Корнелия Нинова: БСП ще се регистрира за изборите, листите ще редят областните структури

02.09.2024 17:50
Корнелия Нинова, Иван Ченчев и Крум Дончев бяха изключени от БСП с решение на Националния съвет.

Ще направим всичко по силите си БСП да се регистрира. Няма да оставим партията. Листите ще се наредят от областните структури.

Това каза бившият лидер на БСП Корнелия Нинова пред Би Ти Ви. В неделя тя и още трима души - Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев, бяха изключени от партията.

Благодаря на социалистите, за тези 8 г. много битки минахме. От вчера наблюдавам един процес, който ме тревожи, телефонът ми не спря да звъни цяла нощ, валят заявления за напускане на партията от цели структури - не го правете, не напускайте партията, това е кауза, идеология, битка на всички ни, коментира тя.

Важното за предстоящите избори, а и изобщо за ситуацията, е кой е вписан в съда. В актуалното състояние пише Корнелия Нинова. Изключването ми е незаконно, нямаше необходимите гласове, гласуваха около 70 човека. Имаше и хора, които не са членове на партията, които гласуваха, разказа още Нинова. Националният съвет не може да ме изключи, аз съм избрана от всички социалисти в страната, настоя тя. 

Една от тревогите ми е, че в БСП се настанява трайно един модел на неспазване на правилата, връщат се милионерите и олигархията, коментира още Нинова.

Тя напомни, че на заседанието в неделя внесе предложение да се свика конгрес, който да констатира оставката й, но това бе отхвърлено. А за отказа си да изпълни решението на Националния съвет и да подпише пълномощно на Атанас Зафиров да представлява партията обясни: Никъде по устав и закон не е казано кого да упълномощя, преди съм упълномощавала главната юристка.

Искам друг морал на партията, искам да си спася партията. Сега ме карат да узаконя всичко, срещу което съм се борила тези 8 г., допълни Нинова. 

Както пише в устава на БСП, листите ще се редят от областните съвети на партията. Дава се пълномощно на местните структури и те регистрират листите. 

Засега съм председател на партията. Аз имам документ, колегите ги нямат, допълни бившата лидерка.

На въпроса дали и при тях няма да стане, както при ДПС - да се регистрират две групи, тя отвърна: Не, при ДПС има двама равноправни председатели. При нас има един председател. Дали ще съм аз, Пешо, Гошо или Тошо, председателят е един.

Имам номинации, хората ми се обаждат, минаха много събрания в страната, разказа още Нинова. 

Поех отговорността за лошите резултати дотук. Единствена, сама, за разлика от сегашните ми заместници, които се снимаха с мен до последния ден, а после се извъртяха. Между другото Зафиров също е в оставка, как да го упълномощя, коментира още тя. 

Други от От страната и света

Одобриха промени в държавния бюджет

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри предложението на Министерския съвет за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България

Донко Узунов е новият шеф на „Държавна консолидационна компания" ЕАД

Донко Узунов е новият изпълнителен директор на „Държавна консолидационна компания" ЕАД, с днешна дата той е вписан в Търговския регистър. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката

Хванаха 15 пияни и 18 дрогирани зад волана

В рамките на изминалия ден са установени общо 15 шофьори, качили се зад волана след употреба на алкохол – 12 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на спецификата на машините

Твърдението, че хартията на БНБ не отговаря на спецификата на машините на вносителите е тежка спекулация. Това каза днес във Варна министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов след като проведе

Пребиха мъж в София заради паркомясто

Мъж твърди, че е бил пребит, след като паркирал колата си пред блока, в който живее. Нападението станало в столичния квартал „Овча Купел". Иван Тъмбев обяснява

>