И двете ДПС отрязаха ЦИК - няма да махнат "ДПС" от двете коалиции (Обзор)

05.09.2024 23:00
Делян Пеевски в пленарната зала в четвъртък
Джевдет Чакъров лично дойде за регистрацията в ЦИК в понеделник.

ЦИК отказа на "Ново начало" да заличи регистрация за частични местни избори, дадена на Джевдет Чакъров

Нито едно от двете ДПС няма да се откаже от явяване на изборите с тази марка, както поиска от тях ЦИК.

И двете крила в движението са твърди в решението си и го обявиха още в четвъртък сутринта, въпреки че крайният срок на ЦИК е събота следобед.

В сряда ЦИК поиска и от двете коалиции - “ДПС-Ново начало” и “Демокрация, права и свободи-ДПС”, да предоставят доказателства, че партия ДПС не е част от техните коалиции, за да получат регистрация за изборите. Така комисията избра да излезе от ситуацията, в която ДПС участва в две коалиции за изборите.

Това е абсолютно незаконно решение. Виждат се интересите им. Не го приемаме. За мен ЦИК е опорочен, вижда се, че работи за деребеите и чужди интереси - небългарски за мен.

ЦИК вече е превърната в бухалка,

обяви Делян Пеевски. В понеделник хората му подадоха документи за регистрация на коалиция “ДПС - Ново начало” с три партии - ДПС, “Български глас” и “Новите лидери”. От “Новото начало” настояват, че те имат право движението да е в тяхната коалиция, тъй като първи са подали документите до комисията чрез онлайн заявление. То обаче бе прието от ЦИК само “за сведение”.

Очакваме органите, които на 2 септември бяха възпрепятствани по безпрецедентен и брутален начин, да си свършат работата и да се отърсят от зависимости, ако има такива, и да направят необходимото за възтържествуване на държавността. ДПС е едно и ние сме направили всичко необходимо, за да бъде регистрирано то в ЦИК, обяви по-късно и независимият депутат от ДПС Доган Тимур Халилов.

Ако ЦИК откаже регистрация и на двете, те

ще могат да обжалват във ВАС

и съдът ще се произнесе по казуса, коментира пред “24 часа” член на комисията. Той обаче направи уговорката, че всяко решение се взема от ЦИК колективно и всъщност няма яснота каква ще е крайната позиция по регистрацията въпреки ограничението на Изборния кодекс, че една партия може да участва само в една оалиция.

Освен за парламентарните избори двата лагера се борят за регистрация и за местните избори, които предстоят на е 20 октомври.

През последната седмица ЦИК допусна до участие ДПС с подписа на Джевдет Чакъров за избори в Омуртаг, 12 села и два района във Варна.

В сряда депутатите Искра Михайлова и Байрам Байрам, които подадоха документите на “ДПС - Ново начало”,

са поискали от ЦИК да заличи вече направените регистрации на ДПС от името на Чакъров

и да бъде регистрирано ДПС от името на Пеевски. Към документите е приложено решение на парламентарната група на ДПС.

В приложените документи липсва решение на партия ДПС за заличаване на регистрацията за участие в новите избори на 20 октомври 2024 г. съгласно изискванията на чл. 137, ал. 1 от Изборния кодекс. Решението на ръководството на парламентарната група на ДПС не може да замени решение на партията ДПС, пише ЦИК в мотивите си да отхвърли исканията на хората на Пеевски.

Въпреки тези мотиви шестима членове на комисията са подкрепили заличаването на вече направената регистрация. Тя обаче остава в сила, тъй като заличаването не е събрало нужните 2/3 от гласовете на ЦИК.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>