Георги Лозанов: На политическия пазар има само стоки “втора употреба” и ментета

01.09.2024 08:00 Паола Хюсеин
Георги Лозанов

- Г-н Лозанов, май нещо ново се случва в съвременната ни история - досега все учителите бяха обвинявани за лошото образование. Тези дни обаче стотици се надигнаха във фейсбук в тяхна защита след закона, който забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище. “Възраждане” разпространи и списък с имена на учители и предметите, по които те преподават. Освен възмущението на обществото не е ли редно държавата да реагира срещу насаждането на омраза и подбуждането към агресия?

- Трябва, разбира се, за да има справедливо възмездие за руското партийно прокси, което извърши покушение върху човешкото достойнство и професионалното име на български учители.

Вълната на защита се вдигна, защото те са напълно невинни, включително и по приетия закон, тъй като никога не са пропагандирали нетрадиционна сексуална ориентация и никой не е в състояние да посочи и един подобен пример.

А учителите протестират срещу закона именно защото забранява нещо, което те не правят, и така фактически ги набеждава. Надявам се, че прокуратурата, която се е самосезирала по случая, ще подведе Костадинов и сие освен за подбуждане към насилие и за престъпление против личността в частта “злепоставяне”.

- Навремето СЕМ отне лиценза и спря тв “Ден” за реч на омразата. Но какво да направи държавата?

- Политиците в парламента, както е известно, закон не ги лови, единствените, които могат да ги спрат, са избирателите. Ако не от съпричастност към жертвите им, то поне с мисълта, че може да са следващите, колкото и невероятно да им изглежда в момента. Да припомня например, че много малка част от евреите в Германия са допускали, че Хитлер ще дойде на власт, а когато идва, много малка част от тях са вярвали, че въобще е възможно да им се случи това, което става в Кристалната нощ и след нея в “лагерите на смъртта”.

- Що за закон е това и защо беше нужна тази поправка, забраняваща нещо, което не съществува? В същото време основните принципи на закона за предучилищното и училищното образование са хуманизъм, толерантност и недопускане на дискриминация.

- Наивно е да се мисли, че “Възраждане” могат да се интересуват от нещо друго, освен от формирането на антизападно про-Путиново мнозинство в българското НС. И този път го постигнаха, като принудиха депутатите от популистки страх да гласуват празен закон, пряко пренесен от Русия. Големият им пробив е, че привлякоха и политици, които се заявяват като евроатлантици. Това им даде кураж веднага да предложат следващия любим закон на Путин - за чуждестранните агенти, който вече ще даде основания за същински “лов на вещици”. Той е насочен преди всичко срещу организациите от гражданския сектор, които при авторитарна власт и олигархически бизнес са последната защита на гражданите. Затова Путин първо тях ги подгони под претекст, че са финансирани от чужбина, като че ли има откъде другаде по време на диктатура.

Чуждестранните агенти на Путин у нас ехидно подмятат: щом твърдите, че сме такива, значи вие се нуждаете от този закон, за да ни разобличите. Сякаш тяхната подкрепа не е конспиративна, за разлика от гражданските организации, които публично се отчитат до лев. Или пък другата мантра: същия закон го има и в САЩ. Сякаш там не е приет за информация на гражданите кой от каква позиция им говори, за разлика от Русия, където е приет, за да може властта по-лесно да се разправи с критиците си в гражданския сектор.

- Такъв тип ограничения, каквито бяха включени в образователния закон, има в Унгария, Словакия и Полша, а в Русия съществува закон, който забранява всички дейности за защитата на ЛГБТИ общността не само в училищата, но и в цялата държава. Какво означава да сме част точно от тази група държави?

