Времето през септември: Два дни дъжд и после идва слънце за море

01.09.2024 07:00
През септември ще е топло и приятно - идеално за разходки. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Средно 2-3 градуса по-топло от нормалното ще е през септември. Валежните дни обаче ще бъдат под климатичната норма, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните. Ще има много слънчеви часове и повечето дни ще са подходящи за морски и планински туризъм. В средата на месеца има условия за чести сутрешни мъгли.

Средните климатични максимални температури за септември са между 23 и 28 градуса , а средните минимални - между 11 и 16 градуса.

Това прогнозира шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Месецът ще започне с валежи главно в Северна България. Интензивни дъждове с гръмотевици се очакват в Добруджа и по черноморското ни крайбрежие. На 3 и 4 септември обаче слънцето се завръща с максимални температури от 30 до 35 градуса. Слаби валежи се очакват на 7 септември.

По-динамично време със силни дъждове в западните и северните райони се очаква в периода от 8 до 12 септември.

Сухо ще е в средата на месеца

На 13-и и 14-и утрините ще са свежи с условия за краткотрайни мъгли. Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове над Черноморието, а след пладне над планините, но без валежи. Дневните температури ще достигат стойности от 25 до 30 градуса.

Към 17-и - 19-и от северозапад ще проникне свеж въздух и дневните температури

ще се понижат чувствително под 25 градуса

По-интензивни валежи в западните и северни части от страната ще има около 19 - 20 септември.

През третата десетдневка ще има повече слънце.

В периода от 22 до 28 септември над цялата страна ще бъде предимно слънчево. Дневните температури ще достигат 25-29 градуса. Валежи и захлаждане с есенни температури се очакват от 30 септември и в началото на октомври.

Месецът ще започне със слаба геомагнитна активност. В периода от 18-и до 20-и се очаква

повишаване на геомагнитната активност

и слаби магнитни бури в полярните зони.

До края на месеца земното магнитно поле ще се успокои и ще бъде спокойно. Слънчевата активност ще бъде ниска.

През септември става преходът от лято към есен. Астрономическата есен настъпва на 22 септември в 15,43 ч. Денят чувствително намалява и в края на месеца нощта има превес - 12 часа и 12 минути, а денят е дълъг 11 часа и 48 минути.

Най-често през този месец преобладава антициклоничният тип време - предимно слънчево и топло. Температурите са с около 4,5 градуса по ниски от тези през август и най-често максималните температури са между 23 и 28 градуса. Въпреки по-късия ден слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно. При пренос на въздушни маси от юг в равнинната част на страната са измервани доста високи температури - между 36 и 41 градуса. Най-топло през септември е било в Русе, Ловеч, Кнежа - 42 градуса. По морския бряг, където се чувства разхлаждащото влияние на морето, най-високите температури достигат до 32-36 градуса. В София абсолютната максимална температура за септември е 35,5 градуса, измерена през 1994 година, в Пловдив през 1987 година са отчетени 37 градуса, а в Плевен през далечната 1946-а 40,8 градуса.

Септември е един от най-сухите месеци. Нормалната сума на валежите е в рамките 25 - 50 литра на квдратен метър, в планинските райони до 70- 80. Има и изключения - например през годините: 1924, 1930, 1973, 1983, 1999, 2005 месечната сума е няколко пъти над нормата. Макар и малко вероятни, през септември също се случват наводнения. През 1983, 1999, както и през 2003 година на места в Източна България падналите интензивни дъждове нанасят щети на земеделието и инфраструктурата. През 2004 в края на месеца между 25-и и 27-и в почти цялата страна има силни гръмотевични бури, проливни валежи, а в отделни райони пада и градушка. Във Варна ледените зърна нанасят щети по автомобилите. 2005 година също се отчете с наводнения, като най-големи щети имаше по Северното Черноморие. В района на Шабла за три дни в края на месеца сумата на валежа беше около 300 литра на квадратен метър, или около 2/3 от годишната норма.

Други от От страната и света

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

>