Кметът Петър Неделев: Стамболийски е община на младите и работещите, но с грижа към възрастните и инвестициите

06.09.2024 14:15

Ремонтираме пътищата до Ново село, Куртово Конаре и Йоаким Груево

Община Стамболийски е в сърцето на Горнотракийската низина, с обща територия от над 61,27 кв. км. В петте є населени места живеят над 22 000 жители. Повече от половината население е в трудоспособна възраст. Градчето се създава от наследници на българи от Егейска Македония и Беломорска Тракия, както и преселници от всички краища на България. Днес жителите на общината се гордеят, че живеят на място с много слънце и възможности за добър живот. 

Петър Неделев е кмет на община Стамболийски за мандат 2023-2027 г. За себе си казва, че да е кмет не е било нито детска мечта, нито управленска амбиция. Поема поста, защото вярва, че хората на града и общината заслужават повече внимание , а средата на живот може да се променя към по-добро, когато всеки човек усеща, че се работи честно и открито с публичните средства и в обща полза.

- Г-н Неделев, останаха зад гърба ви първите шест месеца като кмет на община Стамболийски, каква е кратката ви оценка за това време?

- Никоя трудност за това време не може да ни попречи да вървим напред с ангажиментите пред моите съграждани. На мен дори не ми бе даден толеранс от 100 дни в началото. Буквално от встъпването в длъжност бяхме неприятно изненадани от опразнени бюджетни сметки след масови уволнения на общински служители с обезщетения накуп, както и с изтрити компютърни конфигурации и изчезнала документация в общината. Направихме бърз преглед на финансите на общината, държавата ни помогна с безлихвен временен заем. Не е лесно, но е факт, че и до момента не сме допуснали задлъжняване, нито хора без заплати, покриваме всички дейности. Лично следя стриктно разходите. Кредитите, които наследихме, се сериозни като лихви и срок на погасяване и няма измъкване от тоя ангажимент, трябва да бъдем отговорни.

Но хората вече знаят, че могат по всяко време да се срещнат с кмета си и да поставят директно или писмено проблемите си.
Няма страх и напрежение в общуването между хората и кмета, общинските съветници са активни, поставят открито проблеми, критикуват, настояват за решения, а това е нормалната среда за управление.

- Кои са инвестиционните проекти, които общината реализира в момента?

- И при нас най-важни са проблемите по инфраструктура и ВиК инвестициите, а финансирането е трудно. До момента имаме три споразумения за финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Най-голямото е за реконструкция на ул. „Перущица" в града - 1 854 000 лева, и вече се работи. Другите са за техническа изработка на проекти, с които чакаме пари по изпълнението им - за реконструкция на ул. „Марица" и за проектиране на демонстрационен туристически център в т.нар. царска детска градина в Куртово Конаре. Чакаме и още два проекта. Имаме готовност да изпълним проекти с финансиране от МРРБ за общо 15 млн. лева за 2024 г. Започваме работа по спортна зала „Тракия", имаме изпълнител и за цялостна подмяна
на уличното осветление за град Стамболийски, следва и за населените места. С финансиране от Държавен фонд „Земеделие" за почти 3 млн. лв. очакваме рехабилитация на пътните връзки към Ново село, Куртово Конаре, Йоаким Груево.

За мен е от особено значение да инвестираме в благоустрояване на селата, всички хора чакат канализация и подменени водопроводи, правим колектори за отпадни води там. Но никак не е лесно, докато се стигне до окончателен проект и финансиране. В същото време със собствени средства правим ремонти на отсечки от улици в града, селата очакват същото.

- Градската среда, чистотата, безопасността и достъпността й са приоритет за управлението ви, какво се реализира в този сектор?

- Това ще бъде приоритет до края на мандата. Никой не отрича, че в предходния мандат бе инвестирано в градски парк с атракции и други придобивки за отдих и градска среда. Но всичко това бе направено изцяло с готови пари от кредити или по проекти, а тепърва се трупат разходи по обслужването им и още разходи по устойчивост след приключил проект. Оказа се, че част от тези благоустройствени дейности са извършени некачествено и вече има проблеми с течове, разпадане на конструктивни части, разходи по отстраняване на увреждания по детски площадки и пр. За жалост, и град Стамболийски не е пощаден от вандалски посегателства, а нямаме финансовата възможност да осигурим навсякъде видеонаблюдение.

Големите ангажименти са сметосъбирането и достъпността на средата. Поел съм ангажимент да не се увеличават местните данъци, включително таксата за сметосъбиране. Затова правим всичко възможно да имаме по-малко като обем и повече разделно сметосъбиране. Засега удържаме и взимаме мерки. Но имаме системен проблем с техниката за сметосъбиране, тя е втора употреба от Турция. Ремонтите оставят извън строя камиони, а това не е приятно. И при нас, както в цялата страна по населените места, проблем са нерегламентираните сметища. Влагаме сериозен ресурс да ги почистваме, правят се обходи ежедневно, плащаме и глоби, но недобросъвестността надделява. А не липсват и умишлени действия, които да злепоставят общината, че не си върши работата.

Достъпната градска среда е важна за всички. Хората трябва да могат да се придвижват спокойно и сигурно. Затова лично съм поел инициативата компанията „Железопътна инфраструктура" да изгради и от северната страна на жп гарата ни асансьор за преминаващи. Това е пропуснато в ремонта там, общината не е реагирала навреме и хората с право недоволстват. В момента изграждаме асансьор с финансиране по „Красива България" за сградата на общинската администрация, на входа на общината също следва да имаме рампа, мислим вариант и за читалището.

- Община Стамболийски е малка община с нужди от допълнителни приходи, какви са възможностите в тази посока?
- Всички общини се нуждаем от приходи, ние не сме по-различни.

Затова актуализираме някои такси. Не е нормално част
от услугите ни да струват нула лева за ползването им и общината да поема всичко. Затова общинският съвет гласува символична такса за вход в лятното кино, на голф игрището, в общинския детски център. Обмисляме и къде е възможно да имаме места със статут на платено паркиране в централната градска част. Сега този достъп и престой струва нула лева. А поддържането е на гърба на общината, т.е. на данъците на местните хора.

- Как върви политиката на общината в секторите на спорта и културата?

- В културата имаме много идеи и вече успяваме да ги покажем на хората. Направихме прекрасни празници на град Стамболийски, за първи път имахме официална церемония с издигане на националния флаг и връчване на почетно гражданство - на заслужилия наш съгражданин и спортен деятел, треньора по борба Никола Добрев, възпитал стотици деца от няколко поколения в спортен дух и умения.

Обръщаме внимание на културния календар, специално на местните таланти, децата, младите хора, подкрепихме изявите и на състави по селата ни. На самия 24 май като част от празника отличихме с почетен знак емблематични възрастни учители. Това освен признание за тях е и възпитание за младите в уважение.
За спорта също даваме подкрепа. Спортна зала „Тракия" е на вниманието ни със сериозно благоустрояване. Подпомагаме спортни клубове. Вече напредваме с процедурата да имаме паметник на футболната легенда и наш съгражданин Георги Славков на входа на градския стадион, който носи неговото име.

Други от Интервюта

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

Доц. д-р Светослав Живков: По-малко от сега българите са гласували само след Освобождението

- Но тогава е имало 70-80 места за вот, не 10 000 Кризата през 30-те на ХХ век е по-страшна от днешната - тогава са забранявали партии По времето на Фердинанд първо се е назначавало правителство

>