ЦИК: До 7.09. двете коалиции с ДПС да докажат, че ДПС не е част от тях (Обзор)

04.09.2024 23:00
Делян Пеевски поиска ЦИК да се премести от бившия партиен дом, където в момента заседава и парламентът. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Пеевски: Комисията направи цирк, няма място в парламента

До събота двете коалиции с ДПС трябва да докажат пред ЦИК, че партията ДПС не е част от тях. Това изиска от тях избирателната комисия.

Тя се събра в сряда малко след 18 часа, след като цял ден членовете ѝ отлагаха заседанието в чудене как да постъпят с регистрацията на двете формации за изборите.

Такива указания ЦИК изпрати и до двете коалиции - “ДПС - Ново начало” на Делян Пеевски и “Демокрация, права и свободи - ДПС” на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров. Причината е, че партия ДПС е заявена като участник и в двете формации, което е в разрез с Изборния кодекс.

Освен това ЦИК ще изиска от тях отново да подадат и банкова сметка. Причината е, че в Изборния кодекс е разписано, че коалицията трябва изрично да посочи една от партиите в нея, чиято банкова сметка ще се ползва за изборите.

В понеделник ЦИК взе решение да приеме документите на двете коалиции с един и същи ден и час без пореден номер. Решението обаче бе взето след дълго умуване, по време на което представители на двете формации пазеха ред за регистрация пред парламента, пазени от полиция.

Има едно ДПС, има една легитимна коалиция,

това е нашата, която е с решение на парламентарната група, прочетете си закона. Не може да има тема, отцепниците да се явяват както си искат, отсече обаче по-рано през деня председателят на ДПС Делян Пеевски.

“Има ДПС, има и отцепници. ДПС ще бъде това, което е - “ДПС - Ново начало”, и ще го видите на изборите”, отсече Пеевски по-рано в сряда. “Разпад няма, има отцепници. ДПС е Ново начало и ще си бъде ДПС. Отникъде не са ме изключвали, отцепниците не могат да изключват”, коментира той обявеното като решение на Централното оперативно бюро негово изключване.

Според Пеевски заради цирковете около подаването на документите на двете ДПС-та за изборите ЦИК няма място в парламента. Ръководството на Народното събрание да им намери нова самостоятелна сграда, поиска той.

А по повод двете подадени заявления в ЦИК Пеевски обяви: “Едното е нелегитимно. ЦИК направиха суперциркове. Това е пълна глупост, което се случи, и несъстоятелно. Поддадоха се на натиск на двамата представители, които са отцепници също, не са наши представители вече в ЦИК. Председателката на ЦИК избяга в Азербайджан, а двама бивши наши представители направиха този цирк, което е унизително.”

Ако имахме президент, той вече трябваше да ги е освободил,

каза още Пеевски и отново постави темата за назначенията на Румен Радев в регулатори и държавни органи.

Във вторник председателят на ДПС критикува назначаването на журналистката Къдринка Къдринова за член на СЕМ. “Той назначава директно хора на Русия, това е проблем за националната сигурност. Надявам се нашите агенции, които пазят националната сигурност, да реагират”, каза Пеевски. И се закани ДПС да предложи промени във всички закони, за да се въведе публична процедура за всички назначения на президента.

“Не може парламентът да назначава всички органи с публична процедура, а той да си пуска едни укази и да не обяснява на никой как назначава. Да назначава приятели, всякакви близки и хора на Москва в органите. Това е много опасно за България и трябва да го прекратим”, отсече той.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>