102 хил. лв. глоби за 6 месеца - в София не знаят как се изхвърля боклук

05.09.2024 07:30
Камионът събира изхвърлените боклуци в “Красно село”.
Старите мебели се извозват по график в София, който може да се види на страницата на инспектората.
Работници метат боклуците около кофите.
Кметът на Русе Пенчо Милков СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА МИЛКОВ

Софиянци показват очевидно незнание как се изхвърлят правилно отпадъците. И в разгара на летните ремонти кофите за битов отпадък преливат от строителни отпадъци. А само за първите 6 месеца на годината общината е наложила глоби с фиш в размер на 102 хил. лв. Глобата за физическо лице е от 300 до 1000 лв., а за фирмите от 1400 до 4000 лв.

В контейнерите за битови отпадъци не могат да се изхвърлят зелени, опасни, строителни, електронни и рециклируеми отпадъци. За всички тях има конкретни правила с организирана система за събирането и извозването им.

Пластмаса, хартия и стъкло са рециклируеми отпадъци и се изхвърлят в цветните контейнери.

Домакинствата не трябва да изхвърлят в общия боклук и едрогабаритните отпадъци, строителните отпадъци от малки и частични ремонти, пепел и сгурия и зелени отпадъци (клони, листа). Тези категории отпадъци трябва да бъдат поставяни до сивите кофи, но това не може да става всеки ден.

Мебелите се събират и транспортират по график,

който е различен за 24-те района. Той е публикуван на интернет страницата на Столичния инспекторат, както и на сайтовете на районните администрации. Информация за графиците може да бъде намерена и на телефонния номер на оперативния център на Инспектората 02/987 5555.

Едрогабаритните отпадъци трябва да бъдат изхвърляни до съдовете за смет, но само на съответните дати, определени за съответния район. Това обаче масово не се спазва от гражданите. Камионът, който събира едрогабаритните отпадъци, е различен от този, който събира битовите боклуци от кофите. А и те не отиват в завода за отпадъци, а на лицензираното депо “Враждебна”.

Преди две седмици пък инспекторите са съставили акт на собственици в блок 54 в жк “Яворов”, защото

изхвърляли направо през прозорците ненужните им вещи

Те са получили и предписание за събиране на разпилените отпадъци и транспортиране до депо за собствена сметка.

Различен е режимът за печки и хладилници. Те влизат в категорията “излязло от употреба електронно и електрическо оборудване”, което не трябва да се оставя до контейнерите за смет. А се събират директно от домовете от фирми.

Специални фирми събират и автомобилните гуми, които също не се изхвърлят в общия отпадък. Те се натрупват в дворовете на автомивки, автокъщи, автосервизи. Столичният инспекторат прави периодични проверки заедно с регионалните инспекции по труда и налага глоби. Много често автомобилните гуми се горят през зимата, което замърсява въздуха.

Строителните отпадъци са разделени на две големи групи в закона. В първата са от строителство и разрушаване на големи обекти - сгради, инфраструктура и пр. Тези строителни отпадъци не са отговорност на кмета на общината. Тяхното управление се регламентира в наредба на Министерския съвет за управление на строителни отпадъци и земни маси.

Отговорност на кмета са строителните отпадъци от малките ремонти в бита, както е записано в Наредбата по чистотата. При по-големи ремонти трябва да се наеме контейнер. Малък излиза около 200 лева, колкото по-голям е обемът му, толкова по-висока е цената. Има много фирми, които предлагат такава услуга, Столичната община няма задължение да осигурява събирането и транспортирането на тези отпадъци.

Общината има задължението да осигури събирането и транспортирането на

отпадъците от малки ремонти от бита, които трябва да бъдат сложени в чували до съдовете

за смет. Те обикновено се събират с едрогабаритните отпадъци и се транспортират отново до депо “Враждебна”. Тези отпадъци не могат да бъдат събирани със сметосъбиращите камиони, защото ще повредят не само него, а и машините в Завода за боклук.

