В Сърбия: Пращаме скандално неподходящ посланик в София

31.08.2024 17:26
Зоран Джорджевич Снимка mod.gov.rs

Решението на сръбското правителство да поиска агреман за посланик в София за скандалния Зоран Джорджевич предизвика множество коментари и публикации в печата в Белград, съобщава БГНЕС.

„Белград вече е поискал агреман за Джорджевич и се чака официален отговор от България", съобщи местната телевизия N1. През август миналата година Сърбия поиска съгласието на Словения Джорджевич да бъде назначен като посланик на страната, но властите в Любляна отказаха да дадат агреман. „Словения отказа формално да даде съгласие Зоран Джорджевич да бъде назначен за посланик поради съображения за сигурност", написа тогава излизащият в Любляна вестник „Дело". Изданието подчерта, че „не е било възможно да се получи официална информация за проблема при отказа Джорджевич да получи агреман". Министерството на външните работи на Словения не коментира процедурата по издаването на агреман на ръководителите на дипломатическите мисии в Любляна, поясни изданието.

„Зоран Джорджевич е един от най-фрапиращите примери за катастрофалната кадрова политика на режима на управляващата формация на Вучич, Сръбската прогресивна партия /СПС/. Поради тяхното безразличие гражданите на Сърбия плащат високата цена за лошите кадрови назначения. В конкретния случай, за съжаление, мрежата от сръбски посолства по света се използва за подхранване на проблем, с който вече не знаят какво да правят и как да го решат. За съжаление, това показва пълния колапс на системата", каза депутатът от Зеления фронт Роберт Козма и подчерта: Вместо да гради професионални кадри в дипломацията СПС ни доведе дотам, че не се знае дали някой ще получи съгласието на страната домакин.

Според него „това е поредната обида за всички граждани на Сърбия, която им нанася режима". „Това още веднъж показва, че СПС не приема сериозно европейския път на Сърбия. Вместо да положи усилия да получи по-голяма подкрепа от страните от региона, които са членки на Европейския съюз за присъединяването ни към Европейския съюз, управляващата клика успява да обтегне отношенията, създавайки проблем с акредитацията на непрофесионален персонал за посланици", смята Козма.

Той припомни, че бившият министър /Зоран Джорджевич - бел.ред./ е преди всичко човек със съмнително образование, който не е бил квалифициран нито за министър на отбраната, нито за министър на труда и заетостта, нито за директор на пощите.

Според бившия дипломат Сречко Джукич, упоритостта на сръбското правителство да изпраща неприемливи кадри на един съсед от единия край на Балканите на друг съсед от другия край на Балканите е невероятна.

„Ако го изпратят в Република Тонго, някак ще се оправи, защото това е далечна страна, която не е нито близка, нито позна. По този начин, с човек, който е бил всичко в професионалния си живот, но никога дипломат, правителството се опитва да спаси кариерата на бивш министър на отбраната и някои други министерски задължения, без да се интересува от реакциите както на професионалната общност, така и на обществеността в Сърбия", каза Джукич пред „Данас".

„В крайна сметка на правителството не му пука. То винаги е твърдяло и е заставало с всички сили зад всеки един от служителите си, защитавайки го докрай, като абсолютно невинен, въпреки всички факти и предизвикателства. В крайна сметка така е, когато властта си мисли, че тя е всичко в държавата и обществото. В конкретния случай, когато техният човек не мина като посланик в Словения, сега се изпраща в България", каза още известният сръбски дипломат Сречко Джукич.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>