"Да, България” чака още 3 дни отговор от “Промяната” за партийното парцелиране или отиват сами на изборите (Обзор)

30.08.2024 20:30
Кирил Петков вече направи заявка за общо явяване на ПП и ДБ на вота, но не казва как вървят преговорите. СНИМКА:ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Нови лица, механизъм за преференции и оценка на приноса на всеки кандидат - 3-те предложения

“Да, България” даде ултиматум на коалиционните си партньори от “Продължаваме промяната” и “Демократи за силна България” до 3 септември, за да решат дали да променят начина на редене на листите за 27 октомври.

Ако партньорите отговорят положително, ще има ново споразумение за коалиция ПП-ДБ. В противен случай хората на Христо Иванов сами ще решат как да се явят на вота за 51-ото НС. Това се разбира от нова резолюция на партията.

Датата не е избрана случайно - тогава изтича лятната ваканция на депутатите.

От “Промяната” и ДСБ са

отказали идеята на “Да, България” листите да се редят след предварителни вътрешни избори

Тази идея хората на Христо Иванов обявиха миналата неделя. Схемата е сложна, но в общи линии идеята е членовете и симпатизантите на коалицията да посочат фаворитите си в анкета.

Хората, събрали най-много гласове, ще са на водещите места, като все пак с предимство ще са партийните лидери и популярни по места кандидати.

Тази оферта обаче от ПП и ДСБ са отказали с мотива, че няма достатъчно време до 2 септември, когато ЦИК започва да приема документи за регистрация за изборите на 27 октомври. Крайният срок за това е 11 септември.

“Да, България” са склонни да се откажат от предварителните избори, но все пак настояват за промени в начина, по който се редят листите. Според тях те трябва да са по-балансирани и да отразяват големината на партиите в обединението и гласовете, които привличат. На последните избори коалицията срина изборния си резултат с 313 хил. гласа спрямо вота през април 2023 г. По-големият отлив обаче е бил от “Промяната”, а не от ДБ. Въпреки това традиционно повече водачески места получават ПП. Така на изборите на 9 юни се оказа, че знакови лица за ДБ като Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева останаха аут от парламента.

В 50-ия парламент “Да, България” имат осем депутати, ДСБ - 9, а останалите 22-ма в групата са от ПП.

Сега “Да, България” настоява коалиционните ѝ партньори да се съгласят на 3 нейни предложения - към листите да се привлекат нови лица, да се измислят мерки за пълноценно използване на преференциалните кампании, но и да се направи оценка на личния принос и потенциал на всеки кандидат.

“Да, България” настояват логиката на партийните квоти да бъде заместена от нови критерии

и да има селектиране на кандидатите за листите. То да е свързано с публично обявени отчети за тяхната дейност, принос, разпознаваемост и др. на вота на 27 октомври.

Основна цел на коалицията ПП-ДБ пък трябвало да бъде “разработването на амбициозна стратегия за възвръщане на доверието на избирателите и разширяване на електоралната подкрепа, особено при продължаващата липса на позитивни данни в това отношение”.

Според тях сериозното обновяване на листите с нови лица и отказ от логиката на “партийно парцелиране” се основава върху меритократични принципи.

Други от От страната и света

Остават в ареста тримата, обвинени за разпространение на наркотици в Сливен

Окръжният съд в Сливен определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима мъже, обвинени за държане с цел разпространение на високорискови наркотици

Произвели сме близо 30% по-малко оранжерийни домати от началото на 2024 г.

Жътвата на основните пролетници продължава да се движи със значително по-бързи темпове спрямо година по-рано. Така, въпреки наблюдаваните по-ниски добиви от декар до момента, към 12 септември 2024 г

Мъж се удави, докато спасява жена на плаж "Бутамята"

Мъж от София се удави, докато опитал да спаси жена на плаж "Бутамята" в Синеморец.  Инцидентът е станал в четвъртък. Плажът е известен с опасните си подводни течения

Бивш полицай е в ареста за заплахи и агресия към колеги и медици

Бивш полицай е задържан в ареста в Сандански. Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по досъдебно производство за хулиганство. На 18 септември 2024 г

Провежда се акция за неправомерно получаване на евросубсидия в Хасковско

Софийската градска прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) провеждат акция в Хасковско във връзка с разследване за заявени неверни обстоятелства с цел да бъдат получени

>