След 50 г. проф. Стойка Миланова и проф. Минчо Минчев отстъпват цигулките си на Светлин Русев и Лия Петрова

04.09.2024 01:00
Светлин Русев
Лия Петрова и министърът на културата Найден Тодоров

След 50 години цигулките “Страдивариус” от 1716 г. и “Гуарниери” от 1733 г. имат нови притежатели - Светлин Русев и Лия Петрова. Служебният министър на културата Найден Тодоров обяви имената им след премиерата на концерта на фестивалния оркестър “Аполония” на Празниците на изкуствата “Аполония” в Созопол.

Двамата са избрани от специална комисия с председател проф. Минчо Минчев, която е създадена от Министерството на културата.

Преди 50 години България закупи двата инструмента за великите цигулари проф. Минчо Минчев и проф. Стойка Миланова. През април тази година и двамата предадоха цигулките, собственост на българската държава, с които концертираха и радваха публиката по света и у нас. 

“Настъпи моментът да бъде предадена щафетата нататък и тези инструменти да намерят младите цигулари, които да свирят на тях”, каза министърът, който обаче не връчи цигулките същата вечер. Условието му е музикантите да свирят заедно на една сцена и тогава ще получат инструментите.

Светлин Русев е професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. А Лия Петрова е солист на най- известните оркестри.

Други от Възход и падение

“Майсторите на комедията” - Мамалев, Токмакчиев и Воденичаров, на турне в Америка

Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров отлитат тези дни за САЩ и Канада, за да представят шоуто си “Майсторите на комедията”. В продължение на един месец те ще обиколят 10 града в

Манекенките от 90-те слагат в малкия си джоб новите модели в инстаграм

Социалните мрежи дадоха възможност на всяко момиче, което пожелае и е достатъчно напористо, да се превърне в модел. С тежък грим и филтри, които тотално променят външността

Енчо Керязов кани артисти от цирк "Ронкали" за "Нощ на звездите"

Артистите от един от най-известните циркове в света - "Ронкали", може да гостуват у нас. Ще ги доведе еквилибристът Енчо Керязов, който вече подготвя 14-а "Нощ на звездите"

Цветана Манева отказва Мартина Апостолова от футбола и я превръща в независима актриса

Най-новата ѝ премиера е в "Моята вечер, твоята нощ" по Яна Борисова на 1 октомври в Младежкия театър Футбол, китара, работа в бар, желание да учи туризъм - след всички тези младежки увлечения

“Мислехме, че са ни изоставили!” Отвлечените Любо и Данаил не са забравени - спортът не спря да го показва (Снимки)

Над 150 шампиони и десетки отбори 10 месеца подкрепят капитаните “Мислехме, че са ни изоставили”. Това били първите думи на българските моряци капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитан Данаил

>