Убийството в Цалапица се заплита, различни са версиите на Бизюрев и единия близнак

01.09.2024 21:30 Никола Михайлов
Обвиненият в убийство Рангел Бизюрев пръв разказа пред магистратите какво се е случило във фаталната нощ.
Най-вероятната причина е, че жестоко пребитият Димитър обиждал Рангел ден преди убийството.
Борислав Динков на няколко пъти променя версията си, но в съда запази мълчание - отговаря само на Рангел.

Все още разпитват свидетели по делото за убийството на 24-годишния Димитър Малинов в Цалапица. Пред окръжния съд вече са говорили 20-ина, включително и обвиненият Рангел Бизюрев, на 31 г.

Неяснотите обаче не намаляват, а стават повече

Най-драстични са разминаванията в разказите на единствените двама, които били с Митко в онази вечер - Рангел и 19-годишния тогава Борислав Динков.

Митко пристига в Цалапица при майка си Атанаска Бакалова на 16 юли м.г. Родителите му са разведени, той живеел при двамата - при нея или при баща си Недялко в Стамболийски. На 20 юли около 22,55 ч той излиза, без майка му да разбере. Не се прибира, не се обажда, а на 22 юли роднините му подават сигнал, че е изчезнал. На 27 юли тялото на Митко е открито със следи от тежък побой, било заровено до сметището.

Полицията стига до тялото с помощта на близнаците Борислав и Валентин Динкови, признали, че помогнали на Рангел да го скрие. Първият е превозил Митко и Бизюрев с колата си, а другият осигурил инструменти за заравянето. Това е и причината прокуратурата да ги обвини в лично укривателство.

Близките на Митко са убедени, че те са съучастници. Борислав е присъствал на побоя. Неговият разказ се променя няколко пъти, а последно в съда той отказа да говори. Не се съгласи и на очна ставка с Рангел.

Изненадващо Бизюрев не изчака да бъдат разпитани 37-те свидетели

и 16-те вещи лица, а разказа своята версия още в първото заседание. Според него с Митко били на "здравей-здрасти" и след като се прибрал от Германия, където работел, се видели два пъти случайно.

Познават се от ученици, преди време излизали заедно, после попаднали в различни компании. Затова се изненадал, като разбрал, че ден преди убийството Митко сипел обиди за него.

Вечерта на 20 юли с Борислав и други младежи си правили барбекю в парк в селото. Според Рангел именно там Йордан Пунгеров му казал за псувните. Бизюрев казал на Борислав да уговори среща с Митко и след като той се съгласил, двамата потеглили с колата на близнака.

Рангел първи попитал какво е говорил за него.
Каза, че не съм аз човекът, пред когото трябва да отговаря, и че съм никой. Това силно ме раздразни, нарани ме, описва Бизюрев.

Според него и след тези реплики Митко продължил да се държи арогантно. Тогава Рангел го бутнал,

Митко се ударил в дърво и паднал

Рангел разказа, че Димитър посегнал към него с юмрук, последвало боричкане и го ударил по два пъти с всяка ръка в торса. Атакуваният се присвил, а Бизюрев му забил коляно в корема и го бутнал в дърво.

Спри, удари ме лошо, промълвил Митко, след като Рангел приближил. Подсъдимият отрече да го е удрял в лицето и да е видял кръв.

Не съм искал да го умъртвявам, не съм си помислял такова нещо, каза в съда Бизюрев.

Версията на Борислав е доста по-различна, а и той я променя няколко пъти. В съда категорично отказа показания и бяха прочетени негови разпити пред съдия и пред разследващ. Близнакът твърди, че на барбекюто Рангел му казал как търси Димитър, за да го бие.

По-рано през деня Митко помагал на Борислав да боядиса стойка за газови бутилки и му поискал 100 лв. назаем, за да отиде на балкан с баща си. Вечерта Рангел накарал близнака да напише на Митко, че ще му ги даде, и двамата тръгнали с колата.

Видели Димитър до дома му, Рангел казал на Борислав да спре, излязъл и започнал да го налага. Удрял го в корема, а Митко си пазел главата.

Нищо не съм говорил, брат, моля те, повтарял Митко, а Рангел го питал какво е казал за него. След което го блъснал няколко пъти в дърво и стълб.
Димитър му каза, че лошо го удари, аз също му викнах да спре.  

Боят продължил 3 минути.  На разпит на 9 август Борислав добавил още 2-3 удара с юмруци в лицето. Тази информация беше отречена от него по-късно. Близнакът реагира само на въпроси на Рангел.

Бориславе, когато си давал показания, имало ли е психически и физически натиск върху теб, попита го Бизюрев. А близнакът каза Да. След това отрече за ударите в лицето и отказа да коментира натиска. След като боят приключил и Рангел се качил в колата, видял как Митко се изправя. След като потеглили, решил да се върне и да види как е пребитият.

Митко беше паднал може би на 20 метра по гръб с телефон в ръка. Когато го видях отдалече, се забързах. Пристигнах при него и се паникьосах. Нямаше жизнени фактори, твърди Бизюрев. Проверил два пъти пулса на Митко, но нищо. Борислав запалил колата и се върнал при тялото.

Ударил плесници на Митко, но нямало реакция.
В паниката си попитах: "Какво правим". Борислав тогава ми каза: "Вземи му телефона". Качихме се в колата и потеглихме. Не съм казвал накъде да шофира, твърди Рангел.

Динков го накарал да извади сим картата. Излезли от селото, счупили телефона и го хвърлили. На връщане Борислав се обадил на 17-годишния Атанас Гунчев.

