Костадин Димитров: Археологически парк до открития наскоро тракийски храм ще е най-новата атракция в Пловдив

06.09.2024 07:31 Радко Паунов
Кметът на Пловдив Костадин Димитров
Кметът Димитров продължава да се разхожда из града и да се среща с хората, за да знае какво ги вълнува. Това му остана “запазена марка” от кметуването в район “Тракия”.
Улица “Георги Странски” е възлова за район “Източен”. Тя бе от първите обекти, които кметът Костадин Димитров откри.

- Как бихте определили първата година от своя мандат като кмет на Пловдив, г-н Димитров?

-  Като динамична. Започна с много наследени проблеми, които решаваме в движение. Заварихме текущи задачи, които също трябваше да се придвижват бързо. Хубавото е, че държавата осигури на Пловдив над 100 млн. лева.

Те са за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив", за преустройството на кино "Космос", за втория етап от разширението на "Голямоконарско шосе", както и за улиците "Славянка", "Ген. Колев".

По тези обекти са проведени обществени поръчки и се работи с изключение на стадион "Христо Ботев",

където се прави препроектиране, и очакваме през октомври да стартира поръчката.

- Какво още има там да се прави на стадион "Христо Ботев", след като над 50 милиона дотук се вложиха?

- Стадионът е направен и се ползва, но има да се довършват помещения, вграждане на апаратури, екрани. УЕФА е спуснала редица изисквания, за да даде IV категория на съоръжението. В контакт сме с БФС и привеждаме стадиона във вид, за да приема международни футболни срещи.

- Тревата на терена, която изсъхна, не влиза в тази обществена поръчка.

- През ден ми пращат снимки. Подменена е доста голяма квадратура с нови чимове. Така че мачът България - Северна Ирландия ще се играе на 8 септември на стадион "Христо Ботев".

- Какви други обекти извън споменатите възнамерявате да построите?

- Още докато бях кмет на район "Тракия", запазих терен за изграждане на нова математическа гимназия. Вече е подготвена обществената поръчка за избор на изпълнител. Крайно време е това учебно заведение да има собствена сграда.

Възпитаниците му прославят Пловдив и страната на международни олимпиади. Те са наша гордост и сме длъжни да им построим училище.

По програмата за образователна инфраструктура
движим строежа на още едно училище

- "Княз Александър Първи", не спираме да строим нови детски градини и ясли. През септември предстои да бъде отворена детска градина "Каменица".

Кандидатстваме по всички възможни програми за финансиране и очакваме успешен резултат.

- Обикновено всеки новоизбран кмет довършва обекти на своя предшественик. Какви трудности срещате с приключването на заварените строежи?

- Още в началото поех ангажимент да въведа етапност на ремонтите. Когато се започне една улица, трябва да има алтернативен вариант, по който трафикът да минава.

Район "Южен" е целият в ремонти, които не са само общински. Пробивът под гарата е обект на НКЖИ, бетонният мост, който беше съборен, за да бъде построен нов, по-висок, също е на БДЖ. Южният обходен колектор е обект на ВиК.

Всички те задръстват "Южен" - нашата роля е да комуникираме с отделните изпълнители, за да има етапност в изграждането. Така успяхме да пуснем подлеза "Модър - Царевец", за да имат шофьорите алтернатива.

Работи се по "Кукленско шосе", за да може в началото на учебната година да бъде отворен и този булевард. Бетонният мост беше съборен възможно най-късно - на 28 юни, за да няма сътресение по улиците.  

- Жителите на кв. "Кючук Париж" не вярват, че до Коледа ще бъде построен новият мост, както им обещаха. Какво ще им отговорите?

- Напълно е възможно до Коледа да бъде изграден, като наблюдавам темповете. Пак казвам, това е строеж на НКЖИ, но аз не спирам да се чувам през 3-4 дни с ръководителя на обекта Николай Иванов.

Повечето строежи, които са общински, вървят ритмично. Отворихме ул. "Георги Странски" максимално бързо.

С район "Централен" пуснахме отсечка от бул. "Васил Априлов" за 40 дни, след като бе подменен водопроводът и положен нов асфалт. Там, където сме възложители, се справяме навреме.

- Отворихте подлеза "Модър - Царевец", но до кръстовището с бул. "Хаджи Димитър". Какво става с частта от ул. "Царевец"?

- Когато станах кмет, установих, че отделните изпълнители, които работеха по "Модър - Царевец" не говореха помежду си. Това забавяше работата по приключване на този важен обект. Имаше доста неуредици.

С няколко срещи координираме така, че да бъде завършен и пуснат в експлоатация

Ще продължа да изисквам да се работи максимално бързо по разширението на ул. "Царевец" до бул. "Свобода".

- Вече има директна транспортна връзка между районите "Западен" и "Южен". Тя отне цели 15 години. Толкова ли ще трябва да чакат пловдивчани и за следващата пътна връзка - между "Южен" и "Тракия"?

- За нея имаме готов проект. Тази връзка е от особена важност, защото ще съкрати пътя от район "Южен" до околовръстното на "Тракия". Цялото съоръжение е 1,2 км, като мостът е 540 м. В момента трябва да се препроектират връзките с "Асеновградско шосе", откъдето ще мине трасето.

