Изключиха Корнелия Нинова и още трима от БСП

01.09.2024 15:33

Корнелия Нинова вече не е член на БСП. След 8 г. начело на партията, тя бе изключена с решение на Националния съвет. То бе подкрепено със 105 гласа "за", 16 "против" и 4 "въздържали се".

Заедно с нея изключени от партията са и Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Те са гласувани поотделно. И за тях тримата вотът е бил почти същия като за бившата лидерка, като за всеки е имало и прегласуване. Четиримата напускат и парламентарната група.

Седем са мотивите, с които Изпълнителното бюро е предложило Нинова и тримата й приближени за изключване. Сред тях е неизпълнение на решението на тясното ръководство от кой район да влезе в парламента тя, както и Георги Свиленски. Нинова влезе от Благоевград, като така отстъпи депутатско място на бившия лидер на младежкото СДС и шеф на кабинета й като министър на икономиката в правителството "Петков" Калоян Методиев.

Сред другите обвинения към Нинова и приближените й депутати са, че уронват престижа на партията с "публични лъжливи изявления за извършен преврат", че саботират регистрацията на партията за изборите и др.

След решението за изключването им четиримата излязоха пред централата и бяха срещнати с бурни овации от поддръжниците си, събрали се в тяхна подкрепа пред червената централа.

Според изключените решението е неправомерно, тъй като не е имало кворум, но преброителите са манипулирали резултата. След това още трима души са подали оставки като членове на Националния съвет.

Нинова отрече вариант да блокира регистрацията в ЦИК на БСП за изборите. "Със сигурност ще има регистрация на БСП, а дали ще има някоя друга листа, питайте тези, които ще го направят", каза Свиленски. На въпрос кой ще отиде да подаде документите те отговориха: "Който има актуалното състояние, в което пише кой представлява партията". Това е Корнелия Нинова, която преди дни упълномощи Свиленски и Ченчев да представляват партията. Именно те двамата ще се занимават с регистрацията и листите. Събирането на подписите започва утре.

"Вижте какъв е абсурдът - аз съм подала оставка и искам да напусна, а те искат да ме махнат. Редът е да свикаме конгрес и той да реши да ме махнат. Те отказаха вътре да свикаме конгрес, за да се приключи този процес и аз да приключа окончателно. Отказаха да свикаме конгрес и да ме пуснат, а в същото време ще ме държат тук заложник да им узаконявам беззаконията. Е как да стане това", коментира Нинова.

"Аз съм член на БСП от 35 години и няма как да бъда кандидат за народен представител от друга листа. Ако съм кандидат въобще, това ще бъде от БСП", каза Свиленски.

По-рано днес Нинова отказа да изпълни решение на Националния съвет да издаде пълномощно на временния председател на партията Атанас Зафиров, за да я представлява той и да може да разпише документите на партията за участие в изборите и листите за кандидат-депутати.

Сутринта преди заседанието на пленума пред централата на "Позитано" 20 се събраха привърженици на Нинова. Те протестираха срещу новото ръководство на партията и в защита на бившата лидерка. Стигна се до сблъсъци и централата бе завардена от полиция.

Симпатизантите й изчакаха Нинова до края на заседанието, а след като тя бе изключена я посрещнаха с викове и прегръдки.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>