Мед, авокадо, зехтин - всичко в кухнята може да ви разкраси

01.09.2024 01:00 Анатолий Попов
Натурална грижа за кожата и косата с лесни и ефективни рецепти Снимки: Пекселс

Натурална грижа за кожата и косата с лесни и ефективни рецепти

В днешния свят, когато сме изложени на многобройни химикали и синтетични продукти, домашната козметика се превръща в популярна алтернатива за тези, които искат да се грижат за кожата и косата си по естествен начин. Освен че са безопасни, продуктите, направени вкъщи, предоставят и удоволствие от създаването на нещо лично и специално за вашата красота.

Домашната козметика има много предимства, като най-важното е, че вие сами контролирате какви съставки ще използвате. Същевременно натуралните продукти са богати на витамини, антиоксиданти и есенциални мастни киселини, които подхранват и подобряват състоянието на кожата и косата. Те не дразнят кожата и не причиняват алергии. Бюджетът ви значително ще намалее. Продуктите, които се предлагат в магазинната мрежа, са доста скъпи и винаги има риск да не са подходящи за вашия тип кожа или коса. В домашни условия може да адаптирате рецептите според специфичните си нужди.

На една ръка разстояние

Кухнята ви е истинска съкровищница, когато става въпрос за приготвяне на домашни козметични продукти. Кокосовото масло например е идеално за хидратиране на кожата и косата. То е богато на мастни киселини и има антибактериални свойства, които го правят подходящо за грижа за суха кожа и напукани устни. Медът е истински природен дар, защото има антисептични и хидратиращи свойства и е чудесен за приготвяне на маски за лице и балсами за устни. Авокадото е богато на витамини и мастни киселини. Използвайте го за подхранване на суха кожа и коса или като основа за кремове. Известен със своите успокояващи и овлажняващи свойства, алое вера гелът е перфектен за лечение на изгаряния, обриви и раздразнена кожа. Богати на протеини са и яйцата. Маските с тях ще направят косата ви здрава, блестяща и ще подобрят нейната структура. Зехтинът е естествен овлажнител. Богат е на витамин Е и антиоксиданти, които помагат за поддържането на здрава и мека кожа. Сода бикарбонат може да използвате за ексфолиация и дълбоко почистване на кожата, както и за избелване на зъбите. Със сигурност не сте подозирали, но овесените ядки са прекрасен натурален ексфолиант, който успокоява и омекотява кожата. Подходящи са за чувствителна кожа и може да ги използвате и в маски. Всички знаем, че краставиците съдържат високо количество вода и витамини. Те хидратират и освежават кожата отлично и са особено полезни за зоната около очите.

Ето няколко лесни и ефективни рецепти, които може да опитате у дома.

Хидратираща маска за лице с авокадо и мед

Съставки: 1 зряло авокадо, 1 с. л. мед

Начин на приготвяне: Смачкайте авокадото и го смесете с меда до получаване на гладка паста. Нанесете върху чиста кожа и оставете да действа 15-20 мин. Изплакнете с хладка вода.

Тази маска дълбоко хидратира кожата, като я оставя мека и гладка. Медът има антисептични свойства, които помагат за почистване на порите и предотвратяване на акне.

Балсам за устни с кокосово масло и пчелен восък

Съставки: 1 с. л. кокосово масло; 1 с.л. пчелен восък; 1 ч. л. мед.

Начин на приготвяне: Разтопете кокосовото масло и пчелния восък на водна баня. Добавете меда и разбъркайте добре. Изсипете сместа в малко бурканче и оставете да се охлади и втвърди.

Този балсам хидратира и предпазва устните от напукване, оставяйки ги меки и гладки.

Подхранваща маска за коса с яйца и зехтин

Съставки: 2 яйца, 2 с. л. зехтин.

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата и добавете зехтина. Нанесете сместа върху косата, като се концентрирате върху краищата. Оставете да действа 30 мин, след което измийте обилно с шампоан.

Яйцата подхранват косата с протеини, които укрепват косъма, докато зехтинът я хидратира и ѝ придава блясък.

Успокояващ гел за лице с алое вера

Съставки: 2 с. л. алое вера гел, 1-2 капки етерично масло от лавандула.

Начин на приготвяне: Смесете алое вера гела с етеричното масло. Нанесете върху лицето и оставете да попие. Този гел е идеален за използване след слънчеви бани или при раздразнена кожа.