- Означава, че кандидатстваме за членство в камерния клуб на “полезните идиоти” в ЕС, които подкрепят диктаторския режим на Путин и сами възпроизвеждат отделни негови черти. Впрочем със завръщането на Доналд Туск Полша напълно излезе от този клуб, а и в другите две централноевропейски страни ценностите на демокрацията са далеч по-дълбоко вкоренени, отколкото у нас. При тях няма исторически наложили се зависимости от Русия, които до днес се поддържат идеологически и корупционно. Все по-често имам повод с печал да предположа, че българският Орбан ще прилича не на унгарския, а на самия Путин.

- Какво означава нетрадиционна сексуална ориентация? В Стария завет всеки е имал по много жени и много деца, живял е над 120 години, докато с Христос светът научава за непорочното зачатие.

- Етикетът “нетрадиционна”, вкаран в закон, е предупредителен изстрел от страна на държавата, че всеки, който не е хетеросексуален, е второ качество.

Сексуалната ориентация съчетава природни и културни предопределености със свободата на избор и принадлежи изцяло на личната неприкосновеност. Държавата няма място в гащите на гражданите, освен тоталитарната, която гледа да се напъха навсякъде, включително и там. Хитлер праща хомосексуалистите по лагерите, а в България през комунизма са изправени на съд. По този повод градският фолклор носи една цветиста реплика на големия наш актьор Георги Парцалев: “Цялата Мара втасала, та опряхте до гъза на Парцалев”.

Подобна държавна агресия към сексуално различните не се дължи на някакво пуританство, каквото диктаторите ни най-малко не спазват в собствения си живот. Тя е част от присъщата им стратегия за упражняване на властта с посочване на враг. Без значение на каква основа - сексуална, расова, религиозна и пр.

Въпросът е мнозинството, като се настрои срещу стигматизираното малцинство, да се обедини около властта и приеме репресивните ѝ методи. И тъй като масовата ориентация, естествено, е хетеросексуална, много е удобно точно сексуално различните да бъдат предвидени “за отстрел”. Още повече че демокрацията на Запад с присъщия ѝ хуманизъм и толерантност защитава правата им, така че хейтът към тях лесно се насочва към “колективния Запад” въобще. И борбата с “джендърите”, каквото и да значи това, е първа “опорка” на руската пропаганда, пренесена у нас с тежестта на закон по инициатива на “Възраждане”.

- И все пак самият закон съществува и според правовата държава той трябва да бъде спазван, независимо дали ни харесва, или дали го познаваме. Какво ще се случи от 15 септември?

- Той ще бъде спазван, защото и без него липсва пропагандата, която забранява. Но вероятно ще нарасне речта на омразата на сексуална основа, въпреки че е забранена в други закони. А и несанкционираната от никого руска пропаганда, маскирана с митопоетично величаене на Дядо Иван със стара дата. Но се надявам, че законът на “Възраждане” стресна и тези учители, които не са си давали сметка каква пропаганда няма и каква има в нашите училища и ще възпитават децата като граждани на демократично западно общество. Само така в бъдеще можем и да станем такова общество.

- Досега - вече 4 години, България се затруднява да избере редовно правителство. Но защо е толкова трудно вече у нас да бъде създадено и служебно правителство? Какви и чии са интересите в едно служебно правителство?

- Служебното правителство е сложна и затова не много популярна властова фигура, при която хем си на власт, хем не си на взел властта. И трябва да се примириш, че си просто "резервна гума", необходима на страната само, за да стигне до следващото Народно събрание. Беше ясно, че подобно занимание е твърде постно за нашата винаги гладна политика и ще се появят изкушения. Както стана с президента Румен Радев, когото ситуацията дари с поредица от служебни правителства и той се опита чрез тях да коригира по свое усмотрение геополитическия профил на страната. Това предизвика спешни промени в Конституцията, които да ограничат възможността президентът в определен момент еднолично да решава съдбините на общността.

Конституционните промени обаче не бяха завършени, а кадровите не бяха започнати, когато се разпадна парламентарното мнозинство на "сглобката", заела се с тях. И сега служебно правителство трябва да се създава почти като в староанглийската поговорка какво трябва на булката: нещо старо, нещо ново, нещо назаем...