Активно се работи по този проект. Той ще даде директен излаз от Хирургиите на "Пещерско шосе" през район "Южен" и "Тракия". Когато говорим обаче за такъв голям проект, трябва да търсим държавно финансиране.
Затова гледаме възможно най-бързо да определим каква ще е количествено-стойностната сметка.

- Околовръстното шосе на Пловдив е болна тема. Задръстванията там са постоянни. Какво правите за разширението му?

- Околовръстното шосе е републикански път и е в прерогативите на АПИ. А иначе за новия път от "Скобелева майка" до "Асеновградско шосе" имаме избран изпълнител, осигурено е и финансиране.

Голямото ни желание е до края на годината да започне изграждане на трасето

Това е така нареченият югоизточен обход на Пловдив, за който държавата отпусна средства.

- Какво ви се иска да направите за Пловдив, имате още 3 години напред?

- Река Марица е много важна. Трябва да я приобщим към градския живот. Няма как да не се види, че коритото го почистваме - не беше пипано от 2011 г. Някъде са оставени дървета за птиците, но успяваме да изпълняваме този ангажимент.

Според мен трябва да се наблегне на ремонта на бул. "Марица-север". Там трябва да се изградят зони, които да са близо до реката. Така ще се оформят места за спорт, за разходка, за почивка. Проведохме няколко срещи с архитекти. Направихме и конкурс за развитието на река Марица.

Мисля, че подобни начинания са добри, макар повечето идеи да са трудноприложими. Но това е начин пък да чуем повече мнения.

- Кога ще има нов мост над Марица, за който се говори от няколко мандата?

- Съществуващият идеен проект предвижда много дълги греди, които според строителни инженери не са много удачни.

Идеята за мост над Марица остава, но е нужен нов проект,

за да бъде наистина модерно съоръжение, което да свърже булевардите "Копривщица" и "България". Необходимо е такова съоръжение, което да развърже трафика в тази част на града.

Но основното, което може да отпуши движението, е околовръстният път и там сме насочили много усилия.

- В Пловдив, както казват - където копнеш, излиза археология. Последно бяхте на Голямата могила, където бе открит тракийски храм от III век. Какви са вижданията ви за този обект?

- Финансираме с 600 хил. лева тази година археологическите проучвания в града. По този начин подпомагаме разкриването на неговите антични богатства. Появи се идея храмът от Голямата могила да бъде експониран.  

Първо трябва да се направи път до него. Предвиждаме там да се изгради археологически парк с атракциони.

Засега е идея, но гледаме сериозно на нея и ще проучим възможностите за нейното реализиране. Там има държавен терен, където трябва да се смени собствеността, преди да се пристъпи към експониране на място.

- Продължавате ли да обикаляте града с велосипед, както правихте като районен кмет?

- Не само с велосипед. В непрекъсната комуникация съм с хората.

При всяка свободна минута гледам да съм на обектите, които се строят

Често се случва да се появя и да попитам хората какъв им е проблемът. Непрекъснато казвам на районните кметове да го правят. Вече не мога да обикалям навсякъде.

Те трябва да полагат тези усилия, за да общуват с гражданите. Но практиката ми от времето, когато бях кмет на "Тракия" да се виждам с хората, не е прекъсвала.

- Какво ви казват при такива случайни срещи?

- Поставят различни проблеми. Например тракийци все ми повтарят, че им липсвам. Жени от кв. "Изгрев" наскоро ми се оплакаха, че непрекъснато се изхвърлят отпадъци около съдовете за смет. А там не сме престанали да чистим.

- Намирате ли време за културни събития?

- Гледам при всяка възможност да бъда. Голямо преживяване имах на откриването на Opera Open, когато пя световноизвестното сопрано Аида Гарифулина.

Уважавам усилията на всички пловдивски творци. Подпомагаме ремонта на сградата на Певческото дружество "Ангел Букорещлиев", на практика през зимата нямаше къде да репетират.

Много подобаващо отбелязахме 10 г. от обявяването на Пловдив за европейска столица на културата. Градът е наситен със събития.

- За пореден път Пловдив е в центъра на честванията по случай 139 г. от Съединението. Какво искате да кажете на пловдивчани?

- Да се гордеят, че са жители на този великолепен град. Навремето нашите предци са жертвали благата си в името на Съединението. Пловдив е уникален с модела си на етническа толерантност и съжителство на различни вери и култури.

Визитка

Костадин Димитров е кмет на Пловдив първи мандат. Преди това в продължение на 12 г. управляваше район "Тракия".

Завършил е математика в ПУ "Паисий Хилендарски". Вицепрезидент е на Българската федерация по таекуондо ITF, дългогодишен треньор и спортист.

Семеен, с две дъщери.

Други от Интервюта

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

Доц. д-р Светослав Живков: По-малко от сега българите са гласували само след Освобождението

- Но тогава е имало 70-80 места за вот, не 10 000 Кризата през 30-те на ХХ век е по-страшна от днешната - тогава са забранявали партии По времето на Фердинанд първо се е назначавало правителство

>