Напрежение на "Позитано": Полиция пази централата, протест в защита на Нинова (Видео, снимки)

01.09.2024 10:44
Напрежение пред централа на БСП СНИМКИ: Георги Палейков
Симпатизанти на лидерката в оставка Корнелия Нинова протестират пред сградата в нейна защита, докато вътре се очаква Националният съвет да вземе решение за наказанието й

Полиция пази централата на БСП, след като на "Позитано" 20 е напрегнато днес. Симпатизанти на лидерката в оставка Корнелия Нинова протестират пред сградата в нейна защита, докато вътре се очаква Националният съвет да вземе решение за наказанието й - изключване или 1 г. без право да заема постове и да се кандидатира за такива.

За наказание са предложени и приближените на Нинова, сред които Георги Свиленски и Иван Ченчев, които дойдоха в централата по-рано.

Самата централа е облепена с плакати "БСП без Нинова и Методиев", които привържениците на бившата лидерка започнаха да късат. Те от своя страна носят лозунги в нейна подкрепа.

Самата Корнелия Нинова излезе при хората.

Моля да се успокоите, да няма напрежение, благодаря ви, че сте тук, и то спонтанно. Благодаря, че сте тук, искам да сте спокойни, обърна се тя към събралите се недоволни социалисти.

Тя обяви, че е внесла предложение в дневния ред на Националния съвет - да се свика спешно конгрес на 28 септември.

Този конгрес може да даде енергия на партията, може да даде стимул за кампанията. Може да даде сигнал за единство вътре в партията, както и да констатира моята оставка, за да приключи процеса по оставката ми. Докато конгресът не го констатира, той не е приключил, обясни Нинова.

На второ място - бъдете спокойни, че каквото и да се случи, ще регистрираме партията за избори с листи на хора от БСП, предложени от вас, от структурите в страната, обърна се тя към хората пред централата.

Няма да позволим партията да не се яви на избори заради лични амбиции на 5-6 човека, които решиха, че могат да я узурпират, без да е приключил процесът по моята оставка. Няма да стане това. Бъдете спокойни за БСП, няма да допуснем това, обеща Нинова.

Трето, знаете, че в безсилието, омразата, реваншизма днес ръководството - старо/ново, иска нашето изключване. Изпълнителното бюро го внася в Националния съвет и има такава точка. Ние сме тук, за да покажем, че не ни е страх от това и да им помогнем да вземат поне веднъж уставно решение, защото, за да ни изключат, това трябва да стане в наше присъствие. Сега ги чакам да видя - събраха ли смелост тия заешки сърца този път, коментира още лидерката в оставка за бившите си заместници.

Как се постига обединение на лявото с изключване на хора от БСП, това е имитация на обединение, разделение вътре в БСП, с амбиция да обединяваш всички леви в България, попита Нинова.

Според нея решението е свикване на конгрес и решаване окончателно на този въпрос, искаме да се спази устава и закона.

Тези вътрешни битки винаги водят до загуба на доверие, затова трябва да намерим разумен изход - конгрес на 28 септември, приемане на оставката и отваряне на пряк избор за нов председател. Моето най-голямо притеснение е да не се търгува партията, завърши Нинова.

Очаквайте подробности.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>