Община „Родопи" е българският лидер по прираст на населението (Снимки)

06.09.2024 12:50
Новият кмет на "Родопи" Павел Михайлов преди първата сесия с един от двамата си синове
Новата градина в Браниполе
Площадът в Първенец е обновен

Извеждат трафика от големите села с обходни пътища

„И преди ковид имаше наплив от желаещи да купуват имоти в община „Родопи" за живеене, но по време на епидемията населението ни се увеличи многократно. Стотици пловдивчани предпочетоха селата ни като по-защитени от заразата. А след като тя отмина, останаха и не се върнаха в големия град", казва кметът на „Родопи" Павел Михайлов, който управлява вече втори мандат.

По думите му общината се нарежда на второ място по брой
разрешителни за строеж на жилищни сгради след София
и е лидер по механичен прираст на населението. Според статистиката населението на „Родопи" е около 35 000 души, но по неофициални данни е повече.

„Причината населението ни да се увеличава е, че нашите села в Родопската яка са благоустроени и са само на 10-15 км от Пловдив. В тях се живее по-спокойно и затова интересът към имоти е голям", обяснява Михайлов.

Купуват се и земеделски земи, сменя им се статутът и се строят жилищни сгради. Някои села като Браниполе и Белащица, Белащица и Брестник, Марково и Първенец са вече почти слети.
Заради увеличаването на хората, които живеят в „Родопи",
отесняха детските градини и училищата.

На територията на общината има 11 училища, като две от тях са средищни, и 12 детски градини. В Браниполе е построена нова градина със 150-160 места. Идеята е тя да обслужва селото, Белащица и Брестник.

„Това е един от първите големи проекти, спечелени от общината. Работихме две години по него. Получихме финансиране от Министерството на образованието и науката. С новата детска градина осигуряваме по-добро качество на живот за дълъг период от време", коментира кметът Павел Михайлов.

Детското заведение е разположено на близо 3 дка разгърната площ и отговаря на всички съвременни стандарти. В Ягодово и Марково са построени нови детски ясли.
В Брестник също се радват на нова детска ясла, филиал към детската градина „Надежда" – преустроена е сграда в двора й, за което общината е инвестирала близо 143 хиляди лева.
Общината сбъдна отколешна мечта на жителите на Брестник,

казват от персонала на градината. Яслата е с капацитет 15 деца на възраст от 10 месеца до 3 години. Групата има своя спалня, разливочна, санитарни и помощни помещения, кътове за игра.
„Кандидатствахме по програма на МОН и сме одобрени за строителство на три нови сгради към съществуващите детски градини в Първенец, Белащица и Марково", посочва Михайлов. Предвижда се в Първенец и Марково да се разкрият още 3 групи в новите сгради, а в Белащица ще са четири. Вече е изготвен технически проект за Първенец.

Подобряват се и условията в съществуващите детски градини. В Брестовица, където градината се помещава в две по-стари сгради, ще бъде направен ремонт за привеждането им към изискванията за енергийна ефективност. Почти във всички села в момента текат ремонти, възстановяват се кухненски блокове.

Има проблем и с местата в училищата. Планира се ново крило към учебното заведение в Марково. В него ще има 6 класни стаи, които ще могат да поемат допълнително 100-120 деца.
„За да решим временно проблема с недостигащите кабинети в училището в Марково, миналата година поставихме там преместваемо съоръжение с две класни стаи. Тази година ще направим същото в Белащица", уточнява кметът.
„Родопи" предоставя и възможност за работа. На нейна територия развиват дейност много фирми. Общината е притегателна за бизнеса заради близостта си до Пловдив и удобните транспортни връзки. В землището на Златитрап, гара Тодор Каблешков, се намира първият и единствен в България интермодален терминал - голям транспортен център за превоз на товари.

Заради увеличаване на жителите на общината и броя на фирмите в „Родопи" се налага да се търсят адекватни решения за облекчаване на трафика.

Предвижда се да бъде изграден нов път между Марково и Първенец. „Той е от стратегическо значение, тъй като ще свързва със зеленчуковата борса в Първенец – най-голямата на територията на Южна България", коментира зам.-кметът на „Родопи" Емилия Иванова.

По думите му усилията на общинската управа са насочени към извеждане на големия трафик от селата. В Марково и Първенец вече са направени такива трасета. „Родопи" преговаря с община Куклен за построяване на нов път. Той ще е околовръстен на Брестник и ще помогне за облекчаване на движението в населеното място.

Друг приоритет на общинската управа на „Родопи" е подмяната на подземната и наземна инфраструктура. През предишния мандат са ремонтирани повече от 100 улици, като са сменени и ВиК тръбите.
„Миналата година заявихме като средна община 15 млн. лева от държавния бюджет и заложихме канализации, нови ВиК тръби, главни колектори", обяснява Емилия Иванова.
В селата Цалапица, Ягодово и Браниполе ще бъдат изградени главни колектори. Изпълнението на обекта в Браниполе е започнало. За останалите има избрани изпълнители, но стартът на строителните работи се бави заради обжалване от кандидати.

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>