Димитър Иванов, кмет на община „Марица“: Компании строят заводи за стотици милиони, атрактивни сме

06.09.2024 10:30 Радко Паунов
Димитър Иванов

С изграждане на още една индустриална зона ще привлечем още повече бизнес

Димитър Иванов е четвърти пореден мандат кмет на община “Марица”, която обхваща 19 села около Пловдив. Роден е на 4 февруари 1971 г. в Пловдив. Завършил е математика в ПУ “Паисий Хилендарски”. Има три магистратури - от Аграрния университет, от Университета по хранителни технологии и от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Семеен, с две деца и четирима внуци. 

- Г-н Иванов, община “Марица” продължава ли да е привлекателна за чуждестранните инвеститори и какви нови проекти има?

- Интересът към община “Марица” не е стихнал, защото е атрактивна за инвестиции. Професионалният екип от експерти в администрацията и условията, които предоставяме, привличат бизнеса. Сред предимствата є е ключовото местоположение - до магистрала “Тракия”, в центъра на Балканите, има добра инфраструктура и пътни връзки. Тук осъществяват дейност повече от 30 световни индустриални и логистични компании, както и десетки български фирми.

- Как успявате да привличате инвеститори?

- Администрацията ни има опит в това. В индустриалната зона край Радиново стартирахме тази година две големи инвестиции Едната е на китайска компания, която получи сертификат клас А. Планираните вложения са за 19 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити повече от 100 работни места. Преди това друга чужда компания започна строителство на нов завод за 107 млн. лв., в който ще работят над 110 души. Ще продължим с изграждане на нова зона в Калековец, която заедно с тази в Стряма ще развиваме в партньорство с община Раковски. Това ще доведе до привличането на все повече нови бизнеси. Над 40% от населението работят в заводите.

- В благоустрояването на селата какво сте замислили да реализирате?

- През тази година стартирахме един от стратегическите проекти: обновяване на близо 3-километрова пътна мрежа в шест села – Граф Игнатиево, Динк, Желязно, Крислово, Калековец и Войводиново. Проектът бе спечелен към Държавен фонд “Земеделие” и Програмата за развитие на селските райони. На следващ етап обновените участъци в шестте села ще бъдат свързани с държавната пътна мрежа, чиято реконструкция също предстои. В Рогош започна ремонтът на една от най-важните улици – “Марица”, която трябва да изведе трафика от центъра на селото. Общата стойност на инвестицията е 332 051.43 лева. В Калековец бе ремонтирана улица “Хан Аспарух” за 365 000 лева, през която преминава изключително активен трафик на леки и тежкотоварни автомобили. В Маноле е пред завършване 400-метров участък. До края на годината предстоят реконструкция и рехабилитация на общински пътища в районите на селата Желязно и на Войводиново за 1 800 000 лева. На обновени площади ще се радват жителите на Маноле и Калековец.

- За спорта какво още предвиждате?

- Община “Марица” има спортно минало и бъдеще. През тази година можем да се похвалим с успехите на златния медалист от Европейската купа по кикбокс и муайтай Виктор Профиров, Дарина Нанева, която спечели с националния отбор по волейбол Европейското първенство за жени до 18 години, националите по плажен хандбал Николай Нейчев (капитан) и Димитър Танев, които имаха решаваща роля България да се класира на Евро 2025, и европейската шампионка по шахмат Виктория Радева. За да продължи тази спортна гордост, за нашите спортисти и клубове бяха построени 3 нови спортни зали – в Труд, Маноле и Рогош. През тази година започна строежът на десето спортно съоръжение в общината, което е в село Войсил. Предстои откриването на комбинирано игрище по плажен волейбол и хандбал в Труд и на физкултурен салон в училището в Граф Игнатиево. Намеренията ни са да изградим и още 3 миниигрища от комбиниран тип в населените места, в които няма. През моето управление успях да изградя девет спортни площадки за любителите на футбола, баскетбола и волейбола в Бенковски, Костиево, Радиново, Царацово, Маноле, Калековец, Граф Игнатиево, Войводиново и Желязно. Ръководството ще продължи да инвестира в здравето на подрастващите и жителите, ще развива спортната дейност за нашето бъдеще – децата.

- Колко детски градини са направени през вашите мандати и къде още ще строите?

- През последните 12 години основен мой приоритет бяха и си остават децата, младежите, хората на община “Марица”. Затова с общи усилия бяха изградени 9 нови детски градини – във Войводиново, Граф Игнатиево, Скутаре, Строево, Крислово, Калековец, Труд, Рогош, Радиново. Всички останали бяха реновирани и модернизирани по европейски стандарти. Всяка градина разполага с модерна площадка за игра. Предстои строителството на нова сграда на детска градина в Бенковски за три групи и изграждане на детска градина за две групи в село Динк. Голямото ми желание е до края на мандата да ги изградим. Реконструирахме всички училища в населените места. Беше построено първото средно училище в Маноле с изградена към него спортна зала с 300 седящи места, финансирано от държавния бюджет и съфинансирано от бюджета на общината. После създадохме още две средни училища – в Калековец и в Бенковски.

- Колко пенсионерски клубове сте обновили и ще правите ли нови?

- За нашите родители направихме 7 нови пенсионерски клуба. Всички останали се обновяват или ще бъдат реновирани. В последните години са построени две нови читалища за провеждане на културни и общоселски мероприятия – в Желязно и Скутаре, където нямаше такива. Преди 11 години в Желязно бяха изградени зала с 80 места и библиотечен фонд, а 3 години по-късно в Скутаре – салон с 250 места, гримьорна и 2 складови помещения. Отделно реновирахме и ремонтирахме всички останали читалища.

Проявяваме грижи и към възрастните хора, особено със съпътстващи заболявания. Нашата община е социално отговорна и предлага ключова услуга за 184 жители, които са трудноподвижни и самотно живеещи, чрез иновативния ни проект “Грижа в дома”.

- За младите хора, които непрекъснато се заселват в общината, какви придобивки осигурявате?

- През последните години община “Марица” е предпочитано място за живеене на млади хора. Привличаме ги чрез осигуряване на бизнес реализация в предприятията. В модерните училища, които изграждаме, децата имат възможност да се развиват. С откриването на професионални паралелки създаваме условия за обучение на кадри за икономическата зона, младите хора се подготвят за високотехнологичните производства За младите семейства откриваме нови групи в детските градини.

- Болна тема на кметовете са канализациите и остарялата ВиК мрежа. Каква е ситуацията при вас?

- Изградихме колектори за обратна вода над 70 км. С ВиК подновихме над 80 км водопроводна мрежа, като изградихме и първата пречиствателна станция за питейна вода в цяла Пловдивска област. Имаме проект с разрешение за строеж за втора, която ще обслужва още две населени места. Надявам се през следващите години да има пречиствателна станция във всяко населено място Успяхме и изградихме първите две пречиствателни станции и имаме готови проекти с разрешение за строеж в още 5 населени места и продължаваме да проектираме останалите. Трилистник е първото село в нашата община с изцяло изградена канализационна система и подменена водопроводна мрежа, като са асфалтирани 10 км от уличната мрежа. На 31 август прерязахме лентата на този мащабен проект.

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>