Изключиха Нинова от БСП, но спорът кой ще регистрира партията за изборите продължава (Обзор)

01.09.2024 22:00 Весела Бачева
Корнелия Нинова поздравява симпатизантите си пред погледите на Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев, а полиция заварди партийната централа.
Временното ръководство начело с Атанас Зафиров обяви, че участието в други подписки ще е провокация.
Социалисти се събраха в подкрепа на Нинова на “Позитано”.

Бившата лидерка отказа да подпише пълномощно на временния си наследник Зафиров, а изключеният заедно с нея Георги Свиленски обяви, че те започват да събират подписи за вота

Корнелия Нинова вече не е член на БСП. След 8 г. начело на партията тя бе изключена с решение на Националния съвет в неделя. Но даде да се разбере, че за нея битката не е приключила и ще продължи покрай регистрацията на БСП за участие в изборите, тъй като отказа да подпише пълномощно на Атанас Зафиров. В отговор временното ръковоство на “Позитано” обяви, че ще сезира прокуратурата, ако тя или хората ѝ се опитат да регистрират партията за изборите.

Така може да се окаже, че БСП ще тръгне към изборите с две подписки за регистрация.

Изключването на Нинова става от третия път,

след като на предишни две заседания на пленума имаше искания за това, но те бяха спирани от временното ръководство на партията. Накрая Националният съвет задължи Изпълнителното бюро да предложи мерки за наказание на бившата лидерка и хората ѝ и това се случи в неделя.

Сутринта преди заседанието пред “Позитано” 20 се събраха привърженици на Нинова. Те протестираха срещу новото ръководство и в защита на екслидерката. Стигна се до сблъсъци и централата бе завардена от полиция.

Решението на пленума за изключване на Нинова беше подкрепено със 105 гласа “за”, 16 “против” и 4 “въздържали се”. Заедно с нея от партията бяха изключени Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Вотът е бил поотделно за всеки от четиримата, но гласовете са били почти едни и същи, като е имало и прегласуване. Изключените обаче обявиха решението за неправомерно, тъй като според тях не е имало кворум, а преброителите са манипулирали резултата. Ръководството отрече това.

Седем са мотивите, с които Изпълнителното бюро е предложило Нинова и тримата ѝ приближени за най-тежкото партийно наказание. Сред тях е неизпълнение на решението на тясното ръководство от кой район да влезе в парламента тя, както и Георги Свиленски. Нинова влезе от Благоевград, като така отстъпи депутатско място на бившия лидер на младежкото СДС и шеф на кабинета ѝ като министър на икономиката в правителството “Петков” Калоян Методиев.

Сред другите обвинения към Нинова и приближените ѝ депутати са, че

уронват престижа на партията с “публични лъжливи изявления за извършен преврат”,

че саботират регистрацията на БСП за изборите и др.

По-рано през деня Нинова отказа да изпълни решение на Националния съвет да издаде пълномощно на временния председател на партията Атанас Зафиров, за да я представлява той и да може да разпише документите на партията за участие в изборите и листите за депутати.

Пленумът настоя тя да оттегли пълномощните, които даде за това на Георги Свиленски и Иван Ченчев. Преди седмица лидерката в оставка оттегли подписа си от пълномощното на юрисконсултката на партията Аглика Виденова и даде такива на приближените си депутати. Така сега Свиленски и Ченчев са тези, които могат да подадат документите на БСП за участие в изборите.

Отказът на Нинова да спази решението на Националния съвет за пълномощното бил посрещнат много бурно, с викове и освирквания, разказаха присъствали на заседанието. И тъй като ѝ било напомнено, че винаги е казвала, че държи да се спазва уставът, тя обяснила: “Не оспорвам устава и решението на Националния съвет Атанас Зафиров да бъде изпълняващ функциите, така че уставът е спазен. Но уставът не казва на кого да се дава пълномощното.” И допълнила, че няма доверие на новото ръководство. Но декларирала, че е готова да подпише субсидията, за да няма трусове за партията. Именно заради споровете кой представлява БСП партията не е получила последния транш от държавната субсидия и няма пари дори за заплати в централата.

След като бе изключена, Нинова излезе пред централата при симпатизантите си, които я посрещнаха с бурни овации и прегръдки. Тя определи случващото се като абсурд и юридически прецедент. Напомни, че е подала оставка, и обяви, че тя може да бъде констатирана от конгрес. Предложи такъв да има на 29 септември, но само 25 от членовете на пленума я подкрепиха. “Отказаха да свикаме конгрес и да ме пуснат, а в същото време

ще ме държат тук заложник да им узаконявам беззаконията

Е как да стане това”, коментира Нинова.

Пред медиите пък тя отрече вариант да блокира регистрацията на БСП за изборите в ЦИК. “Със сигурност ще има регистрация на БСП, а дали ще има някоя друга листа, питайте тези, които ще го направят”, обясни и Георги Свиленски. Събирането на подписите започвало от понеделник. А на въпрос кой ще отиде да подаде документите, те отговориха: “Който има актуалното състояние, в което пише кой представлява партията”. Според регистъра на политическите партии в Софийския градски съд до тази неделя това беше Нинова.

Ако тя или упълномощените от нея Свиленски и Ченчев пробват да регистрират БСП в ЦИК, вътрешнопартийните борби може да стигнат и до прокуратурата, даде знак пък временното ръководство на партията. “Декларациите, които чуваме от нейна страна, че въпреки всичко листите и партията ще бъдат регистрирани, са тежка провокация към цялата партия и решенията на нашите колективни органи. През медиите се обръщам към всички български социалисти - да бъдат наясно, е всякакво

участие в подписки и листи на хора, изключени от партията, ще се счита за провокация

към партията и ще бъде нелегитимно. Ако такъв ход бъде предприет, особено след решението за изключване от партията, ние ще сезираме компетентните органи и българската прокуратура”, каза временният председател Зафиров.

Подписват с още 20 за лявото обединение

Във вторник БСП ще подпише коалиционно споразумение с 20 леви формации за съвместно явяване на изборите. Разговорите за лявото обединение започнаха от първия ден на временното ръководство начело с Атанас Зафиров. Вече повече от два месеца БСП води преговори с леви и патриотични формации, а работни групи пишат обща програма.

“Всичко, което се случва в БСП, освен за удовлетворяване на лични нездрави амбиции има и още една по-голяма и сериозна цел, а именно - осуетяване консолидацията на левицата, саботаж на лявото обединение и в крайна сметка слабо представяне на изборите”, обяви Зафиров. И обясни, че изключването на Нинова и хората ѝ имало за цел да даде ясен сигнал към партийните членове и коалиционни партньори, че БСП е решена на обединение и този път е “неотменим”.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>