Зелените или биоразградими отпадъци също се делят на две подгрупи - зелени (тревите, храстите, клоните и шумата) и хранителни. Зелените отпадъци се изхвърлят на 12 специални пункта в крайградските райони на столицата. Безплатно се раздават и домашни компостери.

Хранителните отпадъци от заведенията, детски градини, детски кухни се събират организирано, като обектите са длъжни да изхвърлят отпадъците от храни в кафяви кофи, които са им раздадени от общината.

Текстилните отпадъци също не се изхвърлят в сивите кофи, а в специалните контейнери за дрехи.

А опасните отпадъци - опаковки от лекарства, бои, лакове, латекс и др., се предават на специализирана фирма, с която Столичната община има договор и която разполага своя мобилен пункт на различни места в столицата по график. И той може да бъде намерен на интернет страницата на Столичния инспекторат.

През тази година от общината планират да разкрият пилотно и 5 мобилни центъра, където може да се предава всякък вид отпадъци - опасни, електронно оборудване, лекарства.

Доста иновативно подхожда община Бургас със старите мебели. Всеки, който е рeшил да се освободи от тях, може да ги дари на Центъра за ремонт и подготовка за повторна употреба. И след реставрация отиват в пенсионерски клубове и социални домове. Извозването е веднъж в месеца, след предварителна заявка и мебелите да са свалени на улицата. Проверка на “24 часа” установи, че първата свободна дата е 30 септември.

Бургас предлага и безплатно изхвърляне на мебели, стари ел. уреди и на строителни отпадъци. Прави се предварителна заявка по телефона за дата, час и адрес. Извозването се осъществява в интервала от 7,30 до 16 часа за дните от понеделник до петък включително.

Строителните отпадъци трябва да са поставени в чували , а количеството на отпадъка не трябва да надвишава 3 куб. м. Отпадъците се изнасят на място с осигурен достъп за специализирания автомобил не по-рано от деня за извозване. За живущите в кварталите извозването се осъществява два пъти месечно, а за Централната градска част - до 2-3 дни.

Във Велико Търново едрогабаритните и строителни отпадъци от бита се изхвърлят на изградената от общината площадка в промишлената зона. Там безплатно гражданите сами оставят строителни боклуци, мебели и битова техника.

Едрогабаритните отпадъци във Варна се извозват по нов график, обявен в сайта на общината. Шкафове, дивани, матраци, фотьойли, кресла, столове, маси, мокети, килими и др. с обем до 1,5 куб м могат да се поставят близо до контейнерите през цялото денонощие, но само в определения за района ден. Нови правила се обмислят и за строителния отпадък при извършването на ремонтни дейности от домакинствата, както и за зеления отпадък от дворове и градини.

Във всеки от шестте района на Пловдив има специални площадки, на които хората могат безплатно да предават стари мебели, непотребен фаянс и други едрогабаритни отпадъци. До началото на август от общинското предприятие “Чистота” обявяваха седмичен график с местата, на които пловдивчани могат да оставят ненужната вече покъщнина, без да бъдат глобявани, но той не се спазваше и гледката на дивани и столове до контейнерите беше масово явление. Затова сега хората се насочват към площадките, а служители на “Чистота” и инспектората налагат глоби за нерегламентирано изхвърляне.

За извозването на стари хладилници, бойлери и други електроуреди и електроника община Пловдив има договор с фирма, която ги събира от адресите отново безплатно. Заявката и за това става с едно телефонно обаждане.

Във Враца на възлови места из града са поставени контенейри за дребни строителни отпадъци и край тях често жителите изхвърлят стари мебели или части от тях. Общински камион ги събира веднъж на 10 дни.

Всяка сутрин в Пазарджик минава сметосъбирач (камион) за контейнерите, след това тръгват по-малки камиони за едрогабаритните отпадъци мебели, бяла или черна техника, и зелени отпадъци. Графици се правят всяка вечер, а камионите минават и по два пъти на ден, ако бъде засечено нерегламентирано сметище или препълнен контейнер.

