Лена Бориславова опита да спаси коалицията, предизвика гняв и обида в “Да, България” (Обзор)

03.09.2024 22:30
Въпросите в обединението вече ще се решават от коалиционен съвет от осем души, а не само от лидерите.
ЛЕНА БОРИСЛАВОВА
ВЕСЕЛИН КАЛАНОВСКИ
ИВАЙЛО МИРЧЕВ

Вместо да успокои страстите в коалицията на “Продължаваме промяната” и ДБ, телевизионно интервю на

Според информация на “24 часа” от “Да, България” са клонели да сключат новото коалиционно споразумение, въпреки че партньорите им от ПП и ДСБ отхвърлиха и двете им предложения за махане на партийните квоти за редене на листите. Първо от партията на Христо Иванов поискаха предварителни избори, а след като им бе отказано, предложиха джентълменско споразумение водачите да не са защитени от махането им с преференции. То също не е било прието, призна във вторник зам.-шефът на партията Ивайло Мирчев.

3 септември беше крайният срок за преговори между ПП, ДСБ и “Да, България”. Като

според Мирчев преговорите са били неуспешни,

поне от гледна точка на “Да, България”. В края на миналата седмица партията дори отправи нов ултиматум към партньорите си, след като отхвърлиха идеята им за предварителни избори, които да наредят листите.

Ден преди крайния срок в интервю пред Би Ти Ви Лена Бориславова сякаш опита да успокои тона между партньорите, но по-скоро обиди “Да, България”. Тя разказа, че от две седмици насам има готова чернова на коалиционно споразумение, както и че очаква ДСБ и ДаБг да не допуснат разцепление.

Топката е в колегите от “Да, България”. Те трябва да минат документа, който направихме преди 2 седмици, за одобрение във вътрешните си органи, обясни Бориславова пред Би Ти Ви. Тя припомни как през 2017 г. “Да, България” и ДСБ са се явили отделно и не са успели да влязат в парламента.

Две са новостите, заложени в документа. Едната е именно за наредбата на листите, за което вече ще се взема предвид приносът на депутатите в работата на групата, борбата за локални каузи, приносът за тяхната партия, доколко всеки кандидат има познания по дадена тема, помагал ли е за писането на законопроекти и как е допринесъл за работата, а не колко се е изказвал от трибуната. Другата промяна е, че е заложено да има коалиционен съвет от осем души, както и двама основни говорители. Не упомена имена, нито коя партия ще е с по-малко представителство в съвета, както и коя няма да има говорител.

Въпреки че Бориславова обясни, че исканията на “Да, България” са били взети предвид, изказването ѝ по-скоро ядоса хората на Христо Иванов. А във вътрешни чатове на партията думите на Бориславова били определяни като нагли и арогантни. Припомняло се и че през 2017 г. Кирил Петков, който тогава е бил в “Да, България”, е държал партията да се яви на изборите без съюз с ДСБ.

Първи от интервюто на

Ядоса се и общинският съветник в София Веселин Калановски, който сметна, че ако споразумението е било договорено преди две седмици, то това е станало преди началото на преговорите между партиите на 20 август, и поиска извинение. Впоследствие обаче изтри поста си, за да не влияе на решението на Националния съвет на “Да, България”.

Бившият депутат Ивайло Мирчев, който е в преговорния екип с ПП и ДСБ и в Националния съвет, обясни, че

документът е бил предложен от ДаБг преди повече от месец

и е бил “проект на рамково коалиционно споразумение”, но впоследствие е имало предложения по него.

Депутатът Манол Пейков пък представи други числа - осем от десетте най-активни народни представители на ПП-ДБ са именно на “Да, България”.

Броженията в ПП-ДБ започнаха преди около две седмици, когато от “Да, България” предложиха нова схема за редене на листите - не с “партийно парцелиране”, т.е договорка на коя партия кои места в листите се падат, а след предварителни вътрешни избори. Идеята им беше активистите на партията да гласуват за фаворитите си в анкета и тя да повлияе на реденето на листите. ПП и ДСБ обаче отхвърлиха предложението с мотива, че няма време да се организира.

Рано сутринта във вторник пък ДСБ на Атанас Атанасов избра съюза с ПП.

Оценяваме единството и устойчивостта на коалицията ПП-ДБ като основен фактор за създаването на антикорупционно евро-атлантическо мнозинство. Убедени сме, че само редовно правителство, основано на тези принципи, ще направи България силна и богата държава в обединена Европа.  Приемаме, че умишленото и повтарящото се бягство от отговорност за съставяне на редовно правителство задълбочава и подхранва политическата криза, обявиха от ДСБ.

11 септември е крайният срок за подаване на документи в ЦИК за участие в изборите. За малкото оставащо време трябва да съберат и 2500 подписа на избиратели, за да се регистрират.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>