От ранно утро над час опашка към Гърция на Кулата, на Маказа е над километър (Снимки)

06.09.2024 09:00
Колона от коли на „Кулата” Снимка: Фейсбук/Kantcho Parapanov
ГКПП “Маказа” е един от натоварените пунктове.
Още с началото на деня на българо-гръцката граница трафикът е интензивен Снимка: Фейсбук/Angel Grigorchev
На граничния пункт Кулата се е образувала опашка, а шофьорите чакат над час Кадър: NOVA
Колоната от коли на Кулата е около 4 километра Кадър: NOVA

В момента в южната съседка е идеално – водата е топла, а ги няма зверските горещини

Още с началото на деня на българо-гръцката граница трафикът е интензивен. На  "Кулата" в посока Гърция се е образувала опашка, а шофьорите чакат над час, за да се придвижат.  На другия натоварен пункт "Маказа" също се вие опашка, над километър, която започва преди бензиностанцията на "Лукойл". Пътуващи към южната ни съседка обаче казват, че въпреки голямото задръстване се минава за 20–25 минути. Някои обаче допълват, че ситуацията е променлива и са чакали 40 минути.

Значително по–драматично е на "Кулата". Според сайта kulata.info времето за преминаване в посока Гърция може да достигне до 68 минути. В обратната посока към България шофьорите може да чакат близо 20 минути. 

Колоната от коли на "Кулата" е около 4 километра, но властите уверяват, че всички гишета работят на пълни обороти. Това обаче към момента не гарантира бързо преминаване.

Шофьори разказаха, че отново има опити за изпреварвания, като някои преминават в аварийната лента, за да избегнат колоната, съобщава NOVA.

Натоварено е движението по пътищата в Югозападна България – в Кресненското дефиле и по магистрала „Струма". Очакванията са по-късно да се образува задръстване в края на аутобана в посока Симитли, където пътят се стеснява след тунел „Железница".

Още вчера от Пътна полиция предупредиха, че изваждат по пътищата в страната цялата налична техника, за да следят за превишаване на скоростта и шофиране под въздействието на алкохол или наркотици.

Опашките на ГКПП Кулата-Промахон от май до октомври, а и през останалото време, когато има повече почивни дни, стигат до десетина километра, а чакането е поне 3-4 часа. Не по–различно е и на Маказа, но за хората от Южна България това е най–лесния път до южната ни съседка. В момента там времето е прекрасно, водата е топла, няма ги онези зверски горещини.

 По данни на гръцката държавна телевизия ЕРТ трафикът през ГКПП Кулата-Промахон регистрира това лято безпрецедентни рекорди. През август 1 960 000 туристи са преминали през границата (1 007 000 са влезли в Гърция и 953 хиляди са я напуснали). Общо през трите летни месеца (юни, юли, август) на 2024 г. 5 210 000 туристи са преминали през пункта, който е главният и най-големият сухопътен вход към Гърция.

Очаква се трафикът да бъде голям и през септември. Още в първия ден на месеца са преминали 96 000 туристи (59 хиляди са влезли в Гърция), с близо 10 хил. повече от 1 август. Сходни са данните и за миналата година. Сравнение с тези за 2022 г. обаче показва двоен ръст на пътуващите през Кулата-Промахон.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>