Бум в община Раковски - асфалтират улици, вдигат спортна зала и детски градини

06.09.2024 13:30
Кметът на Раковски е носител на наградата „Кмет на годината", връчвана от сдружението на общините.
Новото многофункционално игрище в с. Стряма
В Раковски почти не остана неасфалтирана улица.
Чисто нов асфалт полагат непрекъснато в община Раковски.

Туристи от цялата страна се дивят на Приказната гора

Невиждан строителен бум се наблюдава в община Раковски. От началото на годината са асфалтирани 12 улици, до края на 2024 ще станат 20. Ремонтите по тях се извършват от общинска фирма, която разполага с цялата необходима техника. По-голямата част от финансирането е от държавата. Предстои общината да получи от държавата близо 8 млн. лева за улици. Парите са одобрени.

„Надявам се през следващите две години да приключим с асфалтирането на улиците в Раковски и ще кандидатстваме за полагане на нови настилки в шестте ни села", казва кметът Павел Гуджеров, който управлява вече трети мандат. След създаването на общинското предприятие през 2017-а работата по улиците върви бързо и качествено.

Асфалтирането с общинската фирма излиза и наполовина
по-евтино 25 души са ангажирани само с ремонтите по инфраструктурата, други десетина поддържат зелените площи, грижат се за уличното осветление, извършват сметоизвозване.
Общинската фирма разполага със завиден машинен парк – 2 асфалтополагача, 2 комбинирани багера, 4 самосвала, 4 валяка и булдозер. Изпълнени са вече 49 обекта. По примера на Раковски и други общини у нас са направили свои фирми, с които асфалтират улици.

Във фейсбук групите на Раковски местните адмирират усилията на общинската администрация за подобряване на инфраструктурата. Изцяло рехабилитирано е 5-километровото трасе между Шишманци и Раковски. Стартира и ремонт на отсечката Чалъкови-Белозем с осигурените близо 3 млн. лева по европрограма. Общинската администрация полага и големи усилия за подобряване на условията за живот в 6-те села.

В момента се изгражда нов площад в Чалъкови за около 100 000 лева. Предстои саниране на кметствата в Момино и Болярино, а във второто село - и на читалището.

„Правим в момента 5 нови парка. Два от тях са в Раковски, а останалите са в Стряма, Белозем и Чалъкови. Отливаме бетонови площадки и монтираме детски съоръжения", обяснява кметът Павел Гуджеров.

Все още нерешен проблем си остава канализацията, тъй като са необходими огромни средства, коментират селски кметове. В Белозем е приключил вторият етап от изграждането на системата за обратни води, а в Стряма предстои той да стартира. За него са отпуснати 6 милиона лева. В предишния мандат в същото село е построена модулна пречиствателна станция.

Община Раковски е кандидатствала и за финансиране на третия етап от канализацията на Стряма.

„За всички общини в момента проблем е буксуването на европрограмите Планът за възстановяване и развитие не мърда. А така няма как да има финансиране на големи обекти", коментира Павел Гуджеров.

Сред приоритетите на екипа му е и осигуряване на добри условия за живот на населението на общината. А в последните години то расте. Много пловдивчани, които предпочитат по-спокоен живот, си купуват имоти в общината.

„Младите хора в общината се увеличават. Има висока раждаемост", радват се местните. За да се преодолее проблемът с недостига на места в детските градини, в града вече има нова, на три етажа. На четвъртия функционира център за развитие на талантите на подрастващите.

„За да направим това модерно детско заведение, използвахме сграда от соца, предназначена за училище. Строежът е започнал през 1983 г., но след това е бил замразен. Обследвахме обекта и се оказа, че може да бъде реконструиран ", обясняват от общината.

Подобрения ще бъдат направени и в детска градина „Феникс", където ще се разкрият две яслени групи и кухненски бокс.
Младото население в Раковски расте, тъй като има работни места
Индустриалната зона, в която функционират десетки компании, продължава да се развива. Предприемачите се насочват към общината заради доброто й местоположение и удобните транспортни връзки. Представители на бизнеса коментират, че голяма роля за решението им да се позиционират в Раковски е изиграла и подкрепата на общинската администрация за проектите им, липсата на бюрократични пречки.

В общината се обръща голямо внимание и на спорта. В Раковски стартира строежът на многофункционална зала с 600 места и закрит плувен басейн. В училището в Стряма е оформено игрище за няколко вида спорт. Футболно игрище ще бъде направено в училището в Чалъкови.

„Развиваме много спортове, имаме шампиони по бокс, джудо, карате, волейбол. 16 набора тренират футбол. Голям е интересът към борбата, сформирали сме и клуб по тенис на корт", изрежда кметът. Амбицията му е в Раковски да бъде построена най-голямата стена за катерене.

За да поощрява спорта, общината раздава стипендии на деца, които са показали постижения в различни дисциплини. Самият Гуджеров дава добър пример, тъй като е запален привърженик на планинския туризъм и вече е покорил немалко високи върхове у нас и по света.

Истинска атракция не само за подрастващите, но и за възрастните е Приказната гора в Раковски, създадена през 2019-а по идея на кмета Павел Гуджеров. В нея посетителите могат да видят фигури на любими герои от български народни приказки, сред които „Дядовата ръкавичка", „Косе Босе", „Житената питка", „Тримата братя и златната ябълка" , „Неволята", „Лоша дума". Присъства и Серафим от едноименния разказ на Йордан Йовков. Новата придобивка е трон от „Игра на тронове". От общинската администрация допълват, че се предвижда дигитализация и 3D модели на персонажите.

От миналата година в Приказната гора има и друга атракция – умалени макети на чудесата на света. Представени са Тадж Махал, Колизеумът, Мачу Пикчу, древният град Петра, Великата китайска стена и други.

Приказната гора в Раковски е вече част от туристическите обиколки. Всяка седмица идват групи от цялата страна. Местните търговци са доволни, тъй като реализират по-големи печалби.
Близо до нея са разположени фитнесзона и модерна детска площадка.

Асфалтирането на улици е един от приоритетите в община Раковски

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>