В Благоевград едрогабаритните отпадъци се събират веднъж месечно по график от общинското предприятие. Тези от ремонти досега се изхвърляха в специално заявени контейнери от общинското предприятие “Чистота”.

Цената на един контейнер е 54 лв.

Кметът Методи Байкушев предложи от 1 октомври да не се плаща такса за контейнер от гражданите, а само да заявят на обявени телефони, че искат да им се достави и прибере след това. А по-малки количества хората ще могат да поставят в чувал и да го оставят до контейнера за битов отпадък, като уведомят предварително ОП “Чистота”.

Строителните отпадъци от граждани и фирми в Смолян се събират в специализирани контейнери или чували на място. Те трябва да се превозят до депото за сметка на гражданите. При приемането в депото се заплаща такса, която е 66,53 лв. за един тон. Ако в боклука има изолации, гипсокартон и други сродни материали се заплаща и екологична такса към РИОСВ.

Кметът на Русе блокира новата такса смет

Наредбата не задава ясни правила, а гражданите ще плащат повече

По-малко от четири месеца преди да влезе в сила новата формула за такса смет, кметът на Русе Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев подадоха жалба срещу приетата от Министерския съвет през април наредба за нов начин на изчисляване на такса битови отпадъци от 1 януари 2025 г. Тя е внесена във Върховния административен съд.

От догодина трябва да отпадне правилото промилите да се начисляват на база данъчната оценка на имота. Вместо това трябва да се въведе принципът “замърсителят плаща” - да зависи от количеството изхвърлен боклук и броя на ползвателите на услугата. Това обаче ще доведе до сериозен скок на такса смет и кметовете на общините масово започнаха да се оплакват.

Според Пенчо Милков обаче, приетият нормативен акт по-скоро създава много проблеми при прилаганенето ѝ, отколкото да ги решава. “Възникват предпоставки за рязко увеличаване на размера на таксата битови отпадъци, което ще се отрази най-вече на физическите лица”, предупреждава кметът. Неговите колеги от Пловдив-област пък обясниха, че

увеличението за

гражданите ще

е между 3 и 5 пъти

и това ще е непосилно за тях. Доволни ще са само големите фирми, за които таксата ще падне.

В подадената жалба са изложени съображения за конкретни противоречия между приетата наредба и Закона за местните данъци и такси, както и за нарушения в процедурата по приемането ѝ. Освен това наредбата не съдържа ясни правила за определянето и изчисляването на основите, които ще формират размера на таксата, като общините са изправени пред предизвикателството сами да създават решения на местно ниво, което противоречи на идеята за унифицирана национална уредба и създава риск от различно третиране на жителите в различните общини.

В наредбата са налице и много пропуски по отношение на специфични дейности, свързани със събирането и третирането на битовите отпадъци, се посочва още в жалбата.

Услугите, свързани с отпадъците и чистотата на града, са от най-скъпоструващите за данъкоплатци. Затова е редно всеки да понесе финансовата тежест от тяхното заплащане спрямо личния си принос. Това обаче следва да се случи при

ясни правила,

които гарантират

справедливост и

социална поносимост, а не чрез механичното разпределение на разходите между “ползвателите”, обяснява кметът на Русе.

Друг аргумент в жалбата е, че промяната в досегашния ред трябва да се случи поетапно във времето, за да се създадат условия местните администрации да настроят съществуващите си системи за нейното прилагане. Общините имат нужда да подготвят и разяснителна кампания, с която да информират населението за промените във формирането на таксата.

Предстои насрочване на заседание за разглеждане на жалбата по същество.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 21 септември - “Убий съседа” заради общи части, колата и шума - съботен очерк

На 21 септември само в "24 часа" ще прочетете: “Убий съседа” заради общи части, колата и шума - съботен очерк Ще се завърне ли Мая Манолова като омбудсман - най-добрата й роля Не е трудно да кажем

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

>