Йотова: Дано нашият еврокомисар да не е просто чиновник

31.08.2024 14:20

„Още през 90-те години би трябвало да сме се разделили с това, на което сме свидетели", коментира вицепрезидентът  скандалите около имоти на ДПС

"Надявам се България да получи достоен ресор в бъдещия състав на Европейската комисия, така че да се повиши влиянието на България чрез нашия представител там".

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти днес, попитана за двете кандидатури на страната ни за еврокомисар. Йотова посочи, че споделя позицията на президента, че България е трябвало да излъчи номинации на две жени за поста.

По думите на вицепрезидента всеки еврокомисар е длъжен да отговаря за европейските политики, но практиката показва, че всяка една държава праща своя кандидат с оглед на своите национални приоритети.

Вицепрезидентът изрази очакване да се отчита и спецификата на България и на нашия регион. „Нека бъдещият еврокомисар да не бъде просто еврочиновник", изрази надежда Илияна Йотова.

„Димитър Главчев пое своята отговорност със смяната на вътрешния министър, който от своя страна има задачата да гарантира пълна прозрачност и нормалност на изборите. Това е и главната задача на служебния кабинет", заяви Илияна Йотова в отговор на въпрос за кадровите смени в МВР.

Попитана за напрежението и последните събития в ДПС, вицепрезидентът заяви, че казусът има няколко аспекта, един от които политически. По думите й процесът е тревожен в навечерието на изборите, когато има нужда от стабилност на политическите партии, защото това е залог за бъдещо стабилно управление.

„Още в началото на 90-те години би трябвало да сме се разделили с това, на което сме свидетели от вчера с навлизане в имоти и с начин на уреждане на обществени и на частни отношения в България", каза Йотова и допълни, че правоохранителните и правораздавателни органи трябва да докажат на българите, че могат да бъдат гарант за правова държава. Тя заяви още, че казусът има частноправен аспект.

Илияна Йотова призова за намиране на вътрешна стабилност в партиите. Освен случващото се в ДПС, тя коментира и БСП, като посочи, че започналият процес на обединение в левицата е изключително важен за България.

„Има нужда от лява алтернатива, от сериозно ляво присъствие в българския парламент, което е гарант за бъдещо стабилно управление", посочи вицепрезидентът.

Други от От страната и света

80-годишна даде над 15 хил. лева на мним полицай

Телефонна измама е била извършена вчера следобед в Балчик. 80-годишна жена е измамена, че на стационарния ѝ телефон се обажда служител на криминална полиция

Дрогиран мъж без книжка и с крадена кола едва не помете хора на тротоар в село Шейново

30-годишнен мъж без шофьорска книжка, седнал зад волана на крадена кола след употреба на наркотични вещества, установени с полеви тест, едва не помете хора на тротоар

Жена е жестоко осакатена след тричасов побой от ревност в Челопеч

Роза знае, че живее втори живот - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста „Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай

Загиналите летци Дункин и Димитров са правили 24 пъти упражнението, което ги уби

24 пъти са направили упражнението при което се разбиха и загинаха пилотите Венцислав Дункин и Петко Димитров. Това обясни пред Би Ти Ви министърът на отбраната Атанас Запрянов

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

>