С новите коли КАТ хваща агресивни шофьори, вади ги от движението (Обзор)

05.09.2024 22:30
Атанас Илков

Новите коли, които МВР купи, се използват за изваждане от движението на агресивните шофьори - тези, които се залепят за автомобилите пред тях или им присвяткват с фаровете.

След като настигнат такива водачи, полицаите ги карат да излязат от движението. Това е един от методите, които ще прилага Пътна полиция за облекчаване на трафика през започващия от петък дълъг уикенд, в който има три почивни дни.

С патрулките се следи и за шофьори, които се опитват да изпреварят задръстванията по магистралите, като карат в аварийната лента. От МВР посочват, че рисковите маневри на изнервените шофьори са опасни и може да се стигне до катастрофи.

За да облекчат трафика за очакваното голямо пътуване към морето и в чужбина, още от четвъртък следобед МВР и общините пускаха зелена вълна на светофарите, където е възможно, за да се излиза по-бързо от градовете. Катаджии регулираха трафика по междуградските пътища.

В неделя, когато се очаква голямото завръщане, мерките ще са реципрочни.

Там, където ще има тържества и събирания за 6 септември, полицаите ще помагат на шофьорите с местата за паркиране. Идеята е така да се улеснят пешеходците. Затова от Пътна полиция са говорили с общините.

След празненствата пък ще има проверки за каращи пияни или дрогирани, както и за водачи без книжка. Общо над 700 екипа на Пътна полиция следят за трафика, работят и всичките 300 камери за скорост.

При почивните дни около 6 септември 2023 година общо 80 224 души са хванати да карат с превишена скорост. Данните са от 1 до 10 септември. Спрямо 10-те дни през 2022 година увеличението е с над 25 000.

През миналата година обаче има намаление на каращите пияни и дрогирани вероятно защото месец преди септември бе въведена мярката за отнемане на коли.

Тя е за всеки, седнал зад волана след употреба на наркотици - 90 души за 10-те дена през миналия септември. 121 пък са карали тогава с над 1,2 промила алкохол в кръвта.

Още 89 души са глобени с 500 лева и са останали без книжки за 6 месеца, защото дрегерът е отчел между 0,5 и 0,8 промила алкохол. Двойни са били санкциите на 121-мата, шофирали с между 0,8 и 1,2 промила.

За първите десет дни на септември 2023 г. има 221 случая с тежки пътни инциденти, при които са загинали 11 души, а 280 са ранени.

Въпреки сериозния трафик по магистралите само 11 са катастофите там, а загинал няма. 4-ма са починали след инциденти на пътища първи клас, трима - на пътища трети клас, а по един в населени места и пътища втори клас.

Преди да тръгнете на път, е добре да проверите дали дължите глоби, посъветва зам.-шефката на Пътна полиция Мария Ботева. При всяка проверка на документите се прави и справка за невръчени фишове за скорост на хората с книжки. Ако има такива, това бави опашките, особено на границата, където по празници те обичайно са километрични.

Проверките се правят автоматично при подаването на документите за самоличност, без значение дали са лични карти, международни паспорти, или шофьорски книжки. Ако например семейство с дете, което през април е навършило 18 години и вече има книжка, е тръгнало към Гърция през ГКПП Кулата, проверки ще има за бащата, майката, ако е шофьор, и детето. Окаже ли се, че поне един има невръчени глоби за скорост, те ще му бъдат дадени. Но това бави преминаването на граничния пункт.

Затова Ботева посъветва хората да проверят в портала на МВР. Там с ЕГН и номер на книжка излизат както невръчените, така и неплатените глоби. С карта всяко задължение може да бъде погасено онлайн. А на граничните пунктове има и ПОС терминали, ако някой тръгне без проверка за глобите си.

 

Облекчават контрола по границите, за да намалят тапите

На граничните пунктове да се работи на облекчен режим с минимум проверки - те ще се правят при анализ на риска, съобщи пред “24 часа” вътрешният министър Атанас Илков.

Заради срещата на превозвачите при министъра на транспорта в сряда имаше съвещание и в МВР.

“Присъствахме аз, министрите на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на земеделието и храните Георги Тахов, зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков, Георги Димов – директор Агенция “Митници”, и главен комисар Антон Златанов – директор на Главна дирекция “Гранична полиция”, разказа Илков. Той увери, че всички гишета на пунктовете работят и няма почивки. “Това са най-натоварените месеци - от тежкотоварния трафик, от гастарбайтерите, които сега се връщат в Европа, от туристите, които пътуват за Гърция и Турция”, добави МВР шефът. По думите му всички институции работят в много добра координация, но капацитетът на проходимост на граничните пунктове е несъотносим към трафика.

“Този проблем ще престане да съществува тогава, когато България бъде приета като пълноправен член на Шенген”, добави Илков. И разказа, че в момента има и архитектурен проект за реконструкция на ГКПП Капитан Андреево. Очаква след ремонта капацитетът на пункта да се увеличи с 30%. Проектът трябва да е готов през март 2025 г., след него започва и самата реконструкция.

Други от От страната и света

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

>