И пак е по-добре, защото правителството може да не е надпартийно, равно отдалечено, независимо и пр., но поне вече има двойна легитимност - партийна и президентска. Партийната е следствие от принадлежността на министър-председателя, в случая към ГЕРБ. Президентът от своя страна пък дава легитимност на правителството като си избира министър-председател, макар и по "домова книга", и като може да върне предложения му министерски състав, ако не му харесва.

Изглежда съвсем вероятно смяната на тримата министри от предишния кабинет на Главчев да е по волята на Радев. Вътрешният, защото се свързва с Пеевски, с когото президентът е в остър конфликт. Транспортният министър, заради спречкването им по повод освобождаването на директора на правителствения авиоотряд. А външния министър - в търсенето на фигура, която не е страна в геополитическите му разминавания с ГЕРБ. Защото служебното правителство в момента въобще не е ничие, а е на ГЕРБ и президента, и ако се справи прилично, нищо чудно да го припознаят постфактум.

- Ако купуването на гласове наистина е такава голяма обществена тайна, защо никоя партия не се опита да го спре или да оспори резултатите? То ли е причината изведнъж министърът на вътрешните работи да се окаже толкова важен пост или е в личното отношение към Калин Стоянов?

- Купуването на гласове за обществото може да е, но за институциите не е тайна. Как обаче една партия да оспори изборите: ако печели, няма причина, а ако губи, ще й кажат, че заради това го прави. Освен ако не намери неоспорими доказателства, което не по нейните възможности, а на МВР. И новият министър, за да свали от себе си подозренията, оставени от стария, трябва веднага да започне с разбиването на "търговските схеми" по места. В този смисъл постът му наистина е много важен, стига да си свърши работата професионално. А ако си затвори очите, става още по-важен, но вече заради съучастието си в престъпление, каквото е купуването и продаването на гласове.

Специално при Калин Стоянов пък професионалната роля далеч не съвпада с публичния му образ, защото в него се оглежда Делян Пеевски, придърпал го към себе си и с изявленията си. И дистанцирането от Стоянов, в което след ПП/ДБ и президента се включи и Бойко Борисов, се превърна в политически маркер за дистанциране от Пеевски. То бе предизвикано напоследък от скандалите в ДПС, за се превърне отново в "червена линия" за българските политици. Тя за първи път бе очертана от протестите ДАНСwithme през 2013-2014 и зад нея е използването на "мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби" според описанието, дадено от Ахмед Доган.

Тази линия обаче няма особен смисъл без насрещната - дистанцирането от "Възраждане", заело се активно да саботира членството ни в НАТО и ЕС и да внася диктатура от Москва. Защото двете червени линии в последна сметка са една и съща - пред вътрешно и външнополитическите поражения върху демокрация. Дистанцирането от Пеевски с неговия шумно огласяван евроатлантизъм започва да изглежда в интерес на Кремъл, ако води до сближаване с Костадинов.

- Предстоят избори, които все по-малко правят впечатление на избирателите, но все повече оставят нерешени важните проблеми в страната. Какво ще се случи на тях, каква е прогнозата ви?

- Не е оптимистична, защото все по-малко има кой да активира голямата група избиратели, носители на демократични ценности и очаквания, които си стоят вкъщи и гледат през прозореца с омерзение. Вместо от тях съдбините на общността се решават от клиентелистки ядра, които не се интересуват как се упражнява властта, а каква облага им предлага.

На политическия пазар има само стоки “втора употреба” или откровени ментета. Не знам кога, но ако на него не се появят нови интегриращи разкази, за които евроатлантизъм, върховенство на правото, порядъчност не са клишета, а са мотиви, ще дойде българският Путин и политическият пазар чисто и просто ще затвори, както стана в Москва.

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>