С мегаспектакъл ансамбъл "Тракия" открива празниците на Стария Пловдив

02.09.2024 14:42 24 часа Пловдив онлайн
С мегаспектакъла ансамбъл "Тракия" отбеляза 45 г., сега има 50-годишен юбилей Снимки: Авторът

Всички събития са с вход свободен

"50 години емоция" е озаглавен галаспектакълът на ансамбъл "Тракия", с който на 16 септември от 19 часа на Античния театър се откриват празниците на Стария Пловдив. Те са под мотото "Вдъхновението" и ще продължат до 14 октомври, уточниха от общинския институт, който управлява архитектурния резерват.

Екипът е подготвил събития за всяка възраст и кани жителите на града да се потопят в неповторимата атмосфера.

Танцьорите, певците и музикантите ще представят емблематични произведения от фолклора. Входът е с безплатни покани, които могат да бъдат взети от сградата на ансамбъл "Тракия" на ул. „Даме Груев" 1А.

"Вдъхновение" е озаглавена и документалната фотоизложба на Римския стадион, която ще разкаже за празниците на Стария град през годините. Уникалните художествени фотографии, предоставени от доц. Никола Лаутлиев и партньорите от Народна библиотека „Иван Вазов" и Дирекция „Регионален държавен архив" – Пловдив оформят интригуващ визуален разказ за това как през годините архитектурният резерват става пресечна точка на всички изкуства, но и място за забави, улични шествия, приложни занаяти и много други.

Проф. Владимир Пръхчаров ще бъде водещ на уъркшоп в Балабановата къща за хора с интерес към театъра с тема „Режисьорски анализ на текста. Хамлет".

В къщата на Верен Стамболян ще бъде представено късометражно кино със социален фокус, както и пълнометражният документален филм "С глава в стената" за Андрей Баташов в къщата на д-р Стоян Чомаков.

Музикални и танцови спектакли на Античния театър, на Римски стадион, в къща „Клианти" и Късноантична сграда „Ирини" представят музикалното и танцовото изкуство.

Изданието на Празниците през тази година е част и отбелязването на 105 години от рождението на Николай Хайтов с изложба резбовани приказки по „Диви разкази" в Къщата на Верен Стамболян.

Многообразните прояви се допълват от вече превърналата се в традиция изложба изнесени фондове с куратор Антоанета Пердикацева – уредник на Къща „Недкович", която през тази година представя уникални осветителни тела от фондовете на ОИ „Старинен Пловдив" с изложбата „Светлините на града".

Екипът на Института кани любителите на историята и културно-историческото наследство да се включат и в градския пешеходен тур „Неразказани истории" с Вангел Илиев – главен екскурзовод в Института. Вангел увлекателно ще разкаже малко познати факти за античното и възрожденско наследство на Пловдив и ще ни потопи в пластовете история на града.

Всички 25 събития са с вход свободен.

Други от Култура

Тилда Суиндън е пред евнатазия, а Джулиан Мур я подкрепя във филма, който спечели във Венеция

На кинофестивала във Венеция голямата награда "Златен лъв" спечели новият филм на Педро Алмодовар "Съседната стая". За първи път световноизвестният режисьор прави нещо само на английски

Как Пловдив стана фестивален хъб след Европейска столица на културата (Снимки)

С мегаконцерт градът отбеляза 5 години от провеждането на мащабната инициатива и 10 години от спечелването на титлата  Жива е европейската столица на културата

На 5 септември Пловдив казва 10 години #заедно – Европейска столица на културата

Oscar and the Wolf и Kraak & Smaak идват, за да отпразнуваме едно десетилетие от избора на града за Европейска столица на културата и 5 години от незабравимата 2019 Фондация „Пловдив 2019“ и Община

Пловдив отбелязва с мегаконцерт 5 г. Европейска столица на културата

Две знаменателни събития ще отбележи Пловдив с мегаконцерт на 5 септември от 18,30 часа на площада –10 години от спечелването на титлата "Европейска столица на културата" и 5 години от провеждането й

Ники Илиев се превъплъщава в Робин Худ на Античния театър утре вечер

Актьорът Ники Илиев сбъдва детската си мечта и ще се превъплъти в разбойника Робин Худ. В тази роля пловдивчани ще го видят утре вечер от 21 часа на Античния театър

>