички - за спорт, отмора или забавление

Цоков: Студентите в 18 специалности се освободени от такси, това увеличава интереса

Студентите в 18 специалности не заплащат такси за обучението си. Благодарение на това се увеличава интересът към защитени специалности от важни професионални направления като физически и химически

7 млн. лв. за нови класни стаи и кабинети н 382 училища

Министерският съвет отпусна 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Осигуряване на съвременна

19 000 участваха в програма за създаване на позитивна образователна среда

Почти 12 000 ученици, над 1000 учители и близо 6000 родители са се включили в инициативи за създаването на по-сигурна, безопасна и позитивна образователна среда в училище

>