Акрополът и Източната порта на Филипопол заблестяха след реставрация за 10 млн. лева

06.09.2024 17:45 Радко Паунов
Древните останки са експонирани сред зелена среда, а от тях се открива гледка към града и останалите хълмове.
На Небет тебе има строителство от различни периоди, ясно се вижда и циклопски градеж.
Колонада с отлично запазеени архитектурни елементи се издига на Източната порта на Филипопол.

Те са нагледен учебник по археология, в тях се редуват останки от различни периоди и ценни артефакти

Обекти от световна величина. Така могат да бъдат определени Небет тепе, наричано още Акрополът на Филипопол, и Източната порта.

Двата древни обекта скоро ще се превърнат в най-големите
туристически атракции на втория български град. Реставрацията им отне години, като мина през сложни съгласувания, археологически проучвания и възстановителни дейности, съпроводени с редене на камък по камък. Преди това десетилетия наред тънеха в бурени и храсталаци. Археолози си спомнят как през 1994 г. при провеждането на Студентските филипополски седмици дни наред бъдещи историци чистеха бурени от древните артефакти, за да могат да ги покажат на чуждестранните колеги.
Това е минало, сега Небет тепе и Източната порта блестят по неповторим начин и предстои откриването им.
Те станаха привлекателни след реализирането на мащабния проект „По крепостните стени на Филипопол". Общият бюджет е 9,3 млн. лева, от които 6,9 млн. са безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж", а останалите - от Фонда за устойчиви градове. 

Безспорно най-важният за историята е комплексът Небет тепе,
където се заражда животът и има непрекъснато населяване от праисторически времена до наши дни. Някои го определят като връстник на Троя, която отдавна не съществува. За най-ранните периоди на обитаване на Небет тепе IV - II хилядолетие преди Христа, данните са оскъдни, но се приема, че тук е съществувал тракийски култов център (XII - VI в. пр. Хр.), а по-късно и селище. Разрастването и разцветът се свързват с кампаниите на Филип II през 351 г. пр. Хр. в Тракия, когато превзема града и му дава името си. Укрепленията и владетелите се сменят в следващите епохи. След настаняването на римските войски през I век започва строежът на крепостната стена, която трябва да пази Трихълмието.
Сега тя е експонирана и осветена нощем. В съхранените днес останки могат да се видят няколко строителни периода: Тракийски - V-I в. пр. Хр., Римски - I - IV в., Ранновизантийски - V - VI в., Средновековие - IX - XIV в., Османски - XV - XIX в.
Името Небет е турско и означава стражица.

Всички останки са експонирани сред зеленина и осветени нощем, изградени са площадки, поставена е ажурна ограда, наредени са пейки. Последните разкопки бяха извършени от София Христева. С много съхранени и изящно експонирани артефакти е Източната порта на Филипопол, която са намира в подножието на Трихълмието. Тя е нагледен учебник по археология, тъй като се проследяват интерести пластове от елинистическата и римската епоха. Преди години там е открит прочутият фриз на здравеносните божества начело с Асклепий. Паметникът е разкрит през 1976-1978 г., но в последните години беше допълнително проучен.

Добре запазена е широката антична улица, архитектурните елементи в римо-коринтски стил, останките от прилежащи сгради. Тя е от II век, според запазени надписи строителството є се датира към 172 г. при император Марк Аврелий. Оттук е минавал пътят към Константинопол. Самата порта по план е с основен централен вход и два малки.

„Портата е един от входовете в древния град, където е запазена най-широката антична улица с размери от 13 метра. Тя е свързвала Източната порта с пристанището на река Хеброс, която в онези времена е била плавателна. Функционирала е по време на императорите Марк Аврелий и Луций Комод през II - III век", разказва реставраторът на обекта Никола Стоянов. По думите му това е един от най-благодатните обекти, тъй като са запазени много оригинални материали.
Издигната е колонада с фриз, архитрави и каменни градежи. Лапидарно са експонирани мраморни фрагменти в зелена среда.
Целта на реставрацията на Небет тепе и Източната порта е двете атракции да бъдат достъпни за целогодишно посещение.

Други от От Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

Над 230 хил. лв. събра за два дни благотворителният фестивал "Нощ на Ангелите" в Пловдив

231 672 лв. се събраха от благотворителния фестивал "Нощ на Ангелите", който се проведе на 14 и 15 септември на Гребната база в Пловдив. Със събраните средства ще бъдат подкрепени каузите на 3 деца –

Шефски рокади в пловдивския кучкарник и в зала "Колодрума". Каква е причината за тях?

Дългогодишният директор на Зооветеринарния комплекс Георги Божев преместен като координатор в "Чистота" 18-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-град на последните парламентарни избори Йордан Алексиев е

За осми път пръскат срещу комари в Пловдив, май е за последно

Обработката приключва на 3 октомври в кварталите "Прослав" и "Коматево" Извънредно пръскане срещу възрастни комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция", информират от общината

Откриха 6 флакона с райски газ в колата на 20-годишен пловдивчанин

Безакцизни електронни цигари открили полицаи от Трето РУ в колата на 20-годишен пловдивчанин. При претърсване в спрения за проверка автомобил униформените иззели 37 устройства със съдържание на

>