Започнат е съдебен процес за кражби в Австрия, българин e обвинен

02.09.2024 22:20
Започнат е съдебен процес за кражби в Австрия, българин e обвинен Снимка: Pixabay

Във Винер Нойщат днес започна съдебен процес за кражби с „таран“, предаде австрийската новинарска агенция АПА. Обект на престъплението са 2023 бижутерии в „Шопинг Сити Зюд“ („Shopping City Süd“) във Фьозендорф, (окръг Мьодлинг), във виенския „Донауцентрум“ („Donauzentrum“) и във Винер Нойщат. В обвинението е включен и взривяване на банкомат в Маркграфнойзидл (окръг Гензердорф). Щетите са оценени на около 500 000 евро. Двамата нидерландци и българинът са направили частични признания. Съдебният процес ще продължи в четвъртък.

Според прокуратурата холандците на 29 и 32 години са членове на международна група, която действа в Германия и съседните страни. „Таранът“, използван при зрелищните кражби на бижута в „Шопинг Сити Зюд“ и „Донауцентрум“, е бил автомобил на марката Бе Ем Ве, който преди това е бил неправомерно използван.

Витрините са били разбити със чукове и лостове, след което престъпниците са отмъкнали бижута. Според прокурорката обвиняемите са извършили престъпленията „с изключителна безпощадност и бруталност“ и са запазили използваните превозни средства, за да изчистят следите. Твърди се, че третият обвиняем – българин, е предоставял апартамента си като база на двамата холандци от май предходната година, както и услугите си като шофьор.

Двамата преди осъждани нидерландски граждани са направили самопризнания за предишни деяния, с които са били свързани въз основа на ДНК следи. 29-годишният обвиняем призна за опит за удар на 12 януари 2023 г. във Винер Нойщат, а 32-годишният - за кражба с взлом на 26 юни предходната година в бижутерия „Доротеум“ („Dorotheum“) във Винер Нойщат. „Имах дългове и нямах възможност да откажа“, каза по-възрастният от двамата нидерландци. Двамата обаче не се признават за виновни за кражбите с взлом в „Шопинг Сити Зюд“ във Фьозендорф на 22 май и в „Донауцентрум“ във Виена-Донаущат на 20 юни. Обвиняемите се признаха за виновни за разбиването на банкомат в Маркграфнойзидл на 6 октомври 2023 г.

Българинът призна, че е наел автомобил и с него е закарал другите подсъдими до Фишаменд (окръг Брук ан дер Лайта), откъдето двамата нидерландци трябва да са продължили с незаконно притежавания автомобил. След това българинът е изчакал във Виена-Донаущат, докато двамата нидерландци не пристигнали с колата за бягство след разбиването на банкомата. Автомобилите били подменени, българинът продължил да шофира и подпалил Бе Ем Ве-то, за което е получил 2000 евро, каза той.

След този удар тримата са арестувани в апартамента на българина във Виена-Донаущат. При претърсването на жилището, в мазето са намерени две взривни устройства и автомобилни регистрационни номера. Открити са и няколко ключа за коли и инструмент за компютърна диагностика на автомобили, с който да може да бъде деактивиран имобилайзерът (устройство срещу кражба – бел.ред.) на коли. Според съдията в това устройство са били записани номерата на шаситата на използваните автомобили.

Според показанията си българинът е търсил съквартиранти, за да може да плаща наема до края на договора. Смята се, че от май 2023 г. нидерландци многократно са отсядали в жилището му срещу заплащане, а самият той почти никога не си е бил вкъщи. След раздялата с бившата си приятелка вземах лоши решения, каза българинът: „Винаги бях пиян“. Той не е знаел за взривните вещества и инструмента за коли в мазето си.

Тримата извършители са обвинени в кражба с взлом, палеж, сериозни материални щети, нерегламентирано използване на превозни средства, укриване на документи и престъпления по Закона за взривните устройства. Българинът вероятно е действал предимно като съучастник в престъплението. Застрахователното дружество на провинция Долна Австрия се присъедини към производството като частно лице с оглед на повече от 29 500 евро щети, нанесени на засегнатата банка, и повече от 38 000 евро (включително лихви) щети на община Маркграфнойзидл. Тези искания бяха уважени и от двамата нидерландски граждани. Очаква се съдебният процес пред Окръжния съд във Винер Нойщат да продължи два дни, като следващото заседание е в четвъртък, пише БТА.

Други от От страната и света

Доброволецът Светослав, пострадал при пожарите в Сакар, вече си е у дома

След два месеца, прикован в болничното легло, след поредица от тежки операции, с над 75 процента изгаряния по цялото тяло, Светослав Димитров днес се прибра вкъщи

Европейските борси закриха с понижения

Водещите индекси на основните европейски борси приключиха днешната търговия с понижения. Инвеститорите оценяват ефектите, произтичащи от най-новите данни на Евростат за по-ниска инфлацията в ЕС през

Най-голямата секция минава 83 400 избиратели

Най-голямата избирателна секция у нас вече стигна 83 401 души с право на глас за парламентарните избори. Толкова са били по списък избирателите в 45-а СИК в 24 МИР София за вота през юни

Голям е потенциалът в сътрудничеството и търговията ни с Франция

Множество са областите на сътрудничество и търговия между Франция и България днес, а отличните резултати на търговския баланс свидетелстват за големия потенциал

Слагат лимит на цигарени търговци, за да не се презапасяват

Хазната губи от несъбран акциз, като обявява предварително кога ще вдига ставки и папиросите ще поскъпват Да има лимит за количествата цигари със стари бандероли

>