Този гел е идеален за успокояване на раздразнена кожа, хидратира и осигурява усещане за свежест. Лавандуловото масло помага за намаляване на зачервяването и възпалението.

Скраб за тяло с кафе и кокосово масло

Съставки: 1 ч. ч. смляно кафе; 1/2 ч.ч. кокосово масло (разтопено); 1/4 ч.ч. захар (по желание)

Начин на приготвяне: Смесете кафето и захарта в купа. Добавете разтопеното кокосово масло и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Нанесете скраба върху влажна кожа с кръгообразни движения, като се концентрирате върху сухите зони като коленете и лактите. Изплакнете с топла вода.

Кофеинът от кафето стимулира циркулацията на кръвта и помага за намаляване на целулита, докато кокосовото масло хидратира кожата, оставяйки я мека и подхранена.

Внимание!

Когато използвате домашна козметика, е важно да бъдете внимателни, за да избегнете нежелани реакции. Винаги правете тест за алергия, преди да използвате продукт, който сте създали у дома. Нанесете малко количество върху вътрешната страна на лакътя или китката и изчакайте 24 часа, за да видите дали има зачервяване, сърбеж или други нежелани реакции. Някои често срещани алергени включват етерични масла, ядкови масла и пчелни продукти.

Задължително разреждайте етеричните масла. Никога не ги използвайте директно, тъй като могат да причинят дразнене, изгаряния или алергични реакции. Общото правило е да се разреждат с базово масло (кокосово, зехтин или жожоба). Пропорцията обикновено е 2-3 капки етерично масло на 1 чаена лъжичка базово масло. Някои етерични масла, като тези от лимон, лайм, бергамот и грейпфрут, могат да причинят фоточувствителност – повишена чувствителност на кожата към слънчева светлина. Ако са в продуктите за лице или тяло, избягвайте излагане на слънце за няколко часа след нанасяне или ги използвайте само вечер.

Изборът на базови масла също е от важно значение. Кокосовото масло не се препоръчва при кожа с акне, защото бързо запушва порите на кожата. За мазна или проблемна кожа подходящи са по-леките масла като жожоба или гроздово.

Ако използвате медикаментозно лечение за кожни проблеми, например ретиноиди или кортикостероиди, консултирайте се с дерматолог за домашната козметика. Внимавайте също как я комбинирате с други продукти. Има съставки, които могат да взаимодействат помежду си и да предизвикат раздразнения. Домашните козметични продукти, особено тези без консерванти, имат по-кратък срок на годност от комерсиалните. Винаги ги съхранявайте в чисти, плътно затварящи се бурканчета или шишенца и в хладилник, ако е необходимо. Уверете се, че всички инструменти и съдове, които използвате при приготвянето на козметиката, са добре почистени и дезинфекцирани, за да избегнете замърсяване с бактерии или плесени.

Други от Възход и падение

На 27 октомври рожден ден имат

Иван Несторов-Амебата, музикант, съсобственик на “София Мюзик Ентърпрайсиз” Нико Тупарев, телевизионен продуцент Проф. Атанас Атанасов, композитор и педагог Ивайло Алексиев

Георги Парцалев никога не е награждаван - нито в театъра, нито в киното

След четири години в Медицинската академия той е изключен - не е благонадежден, баща му бил кулак Георги Парцалев е актьорът, превзел по най- категоричен начин три от върховете в българското сценично

Много пот, 50 млн. евро и руска годеница през рекордната година за Яник Синер

Италианският тенисист, който е №1 в света, има и брат, роден в Русия Зиглинде и Ханспетер Синер работели заедно в планинската хижа “Фондовале” до Болцано - тя като сервитьорка

Евелин Костова стана майка за втори път: Още една мечта се сбъдна! (Снимка)

Актрисата Евелин Костова е родила своята втора рожба. Това сподели самата тя в инстаграм профила си.  "Захара дойде директно от "Мечтите". Според Ивайла това е мястото

Актьорите секссимволи пробиха със сериали, и след 40 г. още са най-харесвани

“Мъжествено секси”, “Уникална снимка! Направо ти спира дъхът”, “Харизматичен”, “Знаеш как да привлечеш женското внимание”. Такива и още много други горещи коментари оставят почитателки под топлес

>