Безсъние в “Бояна” около “Догленд” – уж само дресират любимци, но защо и през нощта?

31.08.2024 13:47
Страницата на “Догленд” вероятно скоро ще бъде изтрита, твърди Добромир Златев.

Пет институции съставят акт на собственика след 5-годишен тормоз върху съседите

Добромир Златев твърди, че от 2019 г. хотелът не работел, но продължава да има рекламна страница в интернет

Махнал само адреса по настояване на проверяващите

Една "кучешка драма" в иначе елитния столичен квартал "Бояна" от 5 години предизвиква съседски гняв и... безсъние. Институциите са атакувани с жалби за денонощен лай и тревоги за зарази от липсата на хигиена.

Хотел "Догленд" се рекламира в социалните мрежи, но собственикът твърди, че това е частен имот, в който той дресира само през деня кучета.

Няма логично обяснение за денонощния лай,

който обаче се чува откъм неговата къща.

Всеки отговор на държавна или общинска институция след десетките жалби на хората е един същи. На адреса в квартал "Бояна" няма "законно регистриран обект", но при проверките се установява, че в къщата има кучета, които не са на собственика Добромир Златев. Той пък обяснява, че "Догленд" като хотел отдавна не съществува, но се занимава с дресиране и социализиране на кучета.

Денонощният лай създава у съседите убеждението, че към животните не се прилагат "нормативните изисквания за хуманно отношение". В жалбите им може още да се прочете и безпокойството им за хигиената на улицата. Според тях няма канал за оттичане на водата след почистване на помещенията за кучета.

Къде се изхвърлят изпражненията на животните, които не са битов отпадък? Ако това става в контейнерите за смет, има опасност от заразни болести, питат хората в квартала.

И днес хотел "Догленд" има страница в интернет, с която рекламира предлаганите услуги, представени са снимки, цени и подробно разяснение за отглеждането на кучетата.

Престой за 24 часа струва 30 лв.,

в цената е включено меню, както и камери за видеонаблюдение. Кучета над 1-годишна възраст без изградени хигиенни навици се приемат само по изключение и за тях цената е 40 лв. на ден. Предлагат се услуги като козметика, фризиране, подстригване, къпане. На сайта е качен и стикер "Коректна фирма".

След проверка през 2021 г. от Столичната община - район "Витоша", е установено, че в двора на имота има три кучета, а в самата къща още около 10. Даден е срок, в който те да бъдат преместени, в противен случай ще бъдат наложени административни санкции. През същата година проверка на НАП констатира, че в имота не се извършва търговска дейност.

Разрешението за отваряне на хотел или пансион за домашни любимци се издава от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

След поредния сигнал Областната дирекция по безопасност на храните - София-град, на 31 юли 2024 г. прави проверка заедно с представители на Столичната община, Столичния инспекторат, 6-о РУ/СДВР и Главна дирекция "Фискален контрол". Установено е, че в обекта, рекламиран като хотел за кучета, са настанени 7 животни.

Извършена е идентификация на кучетата чрез четящо устройство (проверка на чиповете на домашните любимци). Пред проверяващите собственикът е заявил, че полага грижи за животните и стопанисва обекта с цел социализация, груминг и обучение на кучетата при дневния им престой.

От представените ветеринарномедицински паспорти на 5 от кучетата в обекта, е установено, че те са собственост на трети лица.

При справка в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните – ВетИС,

не са открити данни за регистриран хотел за кучета на адреса

За отглеждане и настаняване на животни в нерегистриран животновъден обект на Добромир Златев е издаден акт за установяване на административно нарушение.

Агенцията поддържа на сайта си актуален регистър на хотели за домашни любимци, където може да се провери легитимността на подобни обекти.

Хотелът "Догленд" продължава да се рекламира в социалните мрежи със собствена страница. "В нашия хотел ние гарантираме удобството на вашия домашен любимец, стриктна грижа за неговия режим, внимателното отношение към него и спазване на условията по договора. Добре дошли са кучета от всякакви породи", пише в описанието на хотела.

От качените на страницата снимки се виждат кучета в двора на къщата, има кадри със сглобяем басейн, в който плуват домашни любимци, а за спане им е осигурено малко помещение с няколко легла. Показаните на снимките условия категорично не отговарят на изискванията за създаване на хотели.

На интернет страницата вече е премахнат адресът на обекта. Потърсен за коментар, Добромир Златев потвърди, че му е направена проверка.

"Написаха акт, но реално хотел за кучета няма отдавна. Имах такъв от 2016 до 2019 г. Оттогава не предлагам такава дейност, информацията в интернет страницата е стара, снимките също, не съществува нито хотел, нито фирма "Догленд".

Проверяващи поискаха да махнем от сайта локацията, направихме го. Самата страница също ще падне, като минат няколко месеца", обясни Златев, който се занимавал с обучение на домашни любимци, социализация, разхождане и хранене на животинки по домовете, къпане, груминг.

Той твърди, че единствената фирма, която има, е "Пет кампъс" - специализирана в грижи за кучета.

"Домът ми никога няма да бъде хотел за кучета, не отговаряме на изискванията,

това е частен имот",

твърди Златев. Обяснява, че няколко от кучетата, които са били в дома му по време на проверката, били оставени за обучение, а другите за социализация. Всички били чипирани, с паспорти и ваксинирани. Самият той също е собственик на три кучета.

"Когато трябва да социализирам домашен любимец, не може да се случи навън, на улицата. По принцип кучетата не трябва да остават нощем в дома ми и изрично предупреждавам собствениците за това, но

се случва понякога да не успеят да си вземат любимеца

навреме и той остава. В тези случаи го прибирам вътре в къщата. След 23 часа прибирам и моите кучета, прозорците се затварят, така че няма как да се чуе лай."

Златев предполага, че атаките срещу него идвали заради съседен двор, в който живеят четири големи кучета.

По повод на обвиненията за липсата на отводнителен канал обяснява, че е невъзможно да направи такъв, защото на тази улица няма канализация. Изпражненията на кучетата пък изхвърлял в септичната яма, а не в контейнерите за боклук.

Други от От страната и света

Обвинен, че изтеглил 57 млн. лв. от сметки на кухи фирми, предал 100-те хиляди на Джейхан Ибрямов (Обзор)

Народният представител ще отговаря за търговия с влияние и е задържан за 72 часа   Щял да урежда обществени поръчки в Министерството на отбраната Арестуваният през август за данъчни престъпления и

Помилвана след 17 г. в затвора, жената, убила бабата и дядото на Белослава, се хвърли под влак (Обзор)

Преди 27 г. Виолина Лалковска е била домашна помощница на жертвите си - възрастните родители на бащата на певицата д-р Борислав Стоянов Преди трагедията била лекувана в психиатрия

Няма да има втора въздушна линейка поне до януари (Обзор)

Италианската фирма доставчик дължи 69 000 лева неустойки, засега Само с един медицински хеликоптер ще остане България през тази година, тъй като доставката на следващите два ще се забави

Общинските съветници единодушни: спасяват транспорта в София с 15 млн. лв. (Обзор)

Бонусната система в сектора ще е част от актуализацията на бюджета, увери кметът Терзиев 15 милиона лева ще отпусне Столичният общински съвет на транспортните дружества в София

Само за 2 дни в акции срещу купения вот: 38 арестувани, 26 тефтера прибрани и един осъден затворник (Обзор)

38 арестувани, 26 прибрани тетрадки и тефтери и един осъден затворник. Това е равносметката от акцията на полицията и прокуратурата срещу купуването на гласове и битовата престъпност

>