Не само спа: Хисаря е културна и спортна дестинация

06.09.2024 17:10 Ваня Драганова
Термите в парк в „Момина сълза" са най-големият античен спа комплекс в Източните провинции на Римската империя.
Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Хисаря Ива Вълчева на празниците на града през 2024 г.
Старо Железаре е галерия на открито и с изрисуваните си къщи. Снимки: Община Хисаря
Емблемата на Хисаря е известният като Камилите южен вход на древната крепост.
Фонтанът „Момина сълза" блести с уникална мозайка.

Ще разказваме за курорта като приказка за лечебни води, нимфи и история, обяснява кметът Ива Вълчева

Хисаря ще надскочи славата си на спа и уелнес курорт и ще бъде атрактивна културна, конгресна и спортна дестинация. Това е амбицията на новия кметски екип, а проектите, с които тя ще бъде осъществена, вече са подготвени или в процес на разработка.

„Приемайки първите правила за ползване на лечебните води през 1882 г., правителството на Източна Румелия де факто обявява Хисаря за първия балнеокурорт у нас. Много се гордеем с това и желанието ни е да развием потенциала на града и селищата в общината. Първата ни стъпка е да възстановим емблеми на града като Градския плаж, който не работи, а е знаково място не само за хисарчани", обяснява кметът на общината Ива Вълчева.

Заданието за ремонта на затворения от години градски плаж е готово и предвижда да има два басейна – открит с полуолимпийски размери и закрит. „Така базата ще може да се ползва през цялата година, а това е важно и за развитието на плувния спорт в Хисаря, който преди години имаше своите традиции и изявени спортисти. Сега трябва да дадем възможност на децата отново да тренират", казва Ива Вълчева. Работи се по плановете за ремонт и на стадиона в Хисаря, като се предвижда изграждането на второ, помощно игрище – за тренировки по футбол, както изискват повечето отбори.

„Залагаме на проектирането и търсим финансиране по европейските програми или от Министерството на младежта и спорта, но можем да осъществим идеите си и с кредит. В момента реконструираме и превръщаме в съвременен рехабилитационен и спа център една от емблемите на града - Момина баня, със заем от фонд ФЛАГ", допълва Вълчева. Когато тези спортни съоръжения и рехабилитационният център бъдат готови, цикълът на физическо натоварване и последващо възстановяване ще бъде затворен. Туристи и професионални спортисти ще имат още една причина да избират Хисаря за своите пътувания.

Екипът работи за реализирането на проекти на стойност над 16 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и водоснабдяването, ремонт на Дома за възрастни хора в Старосел, нови детски и спортни площадки. Ще бъде обновен летният театър в града, за да се обогати културният и събитиен календар на общината, което без подходяща сцена не би могло да се случи. Проектира се нов пазар в Хисаря, на който да се продават фермерски продукти. Стратегията за развитие на туризма в общината предвижда привличането на инвеститори за изграждането на 5-звездни хотели в града. В момента има един от този клас, предстои строителството на още два. Плюс ще е и частната инвестиция по изграждането на голф игрище в Хисаря, над кв. „Миромир", за чиято реализация са стартирали необходимите процедури.

Кметският екип разработва „Бранд Хисаря", който ще обедини всички възможности за отдих, лечение, култура и спорт не само в града, а и в другите населени места в общината. „Идеята ни е до покажем уникалността на Хисаря като туристическа дестинация, нашите предимства пред другите курорти. Градът ни е известен, но и тези, които са го посещавали преди години, и тези, които за първи път ще дойдат, трябва да преоткрият неговите предимства. И тук не става дума само за Хисаря. Притегателни места за спа и уелнес туризъм са и Красновските минерални бани, и Старосел, а село Старо Железаре е музей и галерия на открито – рисунките по стените на къщите правят това място неповторимо. Затова и нашият бранд ще популяризира всички населени места в общината", изброява Ива Вълчева. Не по-малко привлекателен е тракийският култов комплекс в местността Четиньова могила над Старосел, открит от археолога Георги Китов през 2000 г.

Хисаря отбеляза 60 години от обявяването си за град и неслучайно девизът му е "Древен и млад". Тук историята е жива, античният град Диоклецианопол е музей на открито и практически учебник по римска и късноантична археология. Лечебните минерални извори, известни със своите уникални свойства, прекрасните паркове и градини, простиращи се на площ над 100 хектара в близост до археологическите обекти, правят Хисаря не просто поредния спа курорт, a дестинация, в която всеки да намери по нещо за себе си.
„Нашата визия за бъдещето на туризма е да разкажем за нашата община като приказка за лечебни води, нимфи и история", обобщава мечтата на екипа си Ива Вълчева.

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>