Иван Иванов: Нинова сама пожела да бъде изключена

03.09.2024 08:07
Иван Иванов Кадър: БНТ

Корнелия Нинова сама пожела да бъде изключена. Това заяви заместник-председателят на ПГ "БСП за България" Иван Иванов пред БНТ. По думите му тя съвсем демонстративно отказала да изпълни решение на Националния съвет на БСП и това ги оставило с един избор.

"Подписването се отлага за четвъртък. Финализират се текстовете за споразумението. Някои от секторите се събрахме, финализирахме текстовете. Чисто технически е това забавяне", обясни той относно обединението на левите партии в една коалиция. 

Иванов реши да не споделя името на коалицията все още и обясни, че ще го остави за изненада. "В четвъртък ще бъде обявено името на лявото обединение. Остават броени дни до финализирането му", коментира той. 

"Минимум 20 партии ще бъдат в това обединение. Разговорите продължават. Целта ни е да има един субект, единен ляв фронт, който да се яви на тези избори, защото виждате до къде доведе това разпокъсано положение". 

"Предложенията и листите ще се правят по реда на нашия устав. Всяка политическа формация ще си има кандидати", допълни Иванов.

"В неделя се взе решение че се създава коалиция, в която БСП ще бъде част от всички леви формации. Това решение е взето. Знаеше се кои ще влязат, бяха изчетени един по един. Свиленски няма как да прави друга коалиция, а Нинова пожела да бъде изключена, съвсем демонстративно отказа да изпълни решение на Националния съвет", коментира той. 

След 8 г. начело на партията Нинова бе изключена с решение на Националния съвет в неделя. Изключването на Нинова стана от третия път, след като на предишни две заседания на пленума имаше искания за това, но те бяха спирани от временното ръководство на партията. Накрая Националният съвет задължи Изпълнителното бюро да предложи мерки за наказание на бившата лидерка и хората ѝ и това се случи в неделя.

Сред мотивите за изключването на Нинова е неизпълнение на решението на тясното ръководство от кой район да влезе в парламента тя, както и Георги Свиленски. Нинова влезе от Благоевград, като така отстъпи депутатско място на бившия лидер на младежкото СДС и шеф на кабинета ѝ като министър на икономиката в правителството "Петков" Калоян Методиев.

Сред другите обвинения към нея и приближените ѝ депутати са, че уронват престижа на партията с "публични лъжливи изявления за извършен преврат", че саботират регистрацията на БСП за изборите и др.

Макар и изключена, Нинова все още представлява партията и това ще е така, докато промяната не бъде отразена документално в регистрите на съда, споделиха юристи пред "24 часа". 

Други от От страната и света

Задържаха 51-годишен заради намерени в имота му наркотици

Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич

Доброволецът Светослав, пострадал при пожарите в Сакар, вече си е у дома

След два месеца, прикован в болничното легло, след поредица от тежки операции, с над 75 процента изгаряния по цялото тяло, Светослав Димитров днес се прибра вкъщи

Европейските борси закриха с понижения

Водещите индекси на основните европейски борси приключиха днешната търговия с понижения. Инвеститорите оценяват ефектите, произтичащи от най-новите данни на Евростат за по-ниска инфлацията в ЕС през

Най-голямата секция минава 83 400 избиратели

Най-голямата избирателна секция у нас вече стигна 83 401 души с право на глас за парламентарните избори. Толкова са били по списък избирателите в 45-а СИК в 24 МИР София за вота през юни

Голям е потенциалът в сътрудничеството и търговията ни с Франция

Множество са областите на сътрудничество и търговия между Франция и България днес, а отличните резултати на търговския баланс свидетелстват за големия потенциал

>