Изкуство за 46 000 лева от бюджета "краси" знакови места в Пловдив (Снимки)

05.09.2024 11:50 Радко Паунов
"Самоопределяща се структура" се казва артинсталацията, която престоя 2 часа на стълбите на "Каменица" в Пловдив и отприщи коментари.
Артинсталацията, която едни оприличиха на кренвирш, а други на презерватив.
Тетраподът на Севдалина Кочевска, поставен пред бившето кино "Космос".
Инсталацията "Светове" на Емил Миразчиев в парка на бившата Гарнизонна фурна. Снимка: Емил Миразчиев
Това остана от "Светове"-те на Емил Миразчиев. Снимка: ФБ

Първо бяха поцинковани кофи и "сребърни чували", сега найлони - какво ли още ще видим в нашия древен и красив град, пита галеристката Недялка Петрова

Това не е найлонова тръба, пълна с въздух, а е "Самоопределяща се структура".

Така се нарича творбата на Дан (Йордан) Тенев, която се появи онзи ден на стълбите на "Каменица" в центъра на Пловдив и престоя няколко часа. Тя е част от Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив, която се провежда за 30-и път. Събитието се откри в баня "Старинна" с изложбата "За по-добър свят", а куратори са Емил Миразчиев и Живка Валявичарска.

Успоредно с нея на различни места в града са разположени и артинсталации. Една от тях бе тази на стълбите на "Каменица", която успя да закрие водната каскада. Престоя 2 часа - достатъчно, да предизвика коментари сред пловдивчани.

"Вероятно

символизира ограничаване на размножаването на сините китове

с цел редуциране отделянето на вредни емисии в атмосферата", разтълкува преподавателят в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Едуард Сарафян.

Галеристката Недялка Петрова също не остана безучастна. Тя припомни как в предишните издания на "Седмицата на съвременното изкуство" се появиха поцинковани кофи на Римския форум и "сребърни чували" върху древните зидове на Античния стадион.

"Сега найлони върху известна стълба. Какво ли още ще видим "инсталирано" в лоното на древния ни автентичен и красив град", пита Петрова, която бе дългогодишен директор на Държавния архив в Пловдив.

Пловдивчанинът Иван Црънчев оприличи инсталацията на "новата тръба на Южния обходен колектор".

"Поредна глупост, която за съжаление се финансира с публични средства", възмущава се Искра Койчева.

Какво ли иска да каже този кренвирш, чуди се и дългогодишната журналистка Веселина Божилова. А Ботьо Гергинов, дългогодишен служител на КАТ, уточнява, че няма нищо против инсталациите. "Но да "чучнеш" подобен кренвириш в Пловдив... И като художник доста усилия ми коства, за да разбера смисъла. А той е: "Нищо"!, заключава Гергинов.

Пловдивчанката Нина Русева разяснява какво е искал да каже авторът с думите: "Един голям презерватив".

Не го разбирате вие съвременното изкуство,

затова така говорите,

намесва се с ирония юристът Дяко Дяков. И понеже инсталации са разположени на още знакови места в града, мнозина като Христо Кисов се чудят на тази пред бившето кино "Космос".

Кой е авторът на това "произведение на изкуството" и колко струва на пловдивчани, пита той. Верни на читателите ни, проверихме и отговаряме. То е дело на Севдалина Кочевска, която се прочу с поцинкованите кофи и сребърните чували. Озаглавено е "Cultureguard".

"Седмицата на съвременното изкуство" се финансира от културния календар на община Пловдив със сумата от 31 250 лева. Отделно от бюджета на общинската фондация "Пловдив 2019" са подкрепени с близо 15 000 лева две артинсталации - "Светове" на Емил Миразчиев и "Светулки" на Иван Иванов по проекта "Зелен град". Така общо сумата набъбва на 46 000 лева.

Първата творба бе поставена в парка на бившата Гарнизонна фурна, но не изкара и една нощ

Вятърът го духна и го отнесе.

Бившият кмет на район "Западен" Димитър Колев връща лентата назад. "Ирония на съдбата и/или нечие безхаберие? Човекът, който беше против парка на Гарнизонна фурна и забави неговото изграждане с няколко години, взе най-после, че го хареса. И изгради своя т.нар. артинсталация в него. Паркът обаче явно не го хареса и събори неговото произведение. Оставяйки иронията настрана, можеше да стане сериозен инцидент. Паркът е пълен с посетители и най-вече деца. Когато се поставят подобни съоръжения, те трябва да отговарят на всички условия за безопасност. Още когато видях монтажа, се запитах, как ще бъде закрепена към новия площад. И взех да се притеснявам, че ще съсипят новите хубави плочки, ако вземат да пробиват. Въобще не допусках, че няма да е закрепена за земята. Беше сигурно, че ще бъде отнесена от вятъра, както и стана", казва Колев.

Миразчиев признава, че гафът е негов, защото не е укрепил добре творба си.

Инсталацията "Светулки" пък е монтирана на Братската могила.

"Имаме разположени произведения и в кв. "Прослав". Едното се казва "Духът на вегетарианската комуна". Отделно на 7 септември от 10 до 12 часа ще има детска работилница", допълва Миразчиев.

Други от От Пловдив

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

Защо да изберете нас – "Петко Ангелов БГ"

Опит „Петко Ангелов БГ“ ЕООД извършва транспорт на всякакви видове товари, включително ADR, от България и Турция до всички европейски дестинации и обратно

>