Доброволци разчистиха останките от изгорелия параклис във Вискяр планина

31.08.2024 19:10
Голям пожар горя над село Расник. Снимка: Архив

Група от доброволци от пернишкото село Расник, начело с кмета Валерия Любчова, започнаха акция по разчистването на останките от изгорелия параклис „Свети Апостоли Петър и Павел" във Вискяр планина. Това каза Любчова за БТА.

Припомняме, че преди дни пожар опустоши част от горския масив над населеното място и старинния храм, намиращ се там. По думите на кмета параклисът датира от 1500 г. Той отстои на три километра от селото, а мястото е специално за жителите на Расник, защото именно там отбелязват празника Петровден.

„Очакваме към нас да се присъединят и хора от съседното село Вискяр. В групата има двама майстори, които също работят. Те ще направят оценка на материалите, нужни за възстановяването на черквата. Важно е да не се прибързва със закупуването им, защото ще търсим начин да запазим доколкото е възможно автентичността на сградата", поясни кметът.

Любчова коментира, че към момента е започнало събирането на дарения за възстановяването на църквата, но все още няма регистрирана банкова сметка.

Доброволците от селото са пристъпили към разчистването на овъглените останки веднага след като огнената стихия е потушена.

„Целта ни е да започне работа по покривната конструкция на храма, за да се спаси преди зимата и дъжда. Основите и стените са здрави. Ще има нужда от нова подова настилка. Има свещници, но нямам представа дали ще останат", каза Любчова и допълни, че ще бъдат монтирани нови дървени врата и прозорци.

Кметът на Расник коментира, че ще търсят съдействие от хора с товарна техника, които да извозят унищожения материал. Ще е нужна и помощ за залесяването на опожарения горски терен.

Други от От страната и света

Разследват смъртта на пешеходка край Дупница, блъсната от шофьор, който избягал

Окръжна прокуратура - Кюстендил разследва смъртта на 49-годишна жена, блъсната от шофьор, който избягал.  На 16.09.2024 г. на път между селата Ресилово и Самораново, община Дупница

Откриха 14 000 кутии контрабандни цигари, скрити в бидони на Лесово (Снимки)

280 000 къса (14 000 кутии) контрабандни цигари в пластмасови бидони откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово при проверка на товарен автомобил

Вижте какво реши служебното правителство днес

Правителството одобри близо 1 млн. в. за ремонт на храм „Св. Иван Рилски" в Лондон Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г

Започна модернизацията на железопътния участък Волуяк – Петърч

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ)

Втори частник иска да вози пътници с влак

Засега все още никой от бъдещите конкуренти на БДЖ  не обявява дали ще има композиции по всички линии Втора частна компания иска да вози пътници с влак

>