По думите на Бизюрев близнакът пратил тийнейджъра да следи за хора на улицата, на която било тялото на Митко.

Когатo Рангел и Борислав се върнали, Митко все още бил проснат в средата на улицата. Борислав дал назад.

Питах какво прави, а той ми отговори, че го качваме в багажника. Не бях в състояние да реагирам и да мисля. Бях толкова уплашен, твърди Рангел. След като прибрали тялото, Динков поел в някаква посока и се обадил на брат си да вземе кирка и лопата.

Когато пристигнал, Валентин, Рангел му обяснил, че не знае какво е станало. Тримата изкопали дупка, после Валентин си тръгнал, а двамата с Борислав поставили в нея тялото. Засипали с пръст и си тръгнали.

На другия ден Рангел вече бил на морето,

Валентин му се обадил, че са хвърлили боклуци, за да не познае някой, че е прясно копано. Бизюрев отрича да е карал близнаците да правят това или да е заплашвал Валентин. Единствената уговорка била, ако някой пита, Рангел да каже, че с колата на Борислав е водил момиче на полето.

Разлики в казаното от Бизюрев и Динков има и за укриването на тялото - това, за което са обвинени близнаците. В разпита си пред съдия Борислав твърдял, че след побоя Митко се е изправил и е тръгнал към дома си. После с Рангел спрели.  

Той отиде да го провери. Видя, че е обърнал очите, взе му телефона, счупи го и се качи, каза да карам със загасени фарове, описва Борислав. Бизюрев го накарал да обикаля и след 15-ина минути върнали Митко бил в същото положение.

Рангел ме накара да направя обратен, да отворя багажника и да му помогна да качим Димитър, твърди Борислав. Според тази версия Бизюрев сам натоварил тялото. Това се опровергава и от разпита на Атанас Гунчев. Младежът обясни, че Борислав го извикал и питал дали е видял някого, след което паркирал и заедно с още някого слезли, за да качат "нещо дълго" в багажника, после го отпратил.

По-късно си дал сметка какво е видял

Гунчев не подкрепя думите на Бизюрев, че тялото е било зарязано на улицата. По думите на Атанас той стигнал до края , не видял нищо, а след като колата пристигнала, Борислав и "фигура на по-висок мъж" извадили дългото нещо от храсти.

Разказът на Борислав внушава, че Бизюрев е бил мозъкът на действията след побоя – подсъдимият отрича, бил в шок и не можел да мисли.

Следвайки насоките на Рангел, Борислав стигнал 1 км след последните къщи в селото и спрял. По пътя Бизюрев се обадил на Валентин.

Слязохме от колата, брат ми пита какво е станало и Рангел каза: "Убих го". Той свали Димитър от колата и се чу звук като хъркане, описва Динков. Бизюрев също потвърди за хъркането. Той изкопал дупката.

След това положил тялото и накарал младежите да вземат строителни отпадъци, които нахвърляли още същата вечер.

На 22 юли близнаците споделили с баща си за случилото се, а той ги посъветвал да скрият от майката. По-късно тя също разбрала, разплакала се и казала, че ще се обади в полицията. Вместо това родителите им ги изпратили на море, откъдето бяха ескортирани до Пловдив на 26 юли.

На въпроси от Рангел пред съда Борислав посочи, че двамата заедно свалили тялото. Въпреки че промени първоначалната версия, близнакът продължи да повтаря, че Бизюрев се е обадил на Валентин.

Рангел използва правото си отново да даде показания и промени своята версия. Вторият брат изобщо не бил викан по телефона. Двамата отишли с колата на Борислав до дома на Динкови и с двете коли пътували заедно.

Процесът все още не е приключил. Макар съдебният състав да отдели 3 дни за разпити на свидетели, не всички се явиха.

Неизяснена още е и причината за убийството

Една от версиите замесва 15-годишно момиче.
В хода на делото на близнаците се прокрадна и друга версия - наркотици. Пред разследващите Георги Филянов заявил, че Митко вземал амфетамини.

Един от дилърите му бил Бизюрев. Филянов казал, че преди 2 г. Димитър изтеглил 20 хил. лв. кредит, за да ги инвестира в криптовалути, но го измамили.

Други свидетели също посочиха, че Рангел е шмъркал. Близките на Митко обаче са категорични, че той не е вземал дрога. И все пак най-вероятната причина за убийството остават обидите на Митко по адрес на Рангел.

Не е ставало въпрос за момичета, пари, наркотици или кредити. Не съм очаквал, че от 4-5 удара може да се стигне до такива последствия, твърди Бизюрев. Разпитите продължават утре - 2 септември.

Други от Регион

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

20-годишна скочи с бебе от третия етаж на хотел в Кърджали

Бебето е настанено в пловдивска болница, по чудо майката се отървала без наранявания Жена на 20 години скочи с едногодишното си дете от третия етаж на хотел в Кърджали

Двама обраха млада жена в Карлово, арестуваха ги

Задигнали мобилен телефон и електронна цигара късно вечерта Служителите на реда в Карлово арестуваха двама апаши, обрали млада жена по тъмно, съобщиха от полицията

Хулиган сипе обиди и закани на улица в Стамболийски, не спрял и пред полицаи

Глоба в размер на 300 лв. по Указа за борба с дребното хулиганство отнесе мъж, грубо нарушил обществения ред в Стамболийски.  Около 2,30 ч. на 18 септември той бил на улица в града и сипел обиди по

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

>