Вирусът от Западен Нил не се предава от човек на човек. Няма опасност от епидемия!

30.08.2024 21:30

Опасност от епидемия няма! Западнонилската треска е остро инфекциозно заболяване, но не се предава от човек на човек! За да възникне, е необходимо ухапване от комар, пренасящ вируса от Западен Нил, обясни проф. Галя Ганчева - инфекционист от МУ- Плевен.

С глобалното затопляне се променя географският ареал на разпространение на комарните вектори (посредници), който се измества на север. През последните години т.нар. тигров комар, който причинява западнонилската треска, се настани удобно на наша територия. В Европа случаи от западнонилска треска най-често се регистрират от юли до октомври с пик през август - септември. Само женските комари предават причинителите на болестта, тъй като само те са кръвосмучещи.

Инкубационният период е между 3 и 14 дни. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. Клинично изявените случаи протичат с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, мускулни болки, възможни са поява на обрив, гадене, повръщане. По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст и особено при такива с придружаващи хронични заболявания.

При наличие на такива симптоми пациентът трябва да потърси личния си лекар без забавяне. Предполагаемата диагноза се потвърждава в Национален център по заразни и паразитни болести - София.

Няма специфично лечение, което да е насочено срещу съответния причинител на болестта.

Мерките, които трябва да предприеме държавата за намаляване риска на болестите, свързано с ухапване от заразен комар, включват интензивно пръскане на тревните площи през пролетта, когато е размножителният период на комарите, отводняване на заблатени площи, неоставяне на резервоари и съдове с вода непокрити и недопускане на застояване на водата.

Личните мерки са: използване на репеленти, средства за разпръскване на репеленти в помещения, замрежване на прозорци, покриване на открити части на тялото - дълги ръкави и крачоли, умерено използване на козметични препарати с цел намаляване привличането на комарите, особено в следобедните и вечерните часове, когато комарите хапят най-активно.

И не на последно място - преценяване степента на риска от развлекателни пътувания до по-южни от страната ни региони с разпространение на комарни вектори.

Други от Докторе кажи

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

Антибиотичната резистентност нараства, до 2050 г. може да убие 39 млн. души

Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 млн. души до 2050 година, показва изследване, което коментира в "Денят започва" по БНТ проф

>