Зъб от пещерен лъв откриха при разкопки на обиталище край Чепеларе

30.08.2024 17:47
Зъб от пещерен лъв откриха при разкопки на пещерно обиталище СНИМКА: Фейсбук/Община Чепеларе

Зъб от пещерен лъв е открит при разкопки и проучвания на  обиталището „Чая“ край Чепеларе, съобщи Марин Господинов, директор на Музея на родопския карст.

Според него това е изключително ценна и много рядка за България находка, а за Родопите – единствена. Точна датировка на находката на този етап не може да се направи, но със сигурност е на повече от стотина хиляди години, допълни Господинов.  По думите му намереният зъб от пещерен лъв добавя интересен факт, че такъв хищник се е срещал на територията на Родопите на тази надморска височина.

Лъвският зъб е намерен при финалния етап на разкопките в пещерното обиталище това лято, когато проучванията навлизат в дълбочина. Става дума за отдавна изчезнал вид пещерни лъвове, които са населявали територията на Европа и България от преди 370 хил. години до около 14 хил. години, уточнява директорът на музея.  Той обяснява, че понякога има данни, че пещерни лъвове се срещат и до 1 век на наша и на гръцка територия, но  находката от пещерата край Чепеларе е доста по-ранна.    

Очакванията за намиране на доказателства за по-ранно обитаване на пещерата не се потвърждават, но екипът попада на голямо количество находки, показващи обитаване от праисторически животни. Намерили сме голямо количество костен материал в тези пластове, много е вероятно след обработването да излязат още части от това животно, обяснява Марин Господинов. При проучването през това лято е открито и голямо количество материал от пещерна мечка.

Проучванията и разкопките на Пещерно обиталище „Чая“ се провеждат за четвърта поредна година с финансиране, осигурено от Община Чепеларе.  Костен инструмент и два амулета от периода 11-10 в. пр. Хр. бяха намерени при разкопки на археологическите пластове по-рано през лятото.  Лъвският зъб и всички находки ще бъдат експонирани в Музея на родопския карст догодина, пише БТА.

Други от Регион

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

22-годишен отне предимство в Мадан, блъсна кола - пострадаха шофьор и дете

12-годишно дете и по-възрастен пострадаха при катастрофа на ул. "Перелик" в Мадан. 22-годишен шофьор на БМВ „325" не пропуска движещият се на път с предимство Фолксваген „Голф"

17-годишен преби младеж в Асеновград

Пострадалият е с травма на главата Непълнолетно момче попадна в полицейския арест за причинена телесна повреда, съобщиха от МВР. Минути преди 20 ч. снощи младеж се оплакал в Районното управление в

Показаха как политат загиналите военни летци Дункин и Димитров (Видео)

Министерството на отбраната се прости със загиналите летци с видео "Почит към хората и поклон към военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин

>