Проф. Христина Янчева: Жегата и сушата "издърпаха" с месец културите, трябват нови сортове

03.09.2024 17:42 Радко Паунов
Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева Снимка: Областна администрация Пловдив

На ход са селекционерите, казва бившият ректор на Аграрния университет

Фазите на развитие на почти всички култури са "издърпани" с месец напред заради продължителните жеги това лято. По тази причина селекционерите трябва да почнат да разработват нови сортове, които да издържат на по-високи температури.

Това коментира пред "24 часа" доскорошният ректор на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева и настоящ областен управител.

Зеленчукопроизводители от Пловдивско се оплакаха, че доматите това лято буквално са се сварили на корена и нищо не ставало от тях. "Засадих по-късен сорт с надеждата да бера поне през септември. Уви. Жаркият август "изгори" цветовете им на корена и те окапаха, без да образуват завръз", разказа Маргарита Генова от с. Чалъкови.

Жегата се оказа пагубна и за почти всички култури.

С месец по-рано стартира гроздоберът в Пловдивско. Винените сортове достигнаха захарност 24 градуса и ако не се приберат сега, има опасност зърната им да станат на стафиди. Всъщност гроздоберът винаги е бил след втората половина на септември. Тази година започна още през август.
Според собственици на лозови масиви от Родопската яка реколтата е слаба. На първо място се дължи на студения май, който забавил развитието на гроздето, а дългото и горещо време през лятото не позволило на зърната да налеят и да образуват едри салкъми.

Според проф. Янчева  трябва да се търсят нови сортове, които да се адаптират към измененията на климата у нас. Това обаче било работа на селекционерите. 
"Климатичните промени не са предвидими. Ако тази година жегите бяха дълги, не е сигурно дали и следващата ще са такива. Вярно е, че ще има засушавания, но дали ще са в същите месеци и периоди, не е сигурно. В последните години не наблюдаваме цикличност. Преди през юни знаехме, че средната температура е била в определени норми, сега обаче всеки месец си е сам за себе си", посочи проф. Янчева.
Според нея трябва да се понатрупат данни за последните години и в тази посока да се търсят решения на проблемите. "Това обаче е дълга тема за дискусия. Трябва да се включат различни специалисти. Адаптиране на културите към климатичните изменения трябва да се прави", смята тя.

Други от От Пловдив

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

Защо да изберете нас – "Петко Ангелов БГ"

Опит „Петко Ангелов БГ“ ЕООД извършва транспорт на всякакви видове товари, включително ADR, от България и Турция до всички европейски дестинации и обратно

>