Три начина да си хванеш гадже

01.09.2024 03:00 Юми Реджеб
Снимки: Freepik.com

Връзката с човек, който не е ваш тип, може да се окаже успешна

В повечето развити страни по света средната възраст за задомяване надхвърля 30 години. Същевременно над половината бракове завършват с развод. Раждаемостта в глобален план пък е на най-ниското си ниво в историята. Две трети от младите мъже и една трета от жените на възраст между 18 и 29 години се чувстват самотни. Все повече хора съобщават, че изпитват трудност да създават близки отношения. Всичко това сочат статистиките през последното десетилетие.

Днес флиртът не е това, което беше. И при него има тенденции, повлияни от фактори като дистанцирането между хората, интернет, еманципацията и социалния прогрес като цяло. Вместо строги “роли” за мъжете и жените вече разполагаме с много повече свобода, което вкарва запознанствата в едно съвсем ново измерение. Всички ние имаме избор дали и с кого да се срещаме. За разлика от миналото, когато връзките са били основно необходимост и социална конструкция.  Има три тренда при опознаването, които набират все по-голяма популярност сред все още необвързаните.

 1. Контрасрещи

 Да отидете на контрасреща означава буквално да излезете с някой, който не е ваш тип. Или иначе казано - да разширите хоризонта си и да противоречите на обичайния си вкус.

Да имате предпочитания при търсене на интимен партньор, е съвсем нормално. Понякога обаче това ограничава възможностите за запознанства и намалява шансовете да срещнете потенциална половинка.  Първото впечатление невинаги дава яснота.   Ако обикновено забелязвате основно физически характеристики, е добре да се отворите към повече възможности. Външните дадености ще се променят с времето, но ценностите и характерът на човека ще останат. Емоционалната връзка, убежденията и взаимността влияят на физическото привличане към някого.

Да излизате с човек, който не е ваш тип, може да ви помогне да осъзнаете, че това, което искате, не е непременно онова, от което имате нужда. Вероятно е да получите нов поглед върху живота и връзките или дори да се отдадете на дейности, храни или хобита, които обикновено бихте пренебрегнали.

 2. Микрофлирт

“Микрофлирт” е сравнително нов термин, който описва свалка по фин, не толкова очевиден начин. Обикновено се прилага, за да разберете дали другият човек е заинтересован, без да показвате явен интерес. Целта е да избегнете разочарованието при липса на ответен отговор.

Този подход става все по-разпространен и е естествен резултат от “гоустинг” тенденцията (безследно изчезване след дълга комуникация - б.а.). Благодарение на нея хората са по-предпазливи и не се впускат сляпо в нови запознанства. Някои примери за микрофлирт са забелязване на малки, фини промени в езика на тялото, когато другият човек е наоколо, или проява на защита към него. Тази безобидна форма на флирт е отлична, ако искате да се предпазите от отхвърляне.

 3. Бавно опознаване

 В света на модерните технологии и социални мрежи хората често се чувстват пренаситени от непрекъснатата комуникация и бързите решения. Slow dating (бавни срещи - б.а.) е алтернатива, насърчаваща осъзнато и внимателно изграждане на връзки. Много хора откриват, че този подход води до по-задоволителни и устойчиви отношения, защото се основава на дълбока емоционална и интелектуална съвместимост.

Бавното опознаване акцентира върху качеството. То включва отделяне на време, за да вникнете в някого в дълбочина, преди да се впуснете във връзка. Хората, които го предпочитат, инвестират в смислени разговори и споделени преживявания. Те целят да изградят здрава основа за дълготрайни отношения.

Светът на запознанствата непрекъснато се променя и развива. Ясно е, че определени актуални събития оказват реално влияние върху това, което хората търсят в срещите и връзките като цяло. Въпреки това не всички промени са лоши.

Забавянето в задълбочаването на отношенията позволява на двойките да опознаят по-добре себе си и партньора си и да развият стабилна основа на доверие и разбирателство, преди да предприемат следваща по-сериозна стъпка.

Други от Възход и падение

Защо Новак Джокович пее "Луда по тебе" (Видео)

Ако се питате как и защо Новак Джокович се запали по "Луда по тебе", отговорът всъщност не се крие в сръбския първоизточник на песента - Лепа Брена. А във филмова продукция със сериозна българска

Ново 2 в D2 - Дичо се връща, но и вокалът Радо остава

Бандата ще записва новите си парчета и с двамата D2 отново правят концерти с Дичо, но остава и сегашният вокал на бандата Радостин Василев. Музикантите се събраха на открита сцена в Борисовата

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

>