Водопроводни тръби за 4 млн. лева подменят в Перущица, сега авариите са всеки ден

06.09.2024 08:30
Кметът Николай Баков
Перущица е спечелила много купи

 Общинската управа възстановява знакови места, за да използва потенциала за развитие на историческия туризъм

Два мащабни проекта за смяна на старите етернитови ВиК тръби стартират в община Перущица. По този начин местната управа се надява да се преодолее проблемът с непрекъснатите аварии по водопроводната мрежа.

“В града имаме почти ежедневни проблеми с водата. Губят се големи количества от течове. Населението остава часове на сухо”, коментира кметът Николай Баков. Двата проекта са на обща стойност около 4 млн. лева и с тях ще бъде рехабилитирано част от ВиК трасето в града.

Общинската управа си е поставила за цел до края на мандата да се подменят всички тръби. Предвижда се общината да кандидатства пред фонд “Земеделие”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, по европрограмите за смяна на водопроводни тръби по улиците.

Приоритет на кметския екип и е спортът. “Имаме детски футболен отбор, който се разраства, и искаме да му осигурим добри условия за тренировки. Ще направим ново игрище с размери 90/60 м в двора на Професионалната гимназия по лозарство и винарство. Вече е подписан договор с изпълнител. Чакаме финансиране от 280 хил. лв. от МРРБ”, обяснява кметът. Той добавя, че Перущица разполага с многофункционална спортна зала и стадион, който обаче е в лошо състояние. В общината е внесено инвестиционно намерение от частна фирма, която желае да вземе на концесия за 30 г. стадиона и залата, да ги обнови и модернизира. Идеята е в тях да се провеждат и състезания от национален ранг. На 1 юни Перущица е била домакин на републиканското по спортни танци. Популярност сред подрастващите имат и бойните изкуства. В бившата дискотека в сградата на читалището се провежда обучение по киокушин, като отборът на спортен клуб “Респект” е с перспектива да печели медали и интересът към него е голям. “Перущица е с огромен потенциал за развитие на историческия туризъм.

В града се намира прочутата църква “Св. Архангел Михаил”, където през Априлското въстание намират убежище около 600 мъже и жени. Повечето избират смъртта, за да не попаднат в ръцете на врага”, припомня зам.-кметът Елена Янкулова.

Дановото училище се помещава в запазена възрожденска сграда. В него може да види как е изглеждало едно от първите килийни училища в България. В подземната част има възможност за организиране на изложби. Интерес сред посетителите на града предизвиква колекцията на Историческия музей, която включва ценни експонати.

В околностите на Перущица се намира прочутата Червена църква – раннохристиянска базилика, действала от IV до XIV век. “Следващата година ще кандидатстваме по програма на Френския културен институт за подобряване на инфраструктурата около нея. Искаме да направим ограждане, велоалея, както и 3D модели”, посочва Елена Янкулова.

Паметникът на трите поколения е емблема на града. Построен е за 100-годишнината от Априлското въстание, но е занемарен. Внесен е проект в МРРБ за реновиране на стойност около 1 млн. лева. Кметският екип на Николай Баков планира да бъдат ремонтирани и основни сгради в Перущица. Предстои обновяване и модернизиране на поликлиниката и на туристическия информационен център, а в Младежкия дом ще се разкрие клуб на пенсионера. 

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>