Куклен създава условия за здравословен живот на своите жители

06.09.2024 08:45

Общината строи фитнеси на открито, нова спортна зала, физкултурни салони и писти

През последните няколко години град Куклен претърпява значителни промени. Централният площад е обновен, разширяват се и се поддържат зелените площи, ремонтират се улиците и обществените сгради. Жителите на града приветстват облагородяването на централната градска част и търговската зона.

„Общината е млада и бързо се развива, като се стреми да осигури добри условия за живот на всички в града и петте села. Интересът към Куклен като място за живеене расте, а населението, което по официални данни наброява около 7000 души, на практика е доста повече. Много хора купуват земеделски имоти и променят тяхното предназначение", казва кметът Мария Белчева, която управлява трети мандат.

С нарастването на броя на жителите детските заведения в града стават тесни. Общината е подготвила проект за изграждане на нова детската ясла с още четири групи, млечна кухня и закрит физкултурен салон. Поискано е финансиране от държавата в размер на 5 милиона лева. Общината планира също изграждане на нов парк до бъдещата детска ясла.

В момента се ремонтира цялостно старата висока сграда на СУ „Отец Паисий", която ще отговаря на всички енергийно ефективни стандарти. В нея ще се помещават кабинетите за гимназиалните класове. Красивата автентична архитектура на сградата ще бъде запазена. В двора на училището ще се изгради и 100-метрова атлетическа писта със скочище.

„Една от основните цели на общината е създаване на условия за здравословен живот на своите жители. Наред с подновяване на инфраструктурата, подмяната на водопровода и постоянните залесителни инициативи все повече внимание се обръща и на спортната инфраструктура. Общината вече изгради няколко фитнеса на открито и се проектира многофункционална спортна зала до градския стадион. В залата ще има и закрит фитнес", обяснява Мария Белчева. Новата зала е необходима за осигуряване на по-добри условия и на спортните клубове, и за гражданите. Визията е в зоната около стадиона да се създаде по естествен начин спортен комплекс.

Друг важен акцент в развитието на общината е изграждането на
три нови общински пътя.

Първият ще бъде обходен път на Куклен през входа от „Асеновградско шосе" и ще се включи във втория път в проект – обходния на село Брестник, свързващ Куклен и община „Родопи".

Третият ще завърши в цялост транспортната връзка от с. Яврово до туристическата зона в местността „Копривките" и хижа „Здравец". Целта е да се облекчи трафикът и да се подпомогне местният бизнес. Със засушаванията през последните години и намаляване дебитите на питейна вода все по-належаща става подмяната наводопроводните съоръжения в общината. С това ще се подобри както качеството на водата и драстично ще се намалят загубите поради аварии и течове.

През тази година са стартирали ремонтите на още 12 улици заедно с подмяна на старите водопроводни тръби. Над 50% от ВиК мрежата в Куклен вече е сменена. В Гълъбово и Добралък също се проектира подмяна на водопроводната система, като изграждането ще се извърши с финансиране от програмата за развитие на селските райони.

Ремонт се извършва и в най-проблемния участък в с. Руен. Мария Белчева проверява на място строителните работи по една от улиците.

Обновеният площад в Куклен е сцена за фестивалите на общината. Близо до училището общината е направила фитнес на открито. Безработицата е ниска, бизнесът се развивал

Куклен е сред общините с най-ниска безработица. Това се дължи на многото работни места, които се предлагат в индустриалната зона в града и в „Тракия икономическа зона", част от която се намира на територията на общината. В тях работят мощни чуждестранни компании от клас А, които привличат предприемачи заради лесния достъп до важни транспортни коридори и близостта до развити и развиващи се населени места, откъдето може да се намери работна ръка.

Екипът на кмета Мария Белчева активно подкрепя новите инвеститори, като съдейства за успешното реализиране на техните проекти. Общината е получила финансиране за изграждането на 700-метрова отсечка от „Асеновградско шосе" до пътя за Куклен, което значително ще облекчи движението.

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>