Два върховни съда се занимават кой да е лидер в БСП, но пък голямата лява коалиция вече е факт (Обзор)

05.09.2024 22:00 Ана Михова
Лидерите на партиите, които влизат в “БСП - обединена левица”, се снимаха заедно при подписването на коалиционното споразумение. Заедно с тях са младежите, които ще са новите им лица на изборите. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Битката между старото и новото ръководство на БСП за това кой е представляващ партията продължава. Докато чакат да дойде 9 септември, за когато е насрочено делото във Върховния касационен съд (ВКС), на което трябва да се реши кой да бъде вписан като лидер в регистъра на политическите партии, Атанас Зафиров и Корнелия Нинова се сблъскаха и на терена на Административния съд в София.

Оказа се, че в началото на септември близките до Нинова Иван Ченчев и Георги Свиленски са атакували едно решение на ЦИК от 27 август, с което като представляващ коалицията се признава Зафиров. То обаче се отнася до лявата коалиция в настоящото 50-о народно събрание и по никакък начин не променя делото за това кой представлява партията, което е на 9 септември. Докато ВКС не се произнесе, Нинова, макар и дори изключена от партията, продължава да е лидер по документи. Тя бе заличена с решение на Софийския градски съд (СГС), което обаче се обжалва от ралишампиона и ексдепутат Крум Дончев, който също беше изключен от партията с решението на Националния съвет от 1 септември.

В четвъртък по обяд обаче от “Позитано” 20 разпространиха съобщение, че Административен съд - София-град, е потвърдил решението на ЦИК, с което изпълняващият функциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията “БСП за България”. И определиха това решение като “поредна важна стъпка” към победата.

В отговор Свиленски и Ченчев обявиха, че ще обжалват пред ВАС. “Още повече че се отнася за сега съществуващата коалиция “БСП за България” и за 50-ото народно събрание, а не за изборите за 51-о и за бъдещи коалиции”, уточниха двамата.

Става дума за следното: на 27 август т.г. с 15 гласа “за” членовете на ЦИК са приели да впишат Зафиров като представляващ коалицията “БСП за България”, която е регистрирана за изборите на 9 юни. В молбата на Зафиров до ЦИК са били изброени известни факти от последните месеци като оставката на Нинова, нейно отворено писмо, решение на Националния съвет той да бъде избран за временен председател, както и решението на СГС от 9 юли. С това решение градският съд вписа Зафиров като представляващ, а доскорошната лидерка беше заличена.

Именно решението на ЦИК са обжалвали Свиленски и Ченчев пред административния съд, а на 4 септември са поискали и спиране на предварителното изпълнение. А в четвъртък делото е било прекратено, което обаче може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ВАС, както стана ясно, че ще бъде сторено. Делата по изборното законодателство се насрочват в тридневен срок.

“Абсурдно е хора, които са изключени, не просто не са членове на някакъв орган, да имат каквито и да е основания и претенции към името БСП, към регистрации, към представителство или каквото и да е било”, коментира Атанас Зафиров. И допълни, че “всякакво подобно поведение граничи все пак и с престъпни състави”. Да твърдиш, че притежаваш нещо, което не притежаваш, е наистина изключително укоримо, а мисля и наказуемо, коментира още той. Според него решението на административния съд е в контекста на това на СГС, “на нормалната правна, политическа, морална, житейска и всякаква логика”.

Решението на съда е пределно ясно, отсече и шефът на групата на БСП в НС Борислав Гуцанов. “Коалицията ще бъде вписана нормално, и се явяваме така на изборите”, каза той.

Решението на административния съд излезе в деня, в който БСП подписа споразумение с над 15 леви партии за общо явяване на изборите. В “БСП - обединена левица” влизат още АБВ, “Българска социалдемокрация - Евролевица” на Александър Томов, “Движение 21” на Татяна Дончева, “Българска пролет” на Велизар Енчев, “Движение за социален хуманизъм”, “Изправи се, България” на Мая Манолова, ПК “Екогласност”, ПК “Тракия”, Комунистическата партия на Александър Паунов, “Европейска сигурност и интеграция” на Тома Томов и др. Последният зададе и целта на обединението - поне 30 мандата.

В навечерието на българското Съединение има особена символика и заряд в това, че правим съединението на българската левица, обяви Атанас Зафиров. “В политиката няма място за Аза, а за Ние. И днес показваме, че можем това Ние да го превърнем в мотив на промяната”, допълни той. И определи коалицията като исторически момент, защото е не просто сбор от партии и проценти, а от идеи. А Мая Манолова поиска левицата да предложи Пакт за ненападение и национално съгласие на останалите политически сили по няколко важни за гражданите теми, сред които социалната поносимост на живот в България.

Други от От страната и света

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

>