Детето, осиновено по време на пандемията, е най-съкровената тайна на Екатерина Захариева - иска да расте спокойно

31.08.2024 14:49 Румина Димитрова
Екатерина Захариева
Екатерина Захариева и съпругът Ангел (с оранжевата тениска) изкачиха Виа ферата “Мальовица” през 2022 г. с помощта на инструктори.

Горчив опит с болести в Индия я кара да повярва в аюрведа, тя пък научи Бойко Борисов да се води по ретроградния Меркурий

В работата обаче не оставя нищо на звездите

Перфекционист в работата си и вечно забързана към следващата среща - на пръв поглед предложената за следващ български еврокомисар Екатерина Захариева ще ви се стори от хората, които са твърде сериозни и доста сдържани. Но зад лицето, което си е изградила в професионален план, всъщност седи фина, чувствителна жена, която е страстен планинар и приключенец.

Завършила е право в Пловдивския университет. Специализирала е във висшето училище по администрация ЕНА в Париж, в Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) на Съвета на Европа и в Института по публична администрация в Дъблин.

За първи път влиза в изпълнителната власт през 2009 г. като заместник на Росен Плевнелиев. Тогава той е начело на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Когато през 2011 г. бе избран за президент, той я взе в екипа си като главен секретар.

Две години по-късно, когато Плевнелиев трябваше да съставя служебен кабинет, отново се спря именно на Захариева за вицепремиерския пост. Него тя съчета с този на министър на регионалното развитие и благоустройството. Начело на правителството бе Марин Райков. След края на мандата му тя се върна в президентството и стана началник на кабинета на Плевнелиев. Година по-късно Захариева отново бе начело на МРРБ и вице на служебния премиер Георги Близнашки. В края на 2015 г. стана правосъден министър.

А през 2017 г. в третия кабинет на Бойко Борисов тя пое поста на външен министър. За тази роля се оказа перфектно подготвена заради работата си при Плевнелиев, когото тя придружава при всички негови пътувания в чужбина. И още преди да стъпи във Външно, Захариева можеше да се похвали, че вече се е виждала и разговаряла с повечето световни лидери - Обама, Меркел, Гаук, европейските премиери и президенти, както и десетки лидери от Близкия изток, Азия и Африка. Отделно от това тя добре познава и тежкия държавен протокол,

умее да преговаря с политици и да поддържа непрекъснати международни контакти

Захариева свободно говори английски и немски език - два от трите работни езика на Европейския съюз.

Покрай натоварения график тя все пак успява да намери време и за хобитата си. По време на предизборни кампании в родния Пазарджик неведнъж е забелязвана да бяга в парк остров “Свобода”. Често я придружава и екипът, с който работи.

Друга нейна страст са ските. През 2019 г. тя участва в гигантския слалом на Купата на министъра на външните работи в Банско и взе трето място при жените.

Планината е любимото ѝ място за отдих и през останалата част от годината. Със съпруга ѝ - известния архитект Ангел Захариев, са страстни планинари. Женят се на 11 август 2006 година. А

в края на 2023 г. се разбра, че са станали родители

Захариеви осиновили дете по време на пандемията, като първо преминали през специален курс.

“Аз имам личен опит от такъв курс, защото аз съм осиновител. Беше по време на най-тежките условия на ковид. Аз бях впечатлена от професионализма. Беше онлайн, но отговориха на доста голяма част от въпросите, които лично аз имах и всеки осиновител, предполагам. Дори и за решението и преценката на органите след това дали да те впишат в регистъра, защото чисто формално може да отговаряш на условията - да нямаш заболявания, да имаш доходи, но психически да не си подготвен за тази стъпка”, обясни Захариева за осиновяването. Думите ѝ са от дебата по време на второто четене на промените в Семейния кодекс. Новите текстове в него забързват процедурата за осиновяване, но и облекчават условията, при които осиновените деца могат да търсят информация за произхода си. По подобни промени Захариева работи още като правосъден министър заедно с колежката си от ГЕРБ Деница Сачева - тя също е осиновител. Текстовете обаче така и не бяха приети тогава. През 2023 г. Сачева и депутатът от ПП-ДБ Христо Петров ги внесоха наново.

Извън това признание от трибуната на парламента Екатерина Захариева обаче е превърнала своето дете в най-съкровената си тайна. За да му осигури спокойствие и да расте спокойно.

Години преди да станат родители, семейство

Захариеви успяват да спасят и живота на жена в Индия

Двамата заминават на екскурзия там още докато са гаджета. Една седмица обикаляли с група, 3 седмици - сами.

“Без нищо да знаем, взехме един пътеводител. Бяхме на доста места - в Хималаите, при извора на Ганг. Тази страна и Хималаите са едно от най-красивите места, които съм виждала. Дъхът ти спира - ти си на 5000 м височина и над теб има още 3000. Наистина прекрасно и красиво място. Заради тази гледка си струва да се преживее всичко - и голямото ходене, и кислородният недостиг”, разказва пред “24 часа” през 2013 г. Захариева.

По време на пътуването обаче тя се разболява от малария. Но успява да спаси човек. “Това беше жената, която ни заведе там - беше болна от малария, спасихме ѝ живота, като я заведохме в болница посред нощ. Спах при нея в стая, пълна с комари. Не знам дали там съм се заразила, но след това се разболях и аз. Мъжът ми пък изкара амебна зараза. Бяхме в Ришикеш - град в подножието на Хималаите. Носехме торба с европейски лекарства, една седмица нищо не можа да го излекува. С две аюрведични хапчета всичко приключи”, разказва тя. Оттогава вярва в аюрведа медицината.

Интерес за Захариева представлява и астрологията. Именно тя е човекът, който първи предупреждава Бойко Борисов за лошото влияние на ретроградния Меркурий.

“Катя Захариева най ме тормози с това: “Идва ретроградният Меркурий”, разкри през 2016 г. Борисов при обяснението си защо се бави с обявяването на кандидат-президента на партията. Тогава това бе Цецка Цачева. С нея ГЕРБ не успя да спечели, но Борисов и до днес се води по фазите на планетата, за да прецени кога да обяви кандидатите си и дори съобразява изборите с нея.

Други от Възход и падение

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

Певецът Чарли Пут се ожени (Видео, снимки)

Изпълнителят Чарли Пут се ожени за дългогодишната си приятелка Брук Сансоун. 32-годишният хитмейкър сподели лично щастливата новина в профила си в Инстаграм. "Обичам те, Брук... винаги съм те обичал

>