Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

07.09.2024 17:00 Радко Паунов
Хлапета рисуват и майсторят пред къщата-музей на Златю Бояджиев. Снимки: „Старинен Пловдив"
Децата изучават тънкостите на древните мозайки по време на летните работилници в „Старинен Пловдив".
Малина Гаджева - вдъхновител на летните работилници, с деца, които ги посещават.

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи

Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив! И всички бързат към къща „Стамболян", за да майсторят играчки, кукли, да рисуват тениски, да учат занаяти и изкуство. Някои са толкова нетърпеливи, че питат кога ще е следващата творческа работилница.

За първи път от години едно от емблематичните места у нас - Старият Пловдив, се изпълни с деца. Това стана благодарение на инициативата „СтАртирай лятото" на общинския институт „Старинен Пловдив". Тя е безплатна, интересът към нея - огромен.

„В тези месеци повечето деца няма какво да правят и решихме да ги запознаем със Стария град чрез тези работилници, които са с различни насочености", обяснява зам.-директорката на общинския институт Малина Гаджева. Инициативата е набрала толкова много участници, че вече са принудени да връщат деца, защото не могат да ги поемат.

Гаджева е била учител в СУ „Черноризец Храбър" в Пловдив. След това заминава за САЩ за 10 години. Там създава първото българско училище в Ориндж Каунти.

„Направих такива работилници за българчета. Майсторяхме мартеници, великденски и коледни сувенири. Продавахме ги на благотворителни базари и изпращахме парите за „Българската Коледа", казва тя.

След като постъпва на работа в „Старинен Пловдив", забелязва, че в архитектурния комплекс липсва достатъчно детска глъчка.

„Идеята е простичка, но силна - да се привлекат подрастващите не като туристи, а като активни участници, които не просто да наблюдават, а да създават свои произведения. Тук научават традиционните занаяти, потапят се в магията на българските обичаи, изграждат връзка с историята и културата", обяснява Гаджева.
Тя признава, че първоначално не са очаквали такъв огромен интерес. Сега вече се налага да организират допълнителни занимания и дори да отказват някои записвания.

„Знаем, че летните училища са голяма пазарна ниша и решихме да ги внедрим в Стария Пловдив. Имахме запитвания от родители от чужбина, които си идват през лятото. И искат децата им да упражняват българския език и да учат история, занаяти", допълва Гаджева. Тя споделя това с шефката на общинския институт проф. Елена Кантарева-Дечева, която дава зелена светлина на инициативата.

„Идеята е тези занимания да станат целогодишни
Старият Пловдив е прекрасен за туристи и пловдивчани, но е добре и да бъде обживен от деца", казва проф. Кантарева. Според нея най-добре е от малки да бъдат възпитавани в уважение към културното наследство.

В началото тръгнали с идеята да направят групи с по 10 хлапета. Дали телефон за предварително записване, който прегрял. "Един ден се обажда колега, който води актьорските работилници, с въпрос: „Какво да правя? Толкова са много, че няма къде да ги побера. Водят ги майки, баби...", описва проф. Кантарева.
Засега инициативата се финансира от спонсори, защото има определени разходи. От догодина обмислят разумна такса след одобрение от местния парламент. За зимата ще мислят нови занимания.

Сега децата рисуват елементи от старите къщи - алафранги, тавани, орнаменти.

Сценографи ги въвеждат в танците, пантомимата, театъра. Създават коледни играчки, рисуват торбички с лика на Златю Бояджиев, правят тениски, бижута от естествени материали. Обучават ги на актьорско майсторство, танци.

„Искрено се забавляват. Играейки, научават много неща", казва Гаджева. По думите є тези творчески работилници не са просто начин да забавляват децата през лятото. Те са възможност за създаване на незабравими спомени и запознаване с българската история и култура.

В общинският институт "Старинен Пловдив" действа и
менторска програма за обучение на екскурзоводи. Там участници са ученици от Професионалната гимназия по туризъм. „За голямо учудване не бяха виждали нашите обекти. Решихме да им предоставим достъп, като всяка седмица посещаваме определена възрожденска къща и изнасяме беседи какво е характерно за нея", разказа водещият екскурзовод Вангел Илиев. По този начин учениците влизат в практиката на професионалния гид и се запалват по професията.

„Досега над 70 ученици са минали през тази практика. Правим я абсолютно безвъзмездно. Идеята е да предадем опита си. Уредниците им разказват не само за дадената къща, а как се прави инвентаризация на обекта. Реставраторите им разкриват как възстановяват мозайки, стенописи. Екскурзоводите ги открехват на тънкости при съпровождане на високопоставени делегации - президенти, кралски особи. И така те изграждат своите умения", допълва Илиев.

Други от От Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

Над 230 хил. лв. събра за два дни благотворителният фестивал "Нощ на Ангелите" в Пловдив

231 672 лв. се събраха от благотворителния фестивал "Нощ на Ангелите", който се проведе на 14 и 15 септември на Гребната база в Пловдив. Със събраните средства ще бъдат подкрепени каузите на 3 деца –

Шефски рокади в пловдивския кучкарник и в зала "Колодрума". Каква е причината за тях?

Дългогодишният директор на Зооветеринарния комплекс Георги Божев преместен като координатор в "Чистота" 18-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-град на последните парламентарни избори Йордан Алексиев е

За осми път пръскат срещу комари в Пловдив, май е за последно

Обработката приключва на 3 октомври в кварталите "Прослав" и "Коматево" Извънредно пръскане срещу възрастни комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция", информират от общината

Откриха 6 флакона с райски газ в колата на 20-годишен пловдивчанин

Безакцизни електронни цигари открили полицаи от Трето РУ в колата на 20-годишен пловдивчанин. При претърсване в спрения за проверка автомобил униформените иззели 37 устройства със съдържание на

>