Къдринка Къдринова - яростен защитник на Путин, влиза в СЕМ, назначи я Румен Радев (Обзор)

02.09.2024 21:30
Къдринка Къдринова
Дискусия в СЕМ за изборите, медиите и социалните мрежи. СНИМКА: СЕМ

Журналистката Къдринка Къдринова стана член на Съвета за електронни медии от квотата на президента Румен Радев. Тя е назначена на мястото на Соня Момчилова, чийто мандат изтече.

В биографията на новия член на СЕМ, представена на сайта на президентството, пише: Къдринова е сред утвърдените журналисти международници в България. Родена е в Рим. Завършила е Факултета по журналистика в СУ “Св. Кл. Охридски”.

Има над 40-годишен опит в медиите. Работила е във вестниците “Народна младеж”, “Диалог”, “24 часа”, “Сега”, “Монитор”, била е зам.главен редактор на сп. “Тема”, редактор в програма “Хоризонт” на БНР, коментатор в сайта “Барикада”. Автор е на няколко книги.

Била е председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България. Член е на двата съюза - на българските журналисти и на писателите. Носител е на национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.

Удостоена е с ордени “Дружба” от Куба и Виетнам и с Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги от Испания.

Какво още може да се научи за Къдринова във фейсбук профила ѝ?

Родена е в Рим през 1958 г., защото баща ѝ е бил изпратен като търговски представител там. Заслужил позицията си пред народната власт, тъй като е бил ремсист, а

четиримата му братя и баща му са били ятаци на партизанския отряд “Антон Иванов”

После става шеф на външнотърговски фирми, зам.-министър, търговски представител в Москва, където Къдринова е учила до 1972 г. Тя разказва умилителни истории от това училище и как поне десет пъти гледали филма “Неуловимите отмъстители”, в който деца болшевики отмъщават на белогвардейците. Вероятно оттогава е силно лява.

Дотам, че като студентка във Факултета по журналистика едно лято

заминава за Никарагуа да бере кафе в помощ на ултралявото движение

- Сандинисткия фронт за национално освобождение. То има въоръжени партизански отряди и през 1979 г. успява да свали Сомоса, подкрепян от САЩ.

Тогава научава и испански, за да може по-добре да разбере идолите си Че Гевара, Фидел Кастро и т.н.

Куба, Виетнам, Северна Корея са ѝ любими. Някога баща ѝ е сключвал търговски договори с тях.

Във фейсбук профила си Къдринова често пише, че

9 септември и 9 май са сакрални дати за семейството ѝ

Всяка година на тези дати тя публикува възторжени постове и описание на чествания, на които отбелязва и руската посланичка Елеонора Митрофанова. Подобаващо отбелязва в профила си и 7 ноември - деня на Великата октомврийска социалистическа революция.

Убедена привърженичка е на Путин и инвазията му в Украйна. Често пише коментари в сайтове, определящи се като прогресивни, които са често споменавани като рупори на кремълската пропаганда у нас.

От избирането на Снежана Тодорова - агент Виолета на Шесто управление на ДС, за председател на СБЖ, Къдринка Къдринова е шеф на сайта на съюза. Тодорова бе в инициативния комитет за издигане на Румен Радев за президент, където бе представяна като председател на СБЖ. На гневните постове на членове на съюза от нейно име отговаряше Къдринова, че Тодорова е в комитета в лично качество.

Къдринка бе и честа гостенка в предаванията на Петър Волгин

- настоящия евродепутат от “Възраждане”, в които умело защитаваше позициите на Кремъл и Митрофанова. Напоследък пише подробни коментари и за лошите израелци и добрите палестинци по повод кризата в Ивицата Газа.

Назначаването на Къдринова предизвика остра реакция от председателя на ДПС Делян Пеевски. “Решението на Радев да назначи в СЕМ журналист с доказана в годините принадлежност към руския режим и неговите интереси, с влечение към прославата на ярки комунистически величия и идеали на Коминтерна по света, е поредната груба провокация към свободата на словото и медиите, към основните демократични принципи и ценности и евро-атлантическа принадлежност на България”, заяви в своя позиция той. И обяви, че действието на държавния глава е

“много тревожен сигнал към Европа”,

която прокламира независимост за медийните регулатори.

“С този акт Радев грубо манифестира своите васални зависимости към Москва и за пореден път доказва, че за него властта е самоцел и подчинение на чужди интереси”, заявява Пеевски.

Други от От страната и света

Задържаха 51-годишен заради намерени в имота му наркотици

Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич

Доброволецът Светослав, пострадал при пожарите в Сакар, вече си е у дома

След два месеца, прикован в болничното легло, след поредица от тежки операции, с над 75 процента изгаряния по цялото тяло, Светослав Димитров днес се прибра вкъщи

Европейските борси закриха с понижения

Водещите индекси на основните европейски борси приключиха днешната търговия с понижения. Инвеститорите оценяват ефектите, произтичащи от най-новите данни на Евростат за по-ниска инфлацията в ЕС през

Най-голямата секция минава 83 400 избиратели

Най-голямата избирателна секция у нас вече стигна 83 401 души с право на глас за парламентарните избори. Толкова са били по списък избирателите в 45-а СИК в 24 МИР София за вота през юни

Голям е потенциалът в сътрудничеството и търговията ни с Франция

Множество са областите на сътрудничество и търговия между Франция и България днес, а отличните резултати на търговския баланс свидетелстват за големия потенциал

>