След 34 години Пловдив строи три училища, отпуснати са 22,5 млн. лева

06.09.2024 12:00 Радко Паунов
Фасадата на Хуманитарната гимназия се реновира. В сградата съжителства от години и ОУ „Княз Александър Първи", за което ще се строи отделен корпус.
Новата детска градина „Еделвайс"в „Тракия" беше открита наскоро.

Последното, което е открито в града, е през 1990 година

През 1990 г. е завършена сградата на Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив. Това е „най-новото" училище в града. След него подобни учебни заведения не са строени.

34 години по-късно общината е на път да започне изграждането на три училища. Тя успя да привлече 33 млн. лева от програмата на Министерството на образованието и науката. На първо време за всяко от трите нови училища са отпуснати по 7,5 млн. лева - достатъчни, за да стартира изграждането им. „ До края на мандата те ще са готови", уверява зам.-кметът по образованието Владимир Темелков.

По думите му съвсем реалистично е да започне изграждането на отделен корпус за ОУ „Княз Александър Първи". Елитното училище от десетилетия съжителства с Хуманитарната гимназия и по тази причина двете са на двусменен режим.

Бъдещата сграда ще се намира в двора на двете учебни заведения, а по предварителни изчисления ще са нужни за нея 26 млн. лева. Ще се прави на инженеринг - един и същ изпълнител ще проектира и строи, за да не се губи време.

В момента се довършва ремонтът на фасадата на Хуманитарната гимназия - 140-годишна сграда, в която са учили Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Иван Гешов, Андрей Ляпчев и Константин Стоилов. Тепърва ще се търсят средства и за вътрешното є обновяване. Друга емблематична гимназия - СУ „Патриарх Евтимий" (бивша „Лиляна Димитрова"), ще се строи до Братската могила. В съществуващите є две сгради на ул. „Иван Вазов" остават учениците до 8-и клас, а новият корпус ще бъде за гимназистите.

Много изстрадана и дългочакана е новата Математическа гимназия в Пловдив. Училището, дало на България безброй шампиони от олимпиади, над 35 години дели общ покрив с ОУ „Драган Манчов". Теренът, отреден за нея, е на бул. „Санкт Петербург". Тя ще се състои от 4 корпуса - учебна и административна сграда, аула, физкултурни салони и басейн. Директорката Веселина Карапеева приветства всяка първа стъпка към реализиране на идеята.

По предварителни изчисления новата Математическа гимназия ще струва около 36 млн. лева. Засега са осигурени 7,5 млн. лева. Когато бъде готова, тя ще се премести на новото място, а съществуващата сграда на ул. „Чемшир" ще остане за ОУ „Драган Манчов". На по-късен етап се предвиждат нови сгради за основните училища „Алеко Константинов" и „Яне Сандански".

Математическата гимназия и ОУ „Драган Манчов" делят една сграда и учат на две смени. 

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>