Димитър Здравков: Привличаме младите с благоустроени села и добри условия за живот

06.09.2024 18:20
Кметът на Садово Димитър Здравков

Общината обновява здравните служби, подкрепя читалищата с допълнително финансиране

Димитър Здравков е завършил аграрна икономика в Аграрния университет в Пловдив. Той е четвърти мандат кмет на община Садово, която включва 12 населени места. Първия си мандат Здравков започва през 2011-а, когато е на 33 години и е един от най-младите кметове в България.

- Г-н Здравков, един от приоритетите на екипа ви е подобряване на инфраструктурата в общината. Какво направихте през последната година?

- По голяма част от обектите, които започнахме през последната година, все още се работи. Но можем вече да се похвалим с два новоизградени пътя. Общата им дължина е около 7 км. Единият е между Милево и Виница и скоро ще бъде въведен в експлоатация. Трасето е от голямо значение, тъй като скъсява с 11 км разстоянието между с. Милево и Първомай. А това е важно за хората от Първомайско, които пътуват до Милево, за да работят в земеделието. Изцяло нов път построихме и между Богданица и Ахматово. Очакваме за него акт 16, за да го пуснем за движение.
Предстои да започне вторият етап от рехабилитацията на пътя от Ахматово към Поповица. Тъй като шосето е дълго, сме разделили ремонта му на етапи.

С финансиране от програмата за селските райони и от държавния бюджет ще бъде направен пътят Садово-Чешнигирово, който е с дължина около 6 км. Първият етап от реновирането му започва до дни. Благодарение на усилията, които полагаме, разполагаме с добра общинска пътна мрежа, която включва близо 50 км. Когато говорим за инфраструктура, трябва да спомена, че в много от населените места подменихме тротоарните плочки, оформихме нови алеи с поливни системи. Облагородихме междублоковите пространства в Садово и в други населени места, реновирахме центъра на Милево, където предстои да се направи озеленяване.

- Как работи общинското ви предприятие, което приоритетно извършва уличните ремонти и асфалтирането?

- То беше създадено преди няколко години и за това време
доста напреднахме с асфалтирането на улиците. Причините са няколко - общинското предприятие разполага със собствен машинен парк, настилките, които се полагат, са качествени. Работи се по-бързо. Използваме външни фирми само при обекти, по които сме получили европейско финансиране или от държавния бюджет.

- Садово е сред общините, които не са засегнати от миграцията. Много млади семейства живеят тук. Как успявате да ги задържите?

- При нас от няколко години се забелязва тенденция млади семейства да купуват съществуващи къщи или земеделски земи в Садово и по селата ни. Една от причините за този продължаващ интерес е, че цените на имотите са поносими. Освен това населените места в общината са благоустроени, в тях има всичко необходимо за живот на младите хора и техните деца. Родителите имат възможност за работа както на територията на Садово, така и в близките градове Пловдив, Асеновград, Първомай, които са близо. Заради увеличаващия се механичен прираст на общината се налага да разширяваме детските заведения. По Плана за възстановяване и развитие сме одобрени за строителство на нова детска градина в с. Богданица, която ще струва около 2 млн. лева. Нуждата от нея е голяма, тъй като деца в селото има, но липсват помещения. Средствата за новата градина са одобрени, в момента сме в процедура по проектирането й.

Обърнахме внимание на здравните служби. Сградите, в които се помещават, са стари. Обновихме здравните служби в Садово, Катуница, Чешнигирово, Караджово, Болярци. Предстои следващата година да се ремонтират в останалите села. Полагаме и усилия да осигурим добри условия за спорт на подрастващите.

Стадионите в населените места, където са сформирани отбори, разполагат с поливни системи и осветление. Имаме 3 отбора по футбол. Детски футболен клуб предстои да открием в Болярци благодарение на подкрепата на местния кмет. Детската ни школа по стрелба лък печели непрекъснато призови места. В Поповица много добре се развива тенисът на маса, а в Садово отборът по киокушин досега е завоювал много награди на републикански и международни състезания. По селата имаме фитнеси на открито, откликваме при всички заявени желания да се направят нови. Предстои да започнем строителство на физкултурен салон към основното училище в Садово, в което никога не е имало такова спортно съоръжение.

За да имат жителите ни по-добри условия за живот и развитие, подкрепяме читалищата с допълнително финансиране. Радостното е, че имаме много самодейни състави, които участват в големи фестивали и винаги се класират на призови места.

- А кои са най-големите проблеми в общината?

- От години при нас липсва обществен транспорт, което затруднява придвижването на жителите ни. Заради намаления пътникопоток няма превозвачи, които да обслужват линиите ни. А това е социална услуга, която държавата трябва да предоставя на населението. Един от начините да се разреши проблемът е
да се даде възможност общините да извършват транспортната услуга в такива случаи, в които няма желаещи превозвачи.

Друг проблем в община Садово създава "Водоснабдяване и канализация". Когато има аварии, разкопават и след ремонта оставят така. Не си възстановяват нарушената инфраструктура, а чакат общината да го направи.
За всички общини в България голям проблем ще се окаже такса смет. С приетите законодателни промени замърсителят трябва да плаща повече. Но редът не е регламентиран. Примерно не са дали възможност на общините да събираме такса смет от ромските махали. Отделно много магазини са декларирали, че се водят на физически лица. А така таксата е по-малка. В същото време търговският обект може да е най-големият замърсител в дадено населено място. В момента няма кой да даде отговор на тези въпроси, а те са важни. Имаше натиск от бизнеса за промените в такса смет, които държавата направи, но висят много неизяснени неща. Това ще създаде със сигурност огромни затруднения в работата на общините.

Новоизграденият път Ахматово-Богданица

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>