Д-р Десислава Илиева: В “Пълмед” всеки ден идват млади хора с метаболитен синдром

06.09.2024 09:25
Д-р Десислава Илиева

 Той често води до невъзможност за забременяване и лоши спермални показатели. Пациентите, които ни се доверяват, бързо решават проблема, казва ендокринологът

- Д-р Илиева, все по-често млади хора без заболявания се оплакват от рязко покачване на телесното тегло. Без да променят начина си на хранене, натрупват килограми в областта на корема, имат отпадналост, сърцебиене. Чести симптоми ли са това сред вашите пациенти и аларма за какво заболяване може да бъдат?

- Затлъстяването е все по-често срещан проблем сред хората в активна възраст. Голяма част от пациентите ни търсят именно с такъв тип оплаквания. Положителното е, че стигнал до нас пациентът вече е направил първата крачка към осъзнаване на проблемите си и търси решение и основна причина за тях. Затлъстяването е един от компонентите в метаболитния синдром. Той не е конкретно заболяване, а е съвкупност от симптоми и заболявания. Така нареченият синдром Х включва рискови фактори като високо артериално налягане, повишена кръвна захар или данни за захарен диабет тип 2, повишени нива на холестерол, повишена обиколка на талията и затлъстяване. Нашата работа е да открием има ли отклонения във въглехидратния метаболизъм, има ли нарушения в мастния профил и жлезите с вътрешна секреция. Ако открием проблем, започваме специфично лечение и даваме подробно насоки за промяна в стила на живот по отношение диетата и физическата активност.

- Изследванията за диагностика на метаболитния сидром може ли да се направят с направление от личния лекар, или е необходимо да се заплатят от пациента? В тях включват ли се и генетичните?

- Разширена диагностика на метаболитен синдром при нас може да се провежда и амбулаторно – като част от пакета в ДКЦ “Пълмед”- “Метаболитен синдром”, както и в Клиниката по ендокринология в болницата. Възможно е при необходимост да се оцени и гонадната функция при мъжете и жените, както и да се проведат специфични образни изследвания, и при поставена диагноза да се инициира конкретна терапия, която е строго индивидуална за всеки пациент. В УМБАЛ “Пълмед” имаме възможност за мултидисциплинарна оценка на всеки пациент спрямо конкретните му оплаквания и заболявания.

- Ако не обърнем внимание навреме на тези симптоми, какви усложения може да се получат от развитието на метаболитния синдром?

- Метаболитният синдром крие в себе си доста подводни камъни, ако не се вземат мерки навреме и не се започне специфично лечение. Основното и най-важно усложнения е по-високият сърдечносъдов риск при тези пациенти. Голяма част от тях идват при нас, насочени от колегите кардиолози след преживян инфаркт на миокарда или друг сърдечносъдов инцидент. По отношение на хората в активна репродуктивна възраст метаболитният синдром е една от причините за невъзможност за забременяване и за лоши качества на спермалните показатели при мъжете. При този тип пациенти освен оценката на метаболитния статус ние оценяме и отклоненията в гонадната и тиреоидната ос. Доказано е, че пациентите с метаболитен синдром страдат в пъти повече от стерилитет и тиреоидна дисфункция спрямо здравите хора в активна възраст. При всички тези пациенти нашата цел е откриване на проблема – намиране на решението му и по този начин подобряване качеството на живот на хората. Именно затова в друг пакет от прегледи и изследвания „Репродуктивни проблеми“ сме включили консултация с ендокринолог.

- След диагностицирано заболяване какво лечение може да се предложи на пациентите? Винаги ли то е само амбулаторно с медикаменти, или се налага и болнично?

- Всичко зависи от конкретния пациент. Имаме такива, при които болничното лечение е наложително до стабилизиране на състоянието, след което проследяването и лечението преминават в амбулаторни условия. При по-леките случаи, когато изследванията могат да бъдат направени само в амбулаторни условия, се изписва перорално лечение и пациентът се проследява през определен интервал от време. Проследява се по-дълго време и изисква много дисциплина от страна на пациента и готовност от лекуващия екип да помага със съвети в процеса на промяната. Удоволствието от работата ни е в това да видим подобрението на показателите и повишаване на самочувствието и качеството на живот на пациентите ни.

- В отделението по ендокринология в УМБАЛ “Пълмед”, част от екипа на което сте и вие, често ли приемате пациенти с метаболитен синдром?

- За съжаление, това е една от основните патологии, по които работим. Лошо е, че метаболитният синдром се “подмладява” и при нас ежедневно идват млади, активни хора с проблеми с килограмите, менструалния цикъл и невъзможност за забременяване. За наша радост, пациентите, които ни се доверяват и се вслушват в съветите ни, много бързо решават проблемите си. Нашата цел е да помагаме и да виждаме постиженията на пациентите си.

Други от Докторе кажи

Здравното министерство обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец"

Министерство на здравеопазването обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец". Срокът за подаване на документи е до 17 октомври. Освен това се търси и независим член в Борда на УСБАЛЕ „Акад. Ив

И Асоциацията на студентите по фармация против вендинг машините за лекарства

Срещу инсталирането на вендинг машини за продажба на лекарства се обявиха от Асоциацията на студентите по фармация. В позицията, разпространена от Управителния съвет на асоциацията, се казва

КЗП снакционира онлайн търговци на лекарства

В ход е активна кампания на Комисията за защита на потребителите относно лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат по интернет. Установени са търговци, които извършват продажби

Проф. Александрова: Не бива да подценяваме ХЕС - новия вариант на COVID-19

Препоръча и противогрипна ваксина до края на октомври Четири години след появата на Ковид-19 вирусът ни атакува с нов вариант, наречен ХЕС. Според вирусологът проф

СЗО: Противоотровите за ухапвания от змии са крайно недостатъчни

Ухапванията от змии убиват десетки хиляди хора по света всяка година, но противоотровите са крайно недостатъчни, